Rădăcinile Kamalei Harris reflectă schimbările demografice din SUA

Fiica unui tată jamaican şi a unei mame indiene, ambii imigranţi, Kamala Harris reflectă schimbările demografice din Statele Unite.

Urmărește
1295 afișări
Imaginea articolului Rădăcinile Kamalei Harris reflectă schimbările demografice din SUA

Rădăcinile Kamalei Harris reflectă schimbările demografice din SUA

Când va urca pe scenă joi seară, la Chicago, pentru a accepta nominalizarea Partidului Democrat drept candidat la preşedinţie, Kamala Harris va reprezenta categoria rasială cu cea mai rapidă creştere din ţară, scrie Reuters.

Aproximativ 42 de milioane de americani se identifică acum ca fiind multirasiali, adică 13% din ţară, conform Biroului de recensământ al SUA. America a fost mult timp un „creuzet” de oameni care îşi trasează originile în întreaga lume, dar, în practică, unele state au segregat legal cetăţenii în funcţie de rasă până la legile privind drepturile civile din anii 1960, iar legile care interziceau căsătoriile interrasiale nu au fost anulate până în 1967.

De atunci, însă, schimbările sociale au fost rapide. Barack Obama a fost ales primul preşedinte de culoare al ţării în 2008, iar Harris ar fi prima femeie de culoare şi asiatică de sud dacă ar fi aleasă în noiembrie.

„Trăim într-o situaţie în care, 50 de ani mai târziu, am putea avea al doilea preşedinte de rasă mixtă şi este minunat”, a declarat Svante Myrick, preşedintele People for the American Way, un grup de advocacy, al cărui tată era negru, iar mama sa albă.

Viitorul Americii va arăta şi mai divers. Marea majoritate a persoanelor multirasiale au mai puţin de 44 de ani şi o treime sunt încă copii.

Această tendinţă a fost întâmpinată cu confuzie, supărare şi chiar mai rău din partea unora dintre cei care fac parte din majoritatea albă în scădere din SUA.

Candidatul republican la preşedinţie Donald Trump a stârnit rumoare la o întâlnire a jurnaliştilor de culoare, luna trecută, când a descris-o în mod fals pe Harris ca trecând de la indian la negru.

„Nu ştiu dacă este indiană sau dacă este neagră”, a spus Trump. „Dar ştii ce, eu le respect pe oricare dintre ele”.

Harris s-a identificat mult timp cu strămoşii ambilor părinţi. În remarcile lui Trump, unele persoane multirasiale au văzut ecouri ale propriei lor experienţe de a fi puse să aleagă una sau alta.

Educaţia lui Harris o face un lider mai bun pentru America, au spus democraţii din Chicago.

„Când ai persoane care au experienţe multiple în aceeaşi persoană, acesta este un avantaj”, a declarat reprezentantul Maxwell Frost, care este libanez, portorican şi haitian, vorbind la un eveniment Politico în marja convenţiei. „Acest lucru îi sporeşte capacitatea de a legifera şi de a pleda” în numele unei largi majorităţi de americani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici