LIVE TEXT  Războiul Israel-Hamas. ONU stă cu ochii pe situaţia din Orientul Mijlociu: Dacă nu acţionăm acum în Gaza, conflictul s-ar putea răspândi / Israel: Nu există niciun acord cu privire la ostatici / Hamas: 130 de cadavre furate de la spitalul al-Shifa / Gruparea teroristă a distribuit imagini cu un prizonier de 86 de ani

  • Un diplomat de rang înalt afirmă că prioritatea Ammanului este de a pune capăt "barbariei Israelului în Gaza", care nu mai poate fi considerată drept autoapărare.
  • Lipsa apei potabile a dus la "îngrijorări serioase" din partea experţilor în sănătate publică cu privire la o epidemie iminentă de boli infecţioase în Gaza, inclusiv boli transmise prin apă, cum ar fi holera şi febra tifoidă.
Urmărește
1265 afișări
Imaginea articolului Războiul Israel-Hamas. ONU stă cu ochii pe situaţia din Orientul Mijlociu: Dacă nu acţionăm acum în Gaza, conflictul s-ar putea răspândi / Israel: Nu există niciun acord cu privire la ostatici / Hamas: 130 de cadavre furate de la spitalul al-Shifa / Gruparea teroristă a distribuit imagini cu un prizonier de 86 de ani

Războiul Israel-Hamas. Iordania spune că nu va semna un acord de schimb de energie şi apă cu Israelul / Tăierea apei de către autorităţile israeliene duce la o criză de sănătate publică în Gaza

Tăierea apei de către autorităţile israeliene duce la o criză de sănătate publică în Gaza

După mai bine de o lună de blocadă ilegală a guvernului israelian asupra Gaza, care a inclus tăieri catastrofale de apă, combustibil şi electricitate, precum şi livrări foarte limitate de alimente, apă şi medicamente, lipsa apei potabile a dus la "îngrijorări serioase" din partea experţilor în sănătate publică cu privire la o epidemie iminentă de boli infecţioase în Gaza, inclusiv boli transmise prin apă, cum ar fi holera şi febra tifoidă.
 
După 7 octombrie, guvernul israelian a închis conductele care alimentează Gaza cu apă. De atunci, a reluat doar transportul apei către unele părţi din sudul Gaza, în timp ce o parte din apă a intrat prin Egipt, dar nu ajunge la toată lumea şi nu este nici pe departe suficientă pentru a satisface nevoile populaţiei din Gaza, ceea ce îi obligă pe mulţi să se bazeze pe aprovizionarea locală cu apă. Cu toate acestea, potrivit ONU, peste 96% din rezervele de apă din Gaza sunt "improprii pentru consumul uman". Instalaţiile de tratare a apelor uzate şi de desalinizare au fost închise la jumătatea lunii octombrie din cauza lipsei de combustibil şi de electricitate şi, de atunci, sunt în mare parte nefuncţionale, potrivit Autorităţii palestiniene pentru apă.
 
De la începutul blocadei, penuria de apă şi contaminarea au împiedicat grav accesul la asistenţă medicală, au îmbolnăvit oamenii şi au dus deja la izbucnirea unor boli, creând o criză de sănătate publică.

Iordania spune că nu va semna un acord de schimb de energie şi apă cu Israelul

Iordania a declarat că nu va semna un acord de furnizare a energiei către Israel în schimbul apei - un acord care urma să fie ratificat luna trecută.
 
"Nu vom mai semna acest acord. Vă puteţi imagina un ministru iordanian stând alături de un ministru israelian pentru a semna un acord privind apa şi electricitatea, în timp ce Israelul continuă să ucidă copii în Gaza?", a întrebat ministrul iordanian de externe Ayman Safadi.
 
Iordania şi Israelul au încheiat un acord de pace fragil din 1994, care a returnat aproximativ 380 km de teren ocupat de Iordania de sub controlul israelian şi a rezolvat disputele de lungă durată privind apa.
 
"Noi am semnat acordul de pace în 1994 ca parte a unui efort arab mai larg de a stabili o soluţie cu două state. Acest lucru nu a fost realizat. În schimb, Israelul nu şi-a respectat partea sa din acord. Aşa că acordul de pace va trebui să rămână în plan secundar, adunând praf deocamdată", a declarat el.
 
Toate eforturile Iordaniei s-au concentrat pe încetarea a ceea ce Safadi a descris ca fiind "barbaria de represalii exercitată de Israel" în Gaza.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici