- Home
- Externe
- (28.06.2023, 22:25)
- Alexandru Stan
Războiul din Ucraina, ziua 490. Atac în centrul oraşului Kramatorsk: morţi şi zeci de răniţi / Un general rus, bănuit să ştia de planurile lui Prigojin / Vizită neanunţată la Kiev a unui preşedinte de stat / Un înalt oficial ucrainean spune că loviturile răsunătoare ale contraofensivei sunt pe cale să vină / 3 ţări cer ca Wagner să fie declarată organizaţie teroristă
- Numărul morţilor de la Kramatorsk creşte la 11.
- Planurile de evacuare sunt pregătite în cazul unui atac rus la centrala nucleară Zaporojie
- Forţele ruse răpesc minori din Zaporojie şi îi transportă în Republica Ciuvaşă
Urmărește
14366 afișări
Sursa foto: AP / Mediafax Foto
UPDATE 'Imposibil să priveşti fără să plângi' - prima doamnă a Ucrainei
Olena Zelenska a distribuit un alt mesaj emoţionant după atacul mortal din Kramatorsk, în urma căruia au murit cel puţin 11 persoane.
Prima doamnă a Ucrainei a declarat că nu există "nicio scuză" pentru atacul rusesc.
Salvatorii încă sapă printre dărâmături, a spus ea. Printre cei răniţi se numără un bebeluş de opt luni, care a fost văzut în imagini acoperit de sânge.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Israel și SUA continuă la Doha negocierile privind acordul de încetare a focului în Gaza. Trump își menține avertismentul că „se va dezlănțui iadul în Orientul Mijlociu” dacă Hamas nu eliberează ostaticii până la învestirea sa de pe 20 ianuarie
-
Poliţiştii protestează în toată ţara. Unii donează sânge în loc să meargă la muncă
-
Donald Trump anunţă că se va întâlni „foarte repede” cu Putin după preluarea mandatului la Casa Albă
-
Românii au încheiat anul 2024 cu o inflaţie anuală de 5,1%
Doamna Zelenska a scris: "Imposibil să te uiţi la el plin de sânge fără să plângi. Condoleanţele mele tuturor victimelor".
UPDATE Zelenski îi numeşte „bandiţi” pe liderii ruşi
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a calificat miercuri pe liderii politici şi militari ai Rusiei drept „bandiţi” şi a exclus orice plan de pace care ar transforma războiul din Ucraina într-un conflict îngheţat, relatează Reuters.
Zelenski a făcut aceste remarci într-un discurs în faţa parlamentului cu ocazia Zilei Constituţiei Ucrainei, la o zi după ce preşedintele rus Vladimir Putin şi-a lăudat trupele pentru modul în care au gestionat o revoltă a mercenarilor conduşi de şeful Grupului Wagner, Evgheni Prigojin.
Declarând că Ucraina este „pe drumul spre victorie”, el a spus că liderii Rusiei nu trebuie să scape de justiţie pentru că au purtat război împotriva ţării sale.
UPDATE Mercenarii Wagner încă se află în Ucraina, spune Zelenski
Unii mercenari Wagner încă se află în Ucraina, dar situaţia teritorială din nordul ţării rămâne "sub control", a declarat Volodimir Zelenski.
Preşedintele ucrainean a făcut aceste comentarii după ce liderul grupării de mercenari, Evgheni Prigojin, a plecat din Rusia în exil în Belarus după revolta sa eşuată de sâmbătă.
Zelenski nu a precizat unde se află luptătorii Wagner în Ucraina, dar a declarat că forţele sale armate sunt încrezătoare că situaţia din nordul ţării a rămas neschimbată.
UPDATE General rus "dispărut" de la rebeliunea Grupului Wagner
Un general rus de rang înalt, care ar fi avut cunoştinţe avansate despre rebeliunea Wagner, este dat dispărut de la desfăşurarea rebeliunii de sâmbătă.
Serghei "Armageddon" Surovikin este comandantul secund al armatei ruse şi are legături cu şeful Wagner, Evgheni Prigojin.
El a fost înlocuit din funcţia de comandant suprem la începutul acestui an, dar şi-a păstrat influenţa în conducerea operaţiunilor de război.
Canalul rusesc de Telegram Rybar a sugerat că acesta este ţinut sub interogatoriu.
UPDATE Purtătorul de cuvânt al Kremlinului: Rusia ştia de planurile lui Prigojin? Sunt speculaţii
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a numit articolul din New York Times „speculăţii”, articol potrivit căruia un general rus de rang înalt avea cunoştinţe anticipate despre planurile de rebeliune ale lui Evgheni Prigojin. Potrivit surselor de informaţii americane, accentul ar fi pus pe generalul Serghei Surovikin. „Acum vor fi multe speculaţii, bârfe şi aşa mai departe în jurul acestor evenimente. Cred că acesta este un exemplu”, a spus Peskov, comentând ştirea.
UPDATE Ţările Baltice: Wagner să fie declarată organizaţie teroristă
Preşedinţii parlamentelor Lituaniei (Viktorija Cmilyte-Nielsen), Letoniei (Edvards Smiltens) şi Estoniei (Lauri Hussar) au solicitat, într-o declaraţie comună publicată astăzi, ca gruparea „Wagner” să fie inclusă pe lista formaţiunilor teroriste ale Uniunea Europeană. Deşi recentul marş asupra Moscovei al grupului „Wagner” este „o chestiune internă a Rusiei, acesta demonstrează încă o dată gradul ridicat de imprevizibilitate al acestei ţări”, se arată în comunicat. „Agresiunea Rusiei asupra Ucrainei rămâne cel mai notabil factor destabilizator din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial”, au adăugat ei. „Avem datoria să rămânem vigilenţi. Fiecare dintre noi, separat şi împreună cu aliaţii NATO, trebuie să contribuie la întărirea securităţii colective a Frontului de Est al Alianţei, la implementarea mijloacelor de descurajare şi la apărarea ţărilor care se învecinează cu Rusia şi cu Belarus”.
UPDATE Moscova: nu lovim ţinte civile
Rusia „nu loveşte infrastructura civilă, bombardamentele vizează site-uri conectate într-un fel sau altul la infrastructura militară”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus acest lucru ca răspuns la o întrebare despre bombardamentul raportat de ucraineni asupra unui restaurant din Kramatorsk, cu uciderea de civili, arată agenţia Interfax.
UPDATE Moscova: copii deportaţi? Kremlinul îi salvează
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a negat acuzaţiile Occidentului şi ale guvernului de la Kiev privind deportarea a sute de copii în Rusia şi a precizat în schimb că „armata rusă, riscându-şi viaţa, salvează copiii”, scrie agenţia Ria Novosti.
UPDATE Ministrul ucrainean al Apărării: aşteptăm o invitaţie de a adera la NATO la sfârşitul războiului
Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, spune că se aşteaptă la o „garanţie” că ţara sa va fi invitată să adere la NATO la sfârşitul războiului din Ucraina declanşat de invazia rusă. În vederea viitorului summit NATO de la Vilnius, Reznikov susţine - într-un interviu acordat The Guardian - că aici „şefii de stat şi de guvern ai ţărilor NATO vor avea ocazia să corecteze greşeala făcută la Bucureşti în 2008 şi să demonstreze că formează o conducere responsabilă, la nivelul aşteptărilor noastre”.
UPDATE China, privind întoarcerea Ucrainei la graniţele din 1991, inclusiv Crimeea: de ce nu?
China reiterează că are o poziţie „coerentă şi foarte clară” cu privire la războiul din Ucraina şi cere tuturor părţilor implicate în conflict să „creeze condiţiile unei soluţii politice a crizei prin dialog şi negociere”. Aşa a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Mao Ning, ca răspuns la o întrebare referitoare la declaraţiile recente ale ambasadorului chinez la Uniunea Europeană, Fu Cong, care într-un interviu acordat unor mass-media străine a deschis ipoteza ca Ucraina să revină la graniţele anului 1991, după căderea Uniunii Sovietice, care include şi Crimeea, anexată de Rusia în 2014. „Nu văd de ce nu”, a spus diplomatul chinez, citat de Al Jazeera. „Respectăm integritatea teritorială a tuturor ţărilor. Deci, atunci când China a stabilit relaţii cu fosta Uniune Sovietică, asta am convenit. Dar, aşa cum am spus, acestea sunt probleme istorice care trebuie negociate şi rezolvate de Rusia şi Ucraina şi asta este ceea ce susţinem.”
UPDATE Numărul morţilor de la Kramatorsk creşte la 10: ucise gemene de 14 ani
Bilanţul atacului rusesc de la Kramatorsk este în continuare în creştere, provocând cel puţin 10 morţi, în timp ce operaţiunile de căutare continuă în dărâmăturile restaurantului. Sub dărâmături se află alte trei persoane, au spus serviciile de urgenţă ucrainene. Între timp, s-a anunţat că două fete gemene de 14 ani, Iulia şi Anna Aksenchenko, au fost ucise în bombardament. Pe Telegram, consiliul orăşenesc transmite condoleanţe părinţilor fetelor, precizând că „racheta rusă a oprit inimile a doi îngeri”.
UPDATE Cele două avioane ale lui Prigojin se întorc în Rusia, la Petersburg şi celălalt la Moscova
Apar fotografiile prin satelit ale noilor mişcări ale lui Prigojin, care ar fi stat 14 ore şi 59 de minute la Minsk şi, probabil, aproximativ 5 ore în acelaşi loc cu Lukaşenko.
UPDATE Constituţia Ucrainei împlineşte azi 27 de ani
„Astăzi, Constituţia noastră împlineşte 27 de ani. Cuvintele scrise în 1996 nu mai sunt istorie, au devenit cu adevărat esenţiale şi importante pentru ucraineni: cuvinte despre dreptul la viaţă şi libertate, despre onoare şi demnitate, despre valoarea pământului nostru. În ţară nu mai este necesar să explici nimănui sensul cuvântului „suveran””, scrie preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski pe Telegram.
UPDATE Consilierul lui Zelenski, despre Putin: numărătoarea inversă a început
Cel mai apropiat consilier al preşedintelui Zelenski, Andri Iermak, a declarat într-un briefing cu reporterii, filmat de BBC, că „numărătoarea inversă a început” pentru Vladimir Putin ca preşedinte aş Rusiei, în urma rebeliunii Wagner. „Ceea ce a văzut Ucraina din 2014 a devenit evident pentru întreaga lume. Această Rusia este o ţară teroristă al cărei lider este o persoană inadecvată care a pierdut contactul cu realitatea. Lumea trebuie să tragă concluzia că este imposibil să avem vreo relaţie serioasă cu acea ţară”. BBC a vorbit şi cu Oleksi Danilov, şeful Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, care a sugerat că Putin se confruntă cu o opoziţie semnificativă, inclusiv din partea oligarhilor.
UPDATE Activişti: arme nucleare ruseşti în Belarus din această lună
Armele nucleare tactice pe care Rusia le va desfăşura în Belarus vor fi livrate în mai multe etape, pe calea ferată, începând cu această lună, potrivit Rbc-Ucraina, care preia informaţiile puse la dispoziţie de un grup de activişti.
UPDATE Putin, către musulmanii ruşi: dau dovadă de curaj
Preşedintele rus Vladimir Putin, cu ocazia Hajjului sau Sărbătoarea Sacrificiului, cea mai importantă din calendarul islamic, a subliniat curajul manifestat de luptătorii musulmani ruşi în campania militară din Ucraina şi în apărarea ţării. „Astăzi, urmând tradiţiile istorice, patriotice şi spirituale ale strămoşilor lor, luptătorii musulmani îşi arată sacrificiul, curajul şi îndrăzneala în operaţiunea militară specială (în Ucraina)”, a spus el în felicitările postate pe site-ul Kremlinului. Deşi nu există statistici oficiale cu privire la numărul de musulmani din Rusia, se estimează că aceştia sunt în jur de 20 de milioane. În capitala Rusiei şi numai în provincia Moscova, există aproximativ o jumătate de milion de musulmani.
UPDATE Kiev: până acum a avut loc doar o avanpremieră a contraofensivei
Recentele succese modeste ucrainene împotriva forţelor ruse sunt doar o avanpremieră a unei contraofensive mult mai ample: „Evenimentul principal” al atacului urmează să vină, iar „când se va întâmpla, toată lumea va vedea... Toată lumea va vedea totul”. Acest lucru a fost declarat de ministrul ucrainean al apărării, Oleksiy Reznikov, într-un interviu pentru Financial Times.
UPDATE Preşedintele Lituaniei este la Kiev
Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a sosit la Kiev într-o vizită neanunţată, a anunţat administraţia prezidenţială lituaniană într-un comunicat. Nauseda intenţionează să discute cu preşedintele ucrainean Zelenski agenda summitului NATO care va avea loc la Vilnius în iulie, negocierile Ucrainei pentru aderarea la UE şi asistenţa Lituaniei şi UE pentru Ucraina.
UPDATE Kiev: şase drone ruseşti au fost doborâte
Forţele ucrainene au doborât aseară şase drone Shahed-136/131 lansate de Rusia peste Ucraina, susţine Forţele Aeriene din Kiev, a informat Ukrinform. „În noaptea de 28 iunie 2023, unităţile de apărare aeriană ale Forţelor Aeriene şi alte elemente ale Forţelor de Apărare ale Ucrainei au distrus şase muniţii de rachete Shahed-136/131, care au fost folosite de ocupanţii ruşi pentru a ataca din direcţia sud-est”, se arată în raport.
UPDATE NYT: Un general rus ştia despre rebeliunea lui Prigojin
Un general rus era la curent cu planurile lui Evgeni Prigozhin, şeful grupului Wagner, de a se revolta împotriva conducerii militare ruse, scrie New York Times citând surse de informaţii. Analiştii americani încearcă în prezent să stabilească dacă generalul l-a ajutat pe Prigojin în formularea planului său şi dacă alţi membri ai armatei ruse au susţinut sau nu insurgenţa.
A fost avansat şi un nume. Oficialii serviciilor de informaţii au spus că atenţia se va concentra asupra generalului Serghei Surovikin, fost comandant al forţelor ruse din Ucraina, pentru a vedea dacă ofiţerul superior ar fi putut ajuta la planificarea acţiunilor lui Prigojin weekendul trecut. Surovikin a fost înlocuit ca comandant şef în ianuarie, dar şi-a păstrat influenţa în gestionarea operaţiunilor de război şi rămâne popular în rândul trupelor.
UPDATE Numărul morţilor de la Kramatorsk a crescut la 8
UPDATE Raport: atacul din Kramatorsk asupra unui restaurant a făcut 4 morţi, printre care un copil, şi 42 de răniţi
UPDATE - Forţele ruse răpesc minori din Zaporojie şi îi transportă în Republica Ciuvaşă
Administraţia zonelor ocupate de ruşi din Oblast Zaporijia a transportat minori în Rusia sub pretextul „vacanţei”. Aceştia au fost răpiţi din casele lor, a declarat Centrul pentru Rezistenţă Naţională din Ucraina pe 26 iunie.
UPDATE -CNN: Imaginile din satelit arată două avioane la baza aeriană din Belarus
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Citește pe www.zf.ro: În timp ce gazul din Marea Neagră deja a început să se vândă, România are o listă de 22 de centrale de energie care vor avea nevoie de peste 8 mld. metri cubi pe an, cam cât se va scoate anual din Neptun Deep. Care este stadiul pe fiecare proiect?
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cum afectează muzica modul în care iubești? Ana Maria Ambrosă, psiholog: „Muzica reflectă adesea trăsături de personalitate”
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ce s-a descoperit pe cadavrul femeii ucise din Bragadiru. Medicii legiști au examinat trupul
CANCAN.RO
Cu cât se vinde o monedă de 5 lei pe OLX, în 2025. Poate fi o „comoară” pentru colecționari!
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 12:07
-
astăzi, 12:01