Live text  Războiul din Ucraina, ziua 1077. Scholz critică planul de ajutor al lui Trump / Trump îl numeşte oficial pe Keith Kellogg ca trimis special pentru Ucraina şi Rusia / Rusia propune relaxarea regulilor de recrutare / Ucraina asigură întoarcerea în siguranţă a 12 copii din teritoriile ocupate de Rusia / Marea Britanie va oferi mai mult ajutor militar Ucrainei în acest an

  • Regatul Unit va oferi Ucrainei mai mult sprijin militar în 2025 decât a făcut-o vreodată până acum, a declarat premierul britanic Keir Starmer pe 3 februarie.
  • Ucraina a reuşit să aducă înapoi 12 copii care fuseseră duşi cu forţa pe teritoriul ocupat de Rusia
  • Ministerul rus al Apărării a propus modificări ale regulilor de examinare medicală militară care ar simplifica recrutarea persoanelor cu psihoză, hipertensiune arterială şi sifilis.
  • Trupele nord-coreene nu au mai luptat în regiunea Kursk din Rusia de la jumătatea lunii ianuarie.
  • Preşedintele american Donald Trump l-a numit oficial pe 3 februarie pe generalul în retragere Keith Kellogg drept trimis special pentru Ucraina şi Rusia.
  • Cancelarul german Olaf Scholz a criticat propunerea preşedintelui american Donald Trump de a lega ajutorul militar pentru Ucraina de accesul la resursele de pământuri rare ale ţării
Urmărește
631 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 1077. Scholz critică planul de ajutor al lui Trump / Trump îl numeşte oficial pe Keith Kellogg ca trimis special pentru Ucraina şi Rusia / Rusia propune relaxarea regulilor de recrutare  /  Ucraina asigură întoarcerea în siguranţă a 12 copii din teritoriile ocupate de Rusia / Marea Britanie va oferi mai mult ajutor militar Ucrainei în acest an

Războiul din Ucraina, ziua 1077. Rusia propune relaxarea regulilor de recrutare / Ucraina asigură întoarcerea în siguranţă a 12 copii din teritoriile ocupate de Rusia / Marea Britanie va oferi mai mult ajutor militar Ucrainei în acest an

„Egoist” - Scholz critică planul de ajutor al lui Trump, în schimbul pământurilor rare din Ucraina

Cancelarul german Olaf Scholz a criticat propunerea preşedintelui american Donald Trump de a lega ajutorul militar pentru Ucraina de accesul la resursele de pământuri rare ale ţării, numind-o „foarte egoistă şi egocentrică”, a raportat Spiegel pe 4 februarie.
 
Vorbind după o reuniune informală a liderilor europeni la Bruxelles, Scholz ar fi subliniat că Ucraina ar trebui mai întâi să fie ajutată să „se pună pe picioare” şi că resursele sale ar trebui să fie utilizate pentru reconstrucţia după război.
 
Acest lucru vine în contextul în care Trump a declarat reporterilor la 3 februarie că urmăreşte o înţelegere prin care Ucraina să „asigure ceea ce le oferim cu pământurile lor rare şi alte lucruri”, deşi nu a specificat ce materiale vizează Washingtonul.
 
O sursă din cadrul Biroului prezidenţial a declarat pentru Kyiv Independent că partajarea resurselor ucrainene cu aliaţii face deja parte din „planul de victorie” al preşedintelui Volodymyr Zelensky, care a fost prezentat liderilor străini, inclusiv lui Trump.

Trump îl numeşte oficial pe Keith Kellogg ca trimis special pentru Ucraina şi Rusia

Preşedintele american Donald Trump l-a numit oficial pe 3 februarie pe generalul în retragere Keith Kellogg drept trimis special pentru Ucraina şi Rusia, a informat corespondentul Voice of America Kateryna Lisunova.
 
„Am făcut multe progrese în ceea ce priveşte Rusia-Ucraina”, a spus Trump după ce a semnat decretul fără a oferi alte detalii.
 
Kellogg a fost anterior secretar executiv şi şef de personal al Consiliului de Securitate Naţională al SUA în prima administraţie Trump şi a fost un consilier principal al vicepreşedintelui american de atunci Mike Pence.

Trupele nord-coreene au lipsit de pe front în regiunea Kursk din Rusia de la mijlocul lunii ianuarie

Trupele nord-coreene nu au mai luptat în regiunea Kursk din Rusia de la jumătatea lunii ianuarie, a informat agenţia de presă Yonhap pe 4 februarie, citând agenţia de informaţii a Coreei de Sud.
 
Aceasta vine ca o altă confirmare a faptului că contingentul iniţial de 11.000-12.000 de oameni din Coreea de Nord, trimis pentru a ajuta războiul Rusiei împotriva Ucrainei , a fost retras după ce a suferit pierderi semnificative.
 
Aliatul cheie al Moscovei, Phenianul, a trimis trupele toamna trecută pentru a ajuta forţele ruse să înlăture soldaţii ucraineni care luptă în regiunea de graniţă rusă Kursk de la începutul lunii august 2024. Kievul speră să-şi valorifice poziţiile acolo în potenţiale negocieri.

Rusia propune relaxarea regulilor de recrutare pentru persoanele cu anumite tulburări mintale sau sifilis

Ministerul rus al Apărării a propus modificări ale regulilor de examinare medicală militară care ar simplifica recrutarea persoanelor cu psihoză, hipertensiune arterială şi sifilis.
 
Modificările ar îngreuna, de asemenea, externarea soldaţilor din motive de sănătate în timpul mobilizării, potrivit unui raport al unei organizaţii independente ruse non-profit (Mişcarea Obiectorilor de Conştiinţă la serviciul militar în Rusia).
 
În prezent, persoanele diagnosticate cu sifilis primar, secundar sau latent sunt scutite de conscripţie în categoria „B”, ceea ce înseamnă că sunt considerate apte limitat şi nu fac obiectul recrutării în timp de pace.
 
Cu toate acestea, în conformitate cu modificările propuse, acestea ar fi în schimb clasificate ca apte pentru serviciu, cu restricţii minore. Modificări similare s-ar aplica recruţilor care suferă de psihoze endogene moderate, pe termen scurt şi psihoze nevrotice severe legate de stres sau tulburări de dispoziţie. Aceste persoane, cărora le-a fost atribuită anterior categoria „D” (inapte pentru serviciu), ar fi acum considerate eligibile cu anumite restricţii.

Ucraina asigură întoarcerea în siguranţă a 12 copii din teritoriile ocupate de Rusia

Ucraina a reuşit să aducă înapoi 12 copii care fuseseră duşi cu forţa pe teritoriul ocupat de Rusia, a anunţat şeful Biroului prezidenţial, Andriy Yermak, la sfârşitul zilei de 3 februarie. Efortul a făcut parte din iniţiativa Bring Kids Back UA, un program al preşedintelui Volodymyr Zelensky care vizează salvarea copiilor ucraineni deportaţi de Rusia.
 
Yermak a declarat că printre copiii care s-au întors acasă se numără o fată de 16 ani care şi-a pierdut mama, un băiat de 17 ani care primise o somaţie de a se înrola în armata rusă şi o fată de opt ani.
 
Din februarie 2022, cel puţin 20 000 de copii ucraineni au fost răpiţi din teritoriile ocupate de Rusia şi trimişi în alte zone ale Ucrainei controlate de Rusia sau chiar în Rusia, potrivit unei baze de date naţionale ucrainene, „Copiii războiului”.
 
Comisarul pentru drepturile omului al Parlamentului ucrainean, Dmytro Lubinets, estimează că Rusia a deportat ilegal până la 150 000 de copii ucraineni,

Marea Britanie va oferi mai mult ajutor militar Ucrainei în acest an, decât a facut-o până acum

Regatul Unit va oferi Ucrainei mai mult sprijin militar în 2025 decât a făcut-o vreodată până acum, a declarat premierul britanic Keir Starmer la 3 februarie.
 
Regatul Unit a anunţat anterior că intenţionează să acorde Ucrainei asistenţă militară fără precedent în acest an, cu 3 miliarde de lire sterline (3,6 miliarde de dolari) deja angajate pentru ajutor letal.
 
„Trebuie să facem tot ce putem pentru a sprijini apărarea Ucrainei”, a declarat Starmer la o conferinţă de presă comună alături de secretarul general al NATO, Mark Rutte, la Bruxelles.
 
„Aceasta înseamnă stabilizarea liniei frontului, furnizarea kitului şi a instruirii de care au nevoie şi de aceea, în acest an, Marea Britanie va acorda Ucrainei mai mult sprijin militar ca niciodată”. Comentariile lui Starmer vin la câteva săptămâni după ce Regatul Unit şi Ucraina au semnat la Kiev un acord de parteneriat istoric pentru 100 de ani. Acordul amplu cuprinde cooperarea în domeniul militar, energetic, ştiinţific, cultural, economic şi în alte sectoare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici