Războiul din Ucraina, ziua 703. Germania ia locul SUA ca principal donator pentru Ucraina / Moscova şi Kiev susţin variante diferite despre numărul prizonierilor decedaţi în accidentul aviatic din Belgorod
În 2024, Germania a luat locul SUA şi a livrat Ucrainei în primele trei săptămâni ale anului sisteme antiaeriene PATRIOT, IRIS-T SLM şi Gepard, 80 de tancuri Leopard 1 A5, 450 de diferite tipuri de blindate, 300.000 lovituri de artilerie, dar şi camioane grele, drone, echipamente deminare şi radare.
Războiul din Ucraina. Germania ia locul SUA ca principal donator pentru Ucraina
UPDATE Moscova: iată prizonierii ucraineni care se urcă în avionul doborât
Comisia de Investigaţii a Rusiei a postat online un videoclip cu ceea ce spune că sunt prizonieri de război ucraineni la bordul avionului care s-a prăbuşit ulterior în sudul ţării. Dar comentatorii ucraineni au pus imediat la îndoială autenticitatea videoclipului. Moscova acuză Kievul că a doborât avionul miercuri în regiunea Belgorod din Rusia şi că a ucis 74 de persoane la bord, inclusiv 65 de soldaţi ucraineni capturaţi în drum pentru a fi schimbaţi cu prizonieri de război ruşi. În videoclip, vehiculele sunt văzute apropiindu-se de un avion Ilyushin-76 pe un aerodrom acoperit cu zăpadă. Oamenii sunt văzuţi ieşind din vehicule în timp ce se pregătesc să urce. Videoclipul nu are audio şi este însoţit doar de o singură linie de explicaţie care arată militari ucraineni urcându-se în transportul militar. Nu este indicată locaţia.
UPDATE Putin: avion doborât de ucraineni cu rachete franceze sau americane
Aparatul de zbor Il-76 care s-a prăbuşit acum câteva zile în regiunea rusă Belgorod a fost doborât de ucraineni cu un sistem patriot american sau european, „mai probabil francez”. Aşa a susţinut preşedintele rus Vladimir Putin, vorbind la Sankt Petersburg în cadrul unei întâlniri cu reprezentanţii militari. După ce a susţinut că, fără îndoială, ucrainenii au fost cei care au doborât-o, deşi „nu ştiu dacă intenţionat sau din greşeală”, Putin a respins categoric teoria conform căreia forţele ruse ar putea fi de fapt implicate: „Sistemele noastre de apărare aeriană sunt practic incapabile să lanseze un atac asupra propriei noastre aeronave”.
UPDATE Pentru Moscova, 65 de prizonieri au murit în avionul prăbuşit, pentru Kiev nu există dovezi
Agenţia ucraineană de schimb de prizonieri a declarat că oficialii ruşi au furnizat „cu mare întârziere” o listă a celor 65 de ucraineni despre care Moscova a spus că au murit în accidentul aviatic de miercuri din regiunea Belgorod din Rusia, dar că rudele prizonierilor citaţi nu au putut să-şi identifice pe cei dragi din fotografiile de la locul accidentului furnizate de autorităţile ruse. Actualizarea agenţiei l-a citat pe şeful serviciului de informaţii militare al Ucrainei, Kirilo Budanov, care a afirmat că Kievul nu avea informaţii verificabile despre cine se afla la bordul avionului. „În momentul de faţă, nu avem dovezi că ar fi putut fi atât de mulţi oameni la bordul avionului”. „Propaganda rusă susţine că avionul Il-76 transporta 65 de prizonieri de război ucraineni continuă să ridice multe îndoieli”, a adăugat Budanov.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Bolojan: Bugetarii din Senat vor da concursuri
-
Antonescu: Sunt conectat puţin (cu partidele), adică atât cât trebuie
-
Bolojan insistă pentru restructurare: „Nu putem continua risipa banilor publici"
UPDATE Kiev: armata rusă a intensificat atacurile în sud-est, bombe la Doneţk în această dimineaţă
Armata rusă a intensificat acţiunile ofensive şi atacurile în districtul Vervovoi, în zona Melitopol, în sud-estul Ucrainei, unde au loc cel puţin 50 de confruntări pe zi. Centrul de presă pentru apărare din Kiev, citat de RBC Ucraina, relatează că, în cursul săptămânii, trupele Kremlinului au lansat aproximativ 1oo de lovituri aeriene în regiunea Doneţk, majoritatea cu bombe aeriene ghidate. Dimineaţa, Slaviansk, tot în Doneţk, a fost bombardat. Acolo, un centru artizanal a fost distrus şi mai multe blocuri de locuinţe şi o grădiniţă au fost avariate. Imaginile publicate de Ukrainska Pravda arată una dintre clădirile reduse la statutul de moloz.
Pregătirile nemţilor
De asemenea, Germania va pregăti şi peste 10.000 de militari ucraineni anul acesta. Singurele elemente cerute de Kiev, pentru care Berlinul a spus nu, sunt rachetele de croazieră aer-sol Taurus, cu o rază de acţiune de peste 500 km, din cauza temerilor că ar putea fi folosite pe teritoriul Rusiei.
La începutul lunii februarie, cancelarul Olaf Scholz se va întâlni la Washington cu Joe Biden pentru a discuta despre viitoarele ajutoare militare pentru Kiev, în condiţiile în care ajutorul american de 110 miliarde de dolari şi cel al UE de 50 miliarde euro, sunt blocate de Congres, respectiv Ungaria.
Pe front, Ucraina face faţă cu greu atacurilor ruseşti, în est, la Avdiivka şi pe direcţia Kupiansk.
Putin a vorbit din nou despre războiul din Ucraina, precizând că sunt aproximativ 600.000 de militari ruşi dislocaţi în Ucraina. Este o forţă uriaşă, formată, aşa cum a zis pe 14 decembrie, din 244.000 militari rezervişti, care sunt pe front de aproape un an şi jumătate, şi de 486.000 militari activi, care au semnat un contract de voluntariat. În decurs de o lună, la numărătorile lui Putin lipsesc în jur de 100.000 de militari.
După primele luni de război, Putin a ordonat ca militarii în termen să nu mai fie trimişi pe front, din cauza pierderilor mari şi nemulţumirilor în rândul populaţiei. Acum, Armata Rusiei se bazează pe militarii cu contract, grupurile paramilitare din Cecenia şi companiile de securitate şi forţele de asalt compuse din puşcăriaşi cărora li s-a promis eliberarea condiţionată după şase luni de lupte.
Confruntarea dintre Rusia şi Ucraina s-a transformat, de un an şi jumătate, într-un război de uzură, linia frontului fiind puţin modificată în ultimele 16 luni.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO