Turcia participă pentru prima dată în ultimii cinci ani la reuniunea miniştrilor de Externe din Uniunea Europeană

Ministrul de Externe al Turciei, Hakan Fidan, va participa la discuţii informale cu omologii din Uniunea Europeană pe 29 august, pentru prima dată în ultimii cinci ani, într-o încercare de îmbunătăţire a relaţiilor între Ankara şi Bruxelles, informează Bloomberg.

Urmărește
292 afișări
Imaginea articolului Turcia participă pentru prima dată în ultimii cinci ani la reuniunea miniştrilor de Externe din Uniunea Europeană

Ministrul de Externe al Turciei, Hakan Fidan. Sursa foto: Mediafax Foto

Turcia a salutat invitaţia la aşa-numita reuniune Gymnich de la Bruxelles ca un semn al unei „căutări a dialogului” şi speră că aceasta va duce la „modificarea” măsurilor punitive ale UE din 2019 în ceea ce priveşte activităţile de foraj desfăşurate de Turcia în estul Mării Mediterane, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului turc de Externe, Oncu Keceli, citat de agenţia Anadolu.

Aceste măsuri, care plasat UE de partea statelor membre Grecia şi Cipru, au inclus suspendarea unor discuţii de aderare cu Turcia, împiedicarea comerţului şi blocarea unor acorduri de apărare, inclusiv vânzarea de avioane de vânătoare Eurofighter.

„Această invitaţie este un semn că UE înţelege necesitatea dezvoltării relaţiilor cu Turcia în faţa provocărilor regionale şi globale”, a declarat Keceli.

Invitaţia vine după o îmbunătăţire a relaţiilor dintre Turcia şi Grecia şi are loc după ce Ankara şi-a intensificat căutarea de noi alianţe, inclusiv cu BRICS, alături de Rusia şi China, invocând frustrarea legată de lipsa de progrese în negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

Invitaţia Turciei la reuniunea informală a miniştrilor afacerilor externe din statele membre ale UE vine după o pauză de cinci ani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici