- Home
- Externe
- (12.05.2022, 13:25)
- Alexandru Stan ,
LIVE-TEXT Războiul din Ucraina, ziua 78. Comunicaţiile au fost întrerupte în regiunea Herson. Mai multe victime în urma atacurior aeriene asupra regiunii Cernihiv
- În discursul său de noapte, preşedintele ucrainean a declarat că a sărbătorit aprobarea Legii Lend-Lease de către Congresul american şi semnarea acesteia de către preşedintele Joe Biden.
- Germania amână transferul de arme către Ucraina.
Urmărește
9631 afișări
G7 caută soluţii pentru a sparge blocada rusă din Marea Neagră. România una dintre soluţii
Blocada exporturilor de cereale devine rapid una dintre cele mai urgente crize diplomatice şi umanitare din Ucraina. Marţi, Joe Biden a declarat că SUA lucrează la soluţii "pentru a scoate aceste alimente în lume, astfel încât să ajute la scăderea preţurilor".
Miniştrii de externe ai G7 se întâlnesc în staţiunea Weissenhaus de la Marea Baltică, la nord-est de Hamburg, iar miniştrii agriculturii la Stuttgart.
Înainte de război, cea mai mare parte a alimentelor produse de Ucraina - suficiente pentru a hrăni 400 de milioane de oameni - era exportată prin cele şapte porturi ale ţării de la Marea Neagră. În cele opt luni de dinaintea începerii conflictului, aproape 51 de milioane de tone metrice de cereale au trecut prin acestea, potrivit Programului alimentar mondial al ONU. Comerţul valora 47 de miliarde de dolari pe an pentru Ucraina, relatează The Guardian.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cum a reuşit un tânăr absolvent de mate-info să facă din pasiunea lui pentru maşini o afacere de succes. Azi el readuce la viaţă maşina românească preferată a tuturor şi pregăteşte o nouă mutare
-
Israelul continuă atacurile în Gaza. Hamas nu a furnizat la timp lista ostaticilor
-
Una dintre „perlele” turismului românesc este la pământ. Care sunt soluţiile să salvăm una dintre cele mai vânate destinaţii din România
Ministrul ucrainean al politicii agricole şi al alimentaţiei, Mykola Solsky, a studiat opţiuni care variază de la Gdansk până la portul Klaipėda din Lituania şi trei porturi din Letonia. Portul românesc Constanţa aînceput deja să preia unele transporturi de cereale ucrainene.
ONU a discutat, de asemenea, dacă ar putea fi deschis un coridor umanitar prin Belarus pentru a transporta grânele către porturile baltice, deoarece ecartamentul între Ucraina şi Belarus este uniform.
David Beasley, de la Programul Alimentar Mondial al ONU, care a tras un semnal de alarmă de câteva săptămâni, a declarat: "În acest moment, silozurile de cereale ale Ucrainei sunt pline. În acelaşi timp, 44 de milioane de oameni din întreaga lume se îndreaptă spre foamete. Trebuie să deschidem aceste porturi pentru ca alimentele să poată intra şi ieşi din Ucraina. Lumea cere acest lucru, deoarece sute de milioane de oameni din întreaga lume depind de alimentele care trec prin aceste porturi."
Roman Slaston, directorul general al Clubului ucrainean de Agribusiness, a declarat că redeschiderea porturilor rămâne cea mai bună opţiune, dar exporturile pe şosea, barje fluviale şi pe calea ferată ar putea fi dublate.
În 2020, Ucraina a fost al cincilea exportator mondial de grâu, iar ţările cu venituri mici şi medii au fost beneficiari importanţi. Principalele destinaţii de export au fost Egiptul, Indonezia, Pakistanul, Bangladesh şi Libanul.
UPDATE Ministerul britanic al Apărării spune că retragerea forţelor ruse din Harkov este „recunoaşterea tacită a incapacităţii Rusiei” de a cuceri oraşe-cheie ucrainiene
UPDATE Prim-ministrul Olandei Mark Rutte se va adresa Radei Supreme joi
UPDATE Republica Cehă vrea să-şi trimită tancurile sovietice în Ucraina
UPDATE Steinmeier vrea să viziteze Ucraina, dar nu intenţionează asta prea curând
„Nu am planuri specifice de călătorie pe termen foarte scurt. Dar presupun că mă voi întâlni cu domnul Zelenski”, spune preşedintele Germaniei.
UPDATE 09:00 Ocupanţii au tras asupra Velykyi Kostromets şi Zelenodolsk în regiunea Dnipropetrovsk, a declarat şeful regiunii. Potrivit lui Valentyn Reznichenko, o persoană a fost ucisă, iar alta a fost rănită.
UPDATE 08:00 Mai multe atacuri aeriene au lovit noaptea Novgorod-Seversky, regiunea Cernihiv - şeful Districtului Militar Regional Cernihiv Vyacheslav Chaus. Sunt răniţi şi morţi. Infrastructură critică, şcoli, clădiri administrative şi case private avariate
UPDATE 06:00
"Putin va trebui să se confrunte cu realitatea că invazia sa în Ucraina a eşuat şi că ţara sa va ieşi mai slabă din război", a declarat secretarul britanic al Apărării, Ben Wallace, citat de NBC News
UPDATE 04:00
Raid aerian în Harkov! Ucrainenii sunt rugaţi să se adăpostească.
UPDATE 03:30
Comunicaţiile mobile şi internetul au fost întrerupte din nou în regiunea Herson. După ce toţi civilii au fost scoşi din Azovstal, ocupanţii şi-au înăsprit şi mai mult bombardamentele asupra uzinei. Apărătorii ucraineni fac imposibilul pentru a rezista în această fortăreaţă.
UPDATE 03:00
Germania amână transferul de arme către Ucraina. Este vorba despre tunurile antiaeriene autopropulsate Gepard. Welt notează că guvernul german nu a informat Kievul. Potrivit Welt, Ministerul german al Apărării "nu ştie când vor fi livrate arme Ucrainei".
UPDATE 02:40
Administraţia Biden a cerut neoficial Congresului să aprobe un nou acord de armament cu Turcia, transmite The Wall Street Journal.
UPDATE 02;00
Comandanţii militari ruşi sunt remaniaţi,, spune Oleksiy Arestovich, consilierul preşedintelui ucrainean.
Potrivit ultimelor informaţii, Gerasimov, şeful Statului Major General rus, a fost demis de facto şi se decide dacă i se mai acordă o şansă de a fi repus în funcţie. Comandantul primei armate de tancuri, o forţă de atac care a luptat pe câmpiile ucrainene de lângă Isym, a fost demis", a declarat Arrestovici.
Update 01:40
Cinematograful Tampere de lângă parcul Vidrodniy din Kiev a fost incendiat, potrivit televiziunilor locale. Cauzele incendiului sunt în curs de investigare.
Update 00:20
Ocupanţii ruşi au blocat complet evacuarea oraşului Mariupol. Oraşul nu are apă potabilă, alimente şi spaţii locuibile.
Foametea îi obligă pe locuitorii oraşului să muncească pentru ocupanţii ruşi ca să primească hrană.
Update 00:13
788 de rachete de croazieră şi rachete balistice au fost lansate asupra Ucrainei de pe teritoriul Federaţiei Ruse şi al Belarusului, a anunţat Statul Major al forţelor armate ucrainene.
În total, ruşii au efectuat 487 de lovituri cu rachete. Numai în cursul lunii mai, au fost înregistrate 49 de lovituri de rachetă de pe teritoriul Federaţiei Ruse.
Ştirea iniţială
În discursul său de noapte, preşedintele ucrainean a declarat că a sărbătorit aprobarea Legii Lend-Lease de către Congresul american şi semnarea acesteia de către preşedintele Joe Biden.
"Camera Reprezentanţilor Congresului Statelor Unite a votat pentru un pachet nou şi semnificativ pentru sprijinirea statului nostru şi democraţia globală. Aproape 40 de miliarde de dolari...
Aceste fonduri vor fi folosite cât mai repede posibil şi fără birocraţie pentru a întări apărarea Ucrainei. În primul rând, este vorba de arme şi muniţie pentru noi echipamente. Dar nu numai atât. Este, de asemenea, un sprijin pentru investigarea crimelor de război ale Federaţiei Ruse şi a ocupanţilor, sprijin pentru activitatea diplomatică şi multe altele", a declarat Volodîmîr Zelenski.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: FOTO. Donald Trump a ajuns sâmbătă seara în Washington pentru a sărbători revenirea la putere. Evenimentul a început cu un foc de artificii
Citește pe www.zf.ro: Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
TikTok a devenit inaccesibil în SUA cu câteva ore înainte ca legea adoptată să intre în vigoare. Ce le-a transmis compania utilizatorilor
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
A doua cea mai mare metropola a lumii riscă să dispară sub ape, iar soarta mega-oraşului atârnă în mâinile unui miliardar
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
PROSPORT.RO
Pensii cu 660 lei mai mari pentru această categorie de pensionari din România. Vezi dacă te încadrezi!
CANCAN.RO
Tabel pentru bărbați și femei | Pe ce dată ieși la PENSIE, în funcție de luna și de anul nașterii
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe