Războiul din Ucraina, ziua 887. Ucraina va primi primele avioane F-16 „în câteva săptămâni” / Atacuri cu drone în două regiuni din Rusia / Discuţii între SUA şi India înaintea vizitei premierului indian la Kiev

  • Au avut loc atacuri cu drone în regiunile ruse Belgorod şi Oryol.
  • SUA şi India au purtat discuţii înaintea vizitei premierului indian Narendra Modi în Kiev în luna august
  • ISW: Rusia primeşte în continuare arme letale din Iran şi Coreea de Nord
  • Putin avertizează: Rusia va desfăşura rachetele cu rază de acţiune mică şi intermediară dacă SUA vor desfăşura rachete în Germania
  • Serviciile de informaţii militare ale Ucraina: Armata ucraineană a avariat bombardierul rusesc Tu-22M3 la 1.800 km de graniţă
Urmărește
1842 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 887. Ucraina va primi primele avioane F-16 „în câteva săptămâni” / Atacuri cu drone în două regiuni din Rusia / Discuţii între SUA şi India înaintea vizitei premierului indian la Kiev

Războiul din Ucraina, ziua 887. Ucraina va primi primele avioane F-16 „în câteva săptămâni” / Atacuri cu drone în două regiuni din Rusia / Discuţii între SUA şi India înaintea vizitei premierului indian la Kiev

UPDATE Germania livrează Ucrainei tancuri Leopard 1

Berlinul a predat opt tancuri Leopard 1 A5, 21 000 de obuze pentru tunurile antiaeriene autopropulsate Gepard şi alte ajutoare în cadrul celei mai recente livrări de ajutor militar către Ucraina, a declarat guvernul german.

Tranşa a inclus, de asemenea, două vehicule blindate de recuperare Bergepanzer 2 cu piese de schimb, 10 nave de suprafaţă fără pilot, precum şi 10 radare de supraveghere la sol.

Cele opt tancuri Leopard 1 A5 cu piese de schimb au fost livrate în cadrul unei iniţiative comune cu Danemarca.

Iniţial un partener ezitant, Berlinul a devenit al doilea mare donator militar al Ucrainei după SUA, deşi cancelarul german Olaf Scholz este încă reticent în ceea ce priveşte furnizarea unor capacităţi-cheie, şi anume rachetele cu rază lungă de acţiune Taurus.

UPDATE Zelenski a vizitat frontul în regiunea Harkov

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a vizitat luni regiunea Harkov din estul ţării, la graniţa cu Rusia, unde forţele lui Vladimir Putin au lansat o ofensivă terestră surpriză în luna mai.

Regiunea Harkov şi oraşul Harkov, care este al doilea ca mărime din Ucraina, sunt bombardate zilnic de forţele ruse de la invadarea lor în februarie 2022.

UPDATE Washingtonul anunţă un ajutor suplimentar de 1,7 miliarde de dolari

Statele Unite au anunţat luni un nou ajutor militar pentru Ucraina în valoare de aproximativ 1,7 miliarde de dolari.

Noul ajutor pentru Ucraina conţine inclusiv muniţii antiaeriene şi proiectile de artilerie solicitate de Kiev.

Într-o declaraţie, Departamentul Apărării a precizat că ajutorul include echipamente în valoare de 200 de milioane de dolari care vor fi luate din stocurile militare americane existente şi 1,5 miliarde de dolari care vor fi comandate industriei de apărare, potrivit AFP.

UPDATE Rusia transferă tot mai multe echipamente militare în regiunea Zaporojie

Transportul de echipamente militare ruseşti către regiunea Zaporojie prin Mariupol ocupat în regiunea Doneţk a "crescut brusc" în amploare, a declarat Petro Andriushchenko, un consilier al primarului exilat al oraşului.

Vestea vine la câteva zile după ce un purtător de cuvânt militar ucrainean a confirmat că Rusia îşi consolidează forţele în regiunea Zaporojie, trimiţând cel puţin 2 000 de soldaţi în plus în ultimele săptămâni.

Deşi Rusia are aproximativ 90 000 de soldaţi în zonă, informaţiile sugerează că o schimbare semnificativă a naturii ostilităţilor în regiune ar fi puţin probabilă, a adăugat atunci purtătorul de cuvânt.

Armata rusă a deplasat echipamente - în principal vehicule cu şenile - spre regiunea Zaporojie în cursul weekendului, oprindu-se în apropierea satelor Manhush şi Nikolske din regiunea Doneţk, potrivit lui Andriushchenko.

UPDATE Serviciile de informaţii militare ale Ucraina: Armata ucraineană a avariat bombardierul rusesc Tu-22M3 la 1.800 km de graniţă

Forţele ucrainene au lovit aerodromul militar Olenya din regiunea Murmansk din Rusia, avariind un bombardier Tu-22M3, a confirmat purtătorul de cuvânt al serviciilor de informaţii militare ale Ucrainei (HUR), Andrii Iusov, la 29 iulie, la televiziunea naţională, relatează Kyiv Independent.

Dronele ucrainene au atacat în cursul nopţii de 27 iulie aerodromurile ruseşti Olenya din regiunea Murmansk, Engels din regiunea Saratov şi Diagilevo din regiunea Ryazan. Ucraina a atacat, de asemenea, o rafinărie de petrol din ultima dintre cele trei oblasturi.

UPDATE Sikorski: Rusia trebuie să fie confruntată cu forţa, nu cu concesii

Este imposibil să se ajungă la pace cu Rusia, deoarece Moscova caută să beneficieze de pe urma agresiunii sale şi, prin urmare, este necesar să se răspundă cu forţă, nu cu concesii, a declarat de şeful Ministerului Afacerilor Externe al Poloniei, Radoslaw Sikorski, care a vorbit într-un interviu cu Visegrad Insight, relatează Ukrinform.

„Rusia modernă a încălcat aceste două angajamente, deoarece a introdus un regim mult mai autoritar şi are mai mulţi prizonieri politici decât în timpul lui Brejnev. În acelaşi timp, a început să schimbe graniţele prin forţă. OSCE a fost o idee de a stabiliza securitatea în Europa cu participarea Rusiei. (...) până acum, ea a încălcat toate ipotezele şi principiile - Carta ONU şi OSCE, care a fost practic creată la iniţiativa sa. Acest lucru ne aduce la concluzia dvs. corectă că, cu Rusia, aşa cum este ea astăzi, pacea nu poate fi negociată, deoarece ea doreşte să profite de pe urma agresiunii. Prin urmare, este necesar să răspundem la aceasta cu forţă şi nu cu concesii”, a subliniat Radoslaw Sikorski.

UPDATE Kievul afirmă că „nu există schimbări semnificative” la Robotyne

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a declarat la 28 iulie că, potrivit imaginilor geolocalizate, Rusia a „capturat probabil tot Robotyne” în regiunea Zaporojie, a declarat purtătorul de cuvânt al grupului de forţe Tavria, Dmytro Lykhovii, scrie Kyiv Independent.

Acesta a afirmat că situaţia din sector era „fără schimbări majore”.

Satul Robotyne, care se află la aproximativ 15 kilometri sud de Orikhiv şi la 70 de kilometri sud-est de Zaporojie, a fost eliberat de Ucraina în timpul contraofensivei sale din vara anului 2023 şi de atunci se află pe linia frontului.

Rusia a declarat că a capturat aşezarea încă din luna mai, o afirmaţie pe care Ucraina a negat-o la momentul respectiv.

UPDATE „Luptele din Doneţk sunt dificile”, afirmă Zelenski

Luptele din regiunea Doneţk sunt „extrem de dificile”, iar forţele ruse au continuat să îşi concentreze majoritatea operaţiunilor ofensive din zonă în direcţia Pokrovsk, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski pe 28 iulie.
 
În ciuda situaţiei tensionate din apropiere de Pokrovsk, „Ucraina are puterea de a-şi atinge obiectivele”, a adăugat liderul ucrainean, notează Kyiv Independent.
 
Forţele ruse au câştigat încet, dar constant teren în regiunea Doneţk, iar zonele de pe linia frontului din Pokrovsk şi Toreţk au fost cele mai afectate de atacurile din ultimele săptămâni.

UPDATE Cum ar putea să ia sfârşit războiul Rusiei în Ucraina. Volodimir Zelenski numeşte trei factori

UPDATE Putin avertizează: Rusia va desfăşura rachetele cu rază de acţiune mică şi intermediară dacă SUA vor desfăşura rachete în Germania

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia va desfăşura rachete cu rază scurtă şi intermediară cu capacitate nucleară dacă sistemele americane de rachete capabile să lovească teritoriul rusesc vor fi desfăşurate în Germania, relatează Kyiv Independent.

Putin a răspuns unei declaraţii comune a Casei Albe cu autorităţile germane în timpul summitului de securitate NATO din 9-11 iulie, în care se spune că SUA vor începe să desfăşoare arme cu rază lungă de acţiune în Germania în 2026.

UPDATE ISW: Rusia primeşte în continuare arme letale din Iran şi Coreea de Nord

Rusia continuă să aprofundeze relaţiile bilaterale cu Iranul şi Coreea de Nord în schimbul furnizării de ajutor letal armatei ruse pentru utilizarea în Ucraina, se arată în evaluarea zilnică făcută de Institutul pentru Studiul Războiului (Institute for the Study of War -ISW).

Agenţia de presă Mehr News Agency, afiliată statului iranian, a raportat la 23 iulie că Iranul va lansa sateliţii săi „Hod Hod” şi „Kosar” pe orbita joasă a Pământului de la o staţie rusă nespecificată în octombrie 2024.

ISW vede o legătură între participarea Rusiei la lansarea sateliţilor şi furnizarea către Rusia de drone şi componente Shahed-136/131 de fabricaţie iraniană, potrivit Ukrinform.

UPDATE SUA şi India au purtat discuţii înaintea vizitei premierului indian Narendra Modi în Kiev în luna august

Secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, s-a întâlnit cu ministrul de externe al Indiei, Subrahmanyam Jaishankar, în timpul summitului Quad de la Tokyo din 28 iulie, pentru a discuta, printre altele, despre o „pace justă şi durabilă” în Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.

Comentariile cu privire la Ucraina vin în contextul în care prim-ministrul indian Narendra Modi ar urma să călătorească la Kiev în august, aceasta fiind prima sa vizită în Ucraina de când Rusia a lansat războiul total în februarie 2022, scrie Kyiv Independent.

UPDATE Atacuri cu drone în regiunile ruse Belgorod şi Oryol

Atacurile cu drone ar fi provocat incendii şi deteriorarea infrastructurii energetice în regiunile Belgorod şi Oryol din Rusia.

Autorităţile locale ruse, precum şi mass-media locală, au raportat că atacurile cu drone din noaptea de 29 iulie au provocat daune infrastructurii energetice de-a lungul regiunii de frontieră de vest a Rusiei, notează Kyiv Independent.

Ca urmare a unui presupus atac cu dronă în noaptea de 29 iulie, a izbucnit un incendiu la o substaţie de energie din comuna Tomarovka din regiunea Belgorod din Rusia, a raportat media locală Pepel Belgorod.

Armata ucraineană nu a comentat încă presupusele atacuri.

Regiunile Belgorod şi Oryol din Rusia sunt situate în apropierea regiunile ucrainene Sumî, Harkov şi Luhansk.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Primul avion de luptă occidental F-16 din cele promise Ucrainei va sosi „în câteva săptămâni”, a relatat Washington Post (WP) pe 28 iulie.

Ucraina aşteaptă cel puţin 79 de avioane F-16 din partea Olandei, Danemarcei, Belgiei şi Norvegiei, iar până la 20 dintre ele sunt aşteptate să sosească în acest an.

Kievul a solicitat aceste avioane americane de a patra generaţie încă din primul an al războiului la scară largă, în vederea consolidării forţelor aeriene, scrie Kyiv Independent.

În ciuda promisiunilor secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, din 10 iulie, potrivit cărora primele F-16 olandeze şi daneze sunt deja pe drum, nicio livrare nu a fost confirmată până în prezent.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici