- Home
- Externe
- (30.05.2024, 14:00)
- Diana Nunut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Radiografia transparenţei finanţării politice în UE. The Guardian: Un sfert din donaţiile politice din UE merg către partide extremiste şi populiste
- Un sfert din totalul banilor privaţi, care au fost donaţi partidelor politice din UE, se îndreaptă către mişcările de extremă dreapta, de extremă stânga şi populiste.
- Datele celei mai ample analize privind finanţarea politică în UE cuprind informaţii din 25 de ţări europene.
Urmărește
146 afișări
Sursa foto: Unsplash
În contextul în care sondajele prevăd o creştere a sprijinului pentru partidele conservatoare extremiste, eurosceptice şi pro-Rusia, publicaţia The Guardian şi alţi 26 de parteneri media, conduşi de grupul de investigaţii Follow the Money, au dat publicităţii Transparency Gap, cea mai amplă analiză de până acum a finanţării politice în UE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Qatarul ameninţă UE că va taia gazul. Ministrul energiei din Qatar: "Nu blufez"
-
Simion: Am adus o dubă cu mutări, relocări, debarasări / Nu vom legitima prin prezenţa noastră un preşedintele ilegitim
Datele au fost culese din rapoartele anuale a peste 200 de partide din 25 de ţări. Ele arată că 150 de milioane de euro, echivalentul a 1 euro din 4 euro din toate donaţiile private făcute între 2019 şi 2022, au mers către partidele populiste şi cele cu cele mai extreme opinii politice, potrivit sursei citate.
Grupurile de extremă-dreapta au atras peste 97 de milioane de euro, echivalentul a 1 euro la fiecare 7 euro din banii privaţi.
În timp ce majoritatea ţărilor obligă partidele să îşi declare veniturile totale din surse publice şi private, normele variază foarte mult, iar în unele state membre, finanţarea este o „cutie neagră”.
Trei sferturi dintre acestea nu publică nicio informaţie sau publică doar date parţiale cu privire la persoanele sau întreprinderile care se află în spatele donaţiilor către partide.
„Nimic nu interzice partidelor să publice informaţii mai detaliate decât cele cerute de lege”, a declarat Fernando Casal Bértoa, expert în partide şi sisteme politice europene şi profesor asociat de politică comparată la Universitatea Nottingham. „Dar aproape nimeni nu o face. Partidele nu sunt interesate de transparenţă. Ele cred că acest lucru le va limita", a spus el, potrivit The Guardian.
Cum stă situaţia în Europa
În Franţa, trei partide aflate la extremele spectrului politic - Reconquête şi Adunarea Naţională a lui Marine Le Pen, la dreapta, şi La France Insoumise, la stânga - au înregistrat o creştere dramatică a sprijinului financiar. Aceste trei partide au absorbit doar 13% din banii nepublici strânşi în Franţa în 2019, dar ponderea lor a ajuns la 38% în 2022, când Emmanuel Macron s-a confruntat cu Marine Le Pen într-unul din tururi pentru prezidenţiale.
În Letonia, care se aşteaptă să înregistreze luna viitoare o creştere puternică a numărului de europarlamentari antieuropeni şi populişti, finanţarea privată a partidelor populiste a crescut de la 9% la 36% în patru ani, în principal datorită partidului populist de centru-dreapta „Letonia Întâi”.
Partidul ungar Fidesz, condus de premierul Viktor Orban, care se află la putere de 14 ani şi care a supravegheat o reducere a finanţării de stat, a obţinut 55% din toţi banii privaţi în 2022.
În Italia, patru partide populiste, printre care Fraţii din Italia ai Giorgiei Meloni şi Liga lui Matteo Salvini - ambele la dreapta spectrului politic - alături de Forza Italia şi Mişcarea Cinci Stele – la stânga –, şi-au asigurat 55% din finanţarea nepublică în 2022, arată datele.
Cu unele excepţii, în majoritatea ţărilor, banii de la stat reprezintă acum cea mai importantă sursă de venit.
Sondajele de opinie sugerează că partidele naţionaliste şi de extremă dreapta sunt pe cale să ajungă pe primul loc în Ungaria şi în alte opt state UE, printre care Austria, Franţa, Italia, Olanda şi Polonia.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Zelenski: Rusia face presiuni asupra ţărilor pentru a nu participa la summitul de pace din iunie din Elveţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe