Video Radovan Karadzici a fost arestat

Fostul lider al sârbilor bosniaci Radovan Karadzici a fost arestat, a anunţat, luni seara, Biroul de presă al preşedintelui sârb Boris Tadici.

Urmărește
119 afișări

"Karadzici a fost localizat şi arestat", precizează declaraţia oficială, fără a oferi alte detalii. Fostul lider al sârbilor bosniaci a fost reţinut şi transferat pentru a compărea în faţa unui tribunal pentru judecarea crimelor de război. Anunţul preşedinţiei sârbe a fost confirmat şi de procurorul TPI.

Fostul lider al sârbilor bosniaci Radovan Karadzici a fost arestat la Belgrad şi a fost prezentat anchetatorilor în cursul nopţii, după încheierea procesului de identificare, au declarat surse apropiate de Guvernul sârb.

Sursele citate au precizat că procesul de identificare include şi analize ADN.

Audierea preliminară, încheiată marţi dimineaţă

Un judecător de instrucţie a încheiat marţi dimineaţa audierea preliminară a fostului lider politic al sârbilor bosniaci, primul pas spre extrădarea sa către Tribunalul Penal Internaţional (TPI) de la Haga, potrivit agenţiei Beta News, relatează AFP.

"Interogatoriul s-a încheiat", a declarat judecătorul de instrucţie Milan Dilparici, citat de agenţie. Dilparici a refuzat în acelaşi timp să dezvăluie detalii ale interogatoriului, calificându-l drept "confidenţial".

Potrivit avocatului lui Radovan Karadzici, Svetozar Vujakici, citat de Beta News, fostul lider politic al sârbilor bosniaci ar fi declarat în timpul discuţiei că "a fost arestat vineri într-un autobuz" la Belgrad şi că de atunci a fost "deţinut într-o celulă".

Radovan Karadzici, care ar fi calificat situaţia drept o "farsă", a utilizat "dreptul de a nu spune nimic în timpul interogatoriului", potrivit aceleiaşi surse.

Karadzici va fi transferat TPI conform procedurilor sârbe

Karadzici va fi transferat la Tribunalul Penal Internaţional (TPI) în conformitate cu procedura prevăzută de lege, a declarat marţi, la Belgrad, procurorul sârb pentru crime de război Vladimir Vukcevici, citat de AFP.

"După cunoştinţele mele, judecătorul de instrucţie a luat deja o decizie (...), condiţiile pentru transfer sunt întrunite", în conformitate cu legea privind cooperarea cu TPI, a declarat Vuckevici.

Conform dreptului sârb, audierea preliminară este primul pas în procedura de extrădare a unui suspect către TPI. Ulterior, magistratul trebuie să decidă în decurs de trei zile dacă inculpatul îndeplineşte sau nu condiţiile pentru a fi transferat la Tribunalul de la Haga.

Karadzici are la dispoziţie un termen de trei zile pentru a depune un recurs împotriva acestei decizii. O comisie de judecători a tribunalului pentru crime de război de la Belgrad are, la rândul său, trei zile la dispoziţie pentru a se pronunţa în cazul unei asemenea cereri.

Inculpatul nu mai dispune apoi de nici o formă de recurs, iar Ministerul Justiţiei poate lua decizia de a-l transfera la TPI.

Apropierea Serbiei de UE, condiţionată de arestarea lui Karadzici

Arestarea lui Karadzici şi a altor persoane acuzate de crime de război a fost una dintre principalele condiţii impuse pentru apropierea Serbiei de Uniunea Europeană. Anunţul localizării şi reţinerii lui Karadzici a fost făcut înaintea unei reuniuni a miniştrilor de Externe din ţările UE, care urmează să discute despre apropierea Serbiei de UE, după formarea unui nou guvern prooccidental la Belgrad. De asemenea, pentru marţi era programată vizita la Belgrad a unui procuror pentru crime de război.

Comisarul european pentru Extindere, Olli Rehn, a declarat că arestarea fostului lider al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzici reprezintă un punct de cotitură şi este foarte importantă pentru eforturile Serbiei de aderare la Uniunea Europeană.

"Este cu siguranţă un punct de cotitură în cooperarea Serbiei cu Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie şi dovedeşte hotărârea noului guvern de a colabora deplin cu tribunalul", a spus Rehn.

"Este foarte important pentru aspiraţiile europene ale Serbiei", a adăugat el, precizând că va discuta marţi cu miniştrii de Externe din ţările UE, dar şi cu şeful diplomaţiei sârbe despre viitorii paşi în relaţia cu Belgradul.

Bosniacii au ieşit în stradă să sărbătorească prinderea lui Karadzici

Bosniacii au început să se adune pe străzile din Sarajevo în noaptea de luni spre marţi, celebrând arestarea lui Radovan Karadzici, pus sub acuzare pentru uciderea a circa 11.000 de persoane în timpul asediului de 43 de luni asupra oraşului.

"Este cel mai bun lucru care se putea întâmpla; poţi vedea oameni care serbează asta peste tot", a declarat un locuitor din Sarajevo.

Pe străzile oraşului se aud claxoanele maşinilor, iar postul de radio bosniac difuzează fragmente din discursurile lui Karadzici din timpul războiului din 1992 - 1995, când acesta conducea forţele sârbilor bosniaci, susţinute de Belgrad, împotriva musulmanilor şi croaţilor din Bosnia.

Ultranaţionaliştii sârbi au protestat la Belgrad

La Belgrad, în schimb, circa 50 de ultanaţionalişti care purtau cagule s-au reunit în faţa sediului tribunalului pentru crime de război în scopul de a protesta faţă de arestarea lui Karadzici, relatează AFP.

Manifestanţii aparţinând mişcării ultranaţionaliste Obraz, au fost înconjuraţi de un dispozitiv de poliţişti de patru ori mai numeros, potrivit imaginilor postului de televiziune sârb B92.

"Situaţia este "sub control", preciza aceeaşi sursă.

Poliţia a intervenit la scurt timp după începutul adunării, în jurul orei locale 02.00 (03.00 ora României) şi a dispersat manifestanţii fără a apela la forţă.

Ulterior, poliţia a instituit un cordon triplu de securitate în jurul clădirii tribunalului, unde situaţia era calmă la ora locală 03.00 (04.00 ora României), potrivit aceleiaşi surse.

UE şi SUA au salutat capturarea lui Karadzici

UE a salutat arestarea lui Radovan Karadzici, considerată drept o "etapă importantă" în integrarea Serbiei în Uniunea Europeană, în timp ce Washingtonul apreciază capturarea sa drept un "omagiu" adus victimelor atrocităţilor comise în timpul războiului din Bosnia, potrivit AFP.

Înaltul reprezentant UE pentru Politică Externă Javier Solana şi-a exprimat marţi speranţa că TPI pentru fosta Iugoslavie va considera drept "deplină cooperare" cu structurile sale capturarea lui Radovan Karadzici de către Belgrad, şi va permite deblocarea acordului crucial UE-Serbia.

Karadzici a fost liderul sârbilor bosniaci în timpul războiului din Bosnia (1992 - 1995) şi a fost pus sub acuzare de tribunalul ONU pentru crime de război în iulie 1995 pentru rolul jucat în uciderea civililor în timpul asediului asupra oraşului Sarajevo. El a mai fost acuzat de genocid, după patru luni, şi pentru masacrul de la Srebreniţa, soldat cu uciderea a circa 8.000 de musulmani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici