Problemele din România, menţionate în contextul unei rezoluţii PE privind statul de drept în Ungaria

Europarlamentarul Monika Hohlmeier (PPE) propune ca dezbaterile privind statul de drept să nu se mai concentreze doar în jurul Ungariei, dând ca exemplu problemele din România sau Slovacia, informează un comunicat al grupului PPE din Parlamentul European.

Urmărește
284 afișări
Imaginea articolului Problemele din România, menţionate în contextul unei rezoluţii PE privind statul de drept în Ungaria

Problemele din România, menţionate în contextul unei rezoluţii PE privind statul de drept în Ungaria

Parlamentul European urmează să voteze miercuri o rezoluţie privind Ungaria care, printre altele, menţionează pedeapsa cu moartea, imigraţia şi statul de drept.

Europarlamentarul Monika Hohlmeier, purtătoarea de cuvânt a grupului PPE în Comisia de Libertăţi civile, Justiţie şi Afaceri interne a PE, a apreciat că "dezbaterile privind statul de drept nu ar trebui să se concentreze numai în jurul Ungariei". "Ieri am fost de acord cu vicepreşedintele Comisiei Europene Frans Timmermans, care a afirmat că ne confruntăm cu câteva provocări pentru statul de drept în câteva state membre. Mă gândesc la România, Slovacia, Ungaria, au fost câteva probleme şi în Grecia şi chiar în Italia. Cred că UE trebuie să găsească un mod eficient de a consolida statul de drept şi să ajute statele membre să aibă un sistem judiciar bun, cu tratament corect pentru diferitele grupuri ale societăţii, cu reguli democratice corecte", a precizat ea.

"Prin urmare, sunt de acord cu metoda propusă de Timmermans, întâi să avem un cadru pentru statul de drept, apoi să ne implicăm într-un dialog structurat pe acel cadru cu fiecare stat membru care are o problemă cu statul de drept", a adăugat Hohlmeier.

În ceea ce priveşte pedeapsa cu moartea, europarlamentarul Esteban Gonzalez Pons a afirmat că "grupul PPE s-a opus ferm întotdeauna pedepsei cu moartea". "În Ungaria, a fost doar o dezbatere naţională pe această temă şi nu înseamnă că vor accepta pedeapsa capitală. Premierul ungar a afirmat clar că acest subiect nu este pe masă. Prin urmare, nu avem nicio îndoială că Fidesz, ca un partid democratic şi membru al familiei PPE, va respecta Carta Drepturilor Fundamentale a UE şi va interzice pedeapsa cu moartea, aşa cum a făcut întotdeauna", a precizat vicepreşedintele grupului PPE.

Referitor la imigraţie, Gonzalez Pons a subliniat că aceasta nu este o provocare doar pentru Ungaria. "Este o provocare pentru întreaga Europă şi împreună trebuie să găsim cea mai bună modalitate de a rezolva această problemă. Acest lucru înseamnă că grupul PPE şi Parlamentul European nu îşi pot permite să evite o dezbatere extinsă asupra imigraţiei în Ungaria şi în alte ţări în care ideile extremiste şi xenofobe sunt în creştere", a subliniat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici