- Home
- Externe
- (29.11.2022, 19:03)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 279. Bombardamente intense în Herson. Situaţia din Ucraina va fi discutată în cadrul reuniunii NATO de la Bucureşti. Ruşii, dispuşi la un schimb de prizonieri cu americanii
- Ruşii au bombardat regiunea Herson de 258 de ori în ultima săptămână, spune Zelenski
- Prima doamnă a Ucrainei condamnă violenţele sexuale "sistematice" comise de forţele ruseşti
- Discuţiile cu UE privind plafonarea preţului petrolului rusesc merg bine, afirmă Casa Albă
Urmărește
6923 afișări
UPDATE 23:00 Musk lucrează de partea Ucrainei
UPDATE 21:00 Medvedev a sărit din nou calul
UPDATE 19:30 Viceprimarul Hersonului, arestat
UPDATE 18:30 Rusia nu exclude un schimb de prizonieri cu SUA
Rusia nu exclude un nou schimb de prizonieri cu Statele Unite la sfârşitul acestui an, a afirmat viceministrul de externe Serghei Riabkov, afirmând că „există întotdeauna posibilitatea” unui schimb de deţinuţi cu Washingtonul. Citat de RIA Novosti, adjunctul lui Serghei Lavrov a spus că, „din păcate, au existat mai multe situaţii anterior care păreau să ducă la o situaţie favorabilă schimbului. Acest lucru nu s-a întâmplat”. Riabkov a adăugat apoi că doreşte „să sublinieze că, dacă s-ar întâmpla acest lucru, ar trimite fără îndoială un semnal pozitiv că nu totul este fără speranţă în relaţiile ruso-americane”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
UPDATE 17:30 NATO n-are probleme cu armamentul
UPDATE 17:00 Ruşii, loviţi cu drona şi cu lansatorul de ucraineni
UPDATE 16:00 Kiev: Nave ruseşti cu 84 de rachete în Marea Neagră şi în Mediterană
Navele de război ruseşti cu un total de 84 de rachete de croazieră de tip Kalibr sunt pregătite pentru luptă în Marea Neagră şi Mediterană, a avertizat Marina Ucraineană, transmite Ukrinform. „Există 12 nave de război inamice în Marea Neagră, inclusiv un purtător de rachete de tip Kalibr, cu un baraj total de opt rachete pregătite pentru luptă”, se arată în raport. Există nouă nave de război ruseşti în Mediterana, inclusiv cinci port-rachete de croazieră de tip Kalibr, cu un total de 76 de rachete.
UPDATE 15:30 Spania: Rusia vrea să transforme iarna într-o armă
„Am avut o întâlnire cu ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, căruia i-am transmis solidaritatea şi sprijinul meu pentru Ucraina, acum că Rusia vrea să transforme iarna într-o armă” provocând „un dezastru umanitar”, a declarat ministrul spaniol de externe, José Manuel Albares Bueno, la Ministerul de Externe al NATO de la Bucureşti. „Trebuie să sprijinim Ucraina şi din punct de vedere umanitar” şi „trebuie să întărim capacitatea de a face faţă tuturor crizelor, umanitare, energetice şi alimentare. Vom lucra împreună pentru a face războiul cât mai scurt posibil şi pentru a readuce pacea în Europa”.
UPDATE 15:00 Rusia ar putea lansa un atac aerian masiv
Profesorul Michael Clarke, fost director general al Institutului Regal al Serviciilor Unite (RUSI), a declarat pentru Sky News: "Se pare că ruşii pregătesc nişte atacuri aeriene mari. Există o mulţime de discuţii pe Twitter şi imagini din satelit la bazele aeriene... aşa că este posibil să existe multă activitate aeriană".
El a adăugat că trupele Moscovei fac "unele progrese" în oraşul cheie Bakhmut din estul Ucrainei şi că "se pregătesc cu adevărat pentru iarnă".
UPDATE 14:30 Rusia vizează infrastructura energetică a Ucrainei pentru a "îngheţa" populaţia
Ministrul britanic de externe, James Cleverly, a declarat că Rusia vizează infrastructura energetică a Ucrainei pentru a "îngheţa" populaţia acesteia şi a o supune.
Luând cuvântul înaintea unei reuniuni a miniştrilor de externe din cadrul NATO la Bucureşti, acesta a declarat:
L-am văzut pe Vladimir Putin încercând să folosească ca armă aprovizionarea cu energie încă de la începutul acestui conflict.
Această vizare a infrastructurii civile a infrastructurii energetice este, în mod evident, menită să încerce să-i îngheţe pe ucraineni în supunere.
UPDATE 13:30 Stoltenberg: Rusia are puţine muniţii şi eşuează pe câmpul de luptă
Secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat la Bucureşti că preşedintele Vladimir Putin "eşuează" în războiul său şi, ca urmare, atacurile asupra Ucrainei se vor intensifica.
De la invazia din februarie, el spune că Rusia a cedat teren în jurul Kievului, Harkovului şi Hersonului - adăugând că acesta este un "semn de slăbiciune".
"Acesta este semnul că Rusia eşuează pe câmpul de luptă", spune el. "Ca răspuns, ei atacă oraşe civile pentru că nu sunt capabili să câştige teritoriu şi să evite ca Ucraina să elibereze încet-încet tot mai mult teritoriu. Deci, da, ne putem aştepta la mai multe atacuri. Nimeni nu poate spune cu exactitate câte, dar preşedintele Putin şi Rusia au demonstrat dorinţa de a provoca suferinţă, la un nivel de brutalitate pe care nu l-am mai văzut în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial. Ştim că Rusia nu mai are muniţie, de aceea a ajuns la Iran".
UPDATE 12:00 Tranşee ca în Primul Război Mondial, săpate de ruşi în Herson
Fostul şef al armatei britanice Lord Dannatt, a declarat pentru Sky News că Rusia „sapă” odată cu venirea iernii, tranşee ca în Primul Război Moondial, ceea ce reprezintă o provocare pentru forţele Kievului în Herson.
„Ruşii ştiu că sunt pe picior greşit şi ştiu că nu-şi pot permite alte răsturnări de situaţie şi, prin urmare, în special cu iarna care pune Ucraina în priză, ei sapă foarte mult în interior”, spune fostul şef al Statului Major General al Marii Britanii, Lord Dannatt.
El a adăugat că, deşi forţele ucrainene au reuşit să recucerească oraşul Herson din sudul ţării în urmă cu câteva săptămâni, acum se vor „lupta” să treacă râul Nipru spre est pentru a ataca Rusia, unde cei de la Moscova sapă „sisteme de tranşee în stilul primului război mondial”.
UPDATE 10:30 Dnipro a fost lovit cu rachete
Oraşul ucrainean Dnipro a fost ţinta unui atac cu rachete ruseşti în noaptea de luni spre marţi, potrivit lui Valentynn Reznichenko, şeful administraţiei militare regionale din Dnipropetrovsk.
"Mai multe rachete au fost lansate spre oraş în această seară. Acestea vizau o întreprindere privată. Au fost distruse instalaţii de producţie. A izbucnit un incendiu", a postat Reznichenko pe Telegram.
Dnipro este frecvent ţinta rachetelor ruseşti cu rază lungă de acţiune. Sâmbătă, Reznichenko a declarat că cel puţin 13 persoane au fost rănite într-un atac cu rachete ruseşti.
UPDATE 9:30 ONU califică drept "critică" situaţia umanitară din sudul Ucrainei
Situaţia rămâne "dezastruoasă" şi "critică" în oraşele Herson şi Mykolaiv din sudul Ucrainei, potrivit Naţiunilor Unite.
Purtătorul de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric, a declarat că coordonatorul umanitar Denise Brown a vizitat cele două oraşe din sudul ţării în weekend. Brown a raportat că oamenii care fug din Herson se îndreaptă spre Mykolaiv, potrivit lui Dujarric.
"Unele puncte de încălzire au fost deja înfiinţate în Mykolaiv pentru a-i ajuta pe cei care nu-şi pot încălzi locuinţele", a declarat Dujarric.
UPDATE 8:20 Blinken va anunţa asistenţă pentru reţeaua electrică ucraineană la reuniunea NATO
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va anunţa marţi o nouă asistenţă pentru restabilirea capacităţii de transmisie a energiei electrice a Ucrainei după atacurile ruseşti care vizează reţeaua energetică a ţării, a declarat un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat, conform Reuters.
Blinken a sosit în România luni seara, înaintea unor întâlniri cu aliaţii din NATO şi cu miniştrii de externe din Grupul celor şapte economii avansate.
Ministrul ucrainean de externe le-a spus unor diplomaţi NATO aflaţi în vizită la Kiev mai devreme în cursul zilei că transformatoarele sunt cel mai mare element al infrastructurii energetice care trebuiesc reparate.
Oficialul american, care a informat reporterii sub rezerva anonimatului, a declarat că Washingtonul a colaborat cu furnizorii americani de utilităţi şi hardware şi cu naţiunile europene pentru a localiza echipamente care pot ajuta la refacerea staţiilor de înaltă tensiune avariate de loviturile rachetelor ruseşti.
UPDATE 7:30 Ţările NATO trebuie să-şi intensifice producţia de armament pentru bătăliile viitoare
Ţările NATO trebuie să stimuleze urgent producţia de armament, a avertizat ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba înaintea unei reuniuni a miniştrilor alianţei din această săptămână.
"În timp ce luptăm în bătăliile de astăzi, trebuie să ne gândim cum vom lupta în bătăliile de mâine", a spus Kuleba.
Ministrul a declarat că ţările NATO trebuie "să înceapă astăzi producţia de arme necesare". Dacă acest lucru nu se va întâmpla, a avertizat el, "nu vom fi capabili să câştigăm - simplu".
Miniştrii NATO urmează să poarte discuţii marţi şi miercuri la Bucureşti, iar pe ordinea de zi se aşteaptă să fie inclusă modalitatea de a sprijini mai bine Ucraina.
Ruşii au bombardat regiunea Herson de 258 de ori în ultima săptămână, spune Zelenski
Forţele ruseşti au bombardat de 258 de ori în ultima săptămână 30 de aşezări din regiunea Herson din sudul Ucrainei, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski.
Forţele ruseşti s-au retras de pe malul vestic al râului Nipru la începutul acestei luni, dar au bombardat oraşe şi sate, inclusiv oraşul Herson, din noi puncte de pe malul opus.
În discursul său video nocturn, Zelenski a mai spus că forţele ruseşti au avariat o staţie de pompare care alimentează cu apă oraşul Nicolaev, la nord-vest de Herson.
Linia militară directă între SUA şi Rusia, folosită o singură dată în timpul războiului
O linie de comunicaţii creată între armatele Statelor Unite şi Rusiei la începutul războiului purtat de Moscova împotriva Ucrainei a fost folosită o singură dată până acum, a declarat un oficial american pentru Reuters.
Oficialul, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a declarat că Statele Unite au iniţiat un apel prin intermediul liniei pentru reducerea conflictului pentru a comunica îngrijorările sale cu privire la operaţiunile militare ruseşti în apropierea infrastructurii critice din Ucraina.
Reuters este prima agenţie care a raportat utilizarea liniei pentru reducerea conflictului, dincolo de testele obişnuite.
Discuţiile cu UE privind plafonarea preţului petrolului rusesc merg bine, afirmă Casa Albă
Un purtător de cuvânt al Casei Albe a declarat că discuţiile cu Uniunea Europeană despre plafonarea preţului petrolului rusesc decurg bine.
John Kirby a declarat reporterilor că nu a văzut o presiune exagerată pentru a lua mai multe măsuri în privinţa plafonării.
Ştirea iniţială
Soldaţii ruşi trebuie să fie traşi la răspundere pentru violarea femeilor ucrainene şi pentru comiterea altor acte de violenţă sexuală în timpul războiului din Ucraina, a declarat prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska, în cadrul unei conferinţe internaţionale privind prevenirea violenţei sexuale în conflicte.
Zelenska a declarat la reuniunea de la Londra că violenţa sexuală este comisă "în mod sistematic şi deschis", în timp ce războiul din Ucraina se prelungeşte. Înregistrări telefonice au arătat soldaţi ruşi discutând deschis despre violuri cu rudele lor acasă, a spus Zelenska.
"Violenţa sexuală este cel mai crud, cel mai animalic mod de a dovedi stăpânirea asupra cuiva", a spus ea. "Iar pentru victimele acestui tip de violenţă, este dificil să depună mărturie pe timp de război, deoarece nimeni nu se simte în siguranţă".
"Aceasta este o altă armă din arsenalul lor în acest război şi conflict", a spus ea. "De aceea folosesc acest lucru în mod sistematic şi deschis".
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe