Putin şi Xi se întâlnesc la summitul securităţii din Kazahstan

Preşedintele rus Vladimir Putin şi preşedintele chinez Xi Jinping se întâlnesc miercuri la un summit al unui club eurasiatic de securitate şi apărare văzut de Moscova şi Beijing ca un instrument de contracarare a influenţei Statelor Unite şi a aliaţilor săi, potrivit Reuters.

284 afișări
Imaginea articolului Putin şi Xi se întâlnesc la summitul securităţii din Kazahstan

Putin şi Xi se întâlnesc la summitul securităţii din Kazahstan

Putin şi preşedintele chinez au extins Organizaţia de Cooperare de la Shanghai (OCS), un club fondat în 2001 cu Rusia, China şi puterile din Asia Centrală, pentru a include India, Iranul şi Pakistanul ca o contrapondere la Occident.

Putin va avea miercuri o serie de întâlniri bilaterale în marja summitului OCS din 3-4 iulie din capitala Kazahstanului, Astana, scrie Reuters.

El urmează să se întâlnească cu Xi, cu preşedintele turc Tayyip Erdogan şi cu liderii Azerbaidjanului, Mongoliei şi Pakistanului, înainte de un dineu informal găzduit de preşedintele kazah Kassym-Jomart Tokayev.

India a declarat că prim-ministrul Narendra Modi, care este aşteptat la Moscova la sfârşitul acestei luni, nu va participa. Acesta îl va trimite în schimb pe ministrul de externe Subrahmanyam Jaishankar.

Rusia şi China consideră SCO, care promovează abordări comune ale ameninţărilor externe la adresa securităţii, cum ar fi traficul de droguri, şi se concentrează pe contracararea oricărei instabilităţi interne, drept un mijloc de a-şi proiecta influenţa în întreaga Asie.

La summitul virtual de anul trecut, grupul a emis o declaraţie critică la adresa a ceea ce a numit impactul negativ al „extinderii unilaterale şi nelimitate a sistemelor globale de apărare antirachetă de către anumite ţări sau grupuri de ţări”, fără a se referi direct la extinderea NATO şi la asistenţa militară occidentală acordată Ucrainei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici