Războiul din Ucraina, ziua 203. Cancelarul german Scholz, dezamăgit de Putin / Armata ucraineană obţine noi victorii / Putin a respins un acord de pace în Ucraina la începutul războiului / Deţinuţii din Rusia refuză să participe la război, chiar dacă li se promite eliberarea

  • Ucraina vrea să îşi elibereze întreg teritoriul de sub ocupaţia rusă după ce contraofensiva sa a recuerit peste 8000 de km pătraţi
  • Preşedintele ucrainean Voldomir Zelenski se arată încrezător în obiectivele ţării sale
  • Trupele ruse bat în retragere, însă lasă în urmă mărturia tăcută a trecerii lor: jafuri, crime şi alte abuzuri comise împotriva populaţiei ucrainene
  • Kremlinul recunoaşte înfrângerea pentru prima dată de la începutul războiului
  • Forţele armate ale Ucrainei au doborât ieri pentru prima dată o dronă iraniană Shahed-136 lângă Kupiansk
  • Deţinuţii din Rusia refuză să participe la război, chiar dacă acestora li se promite eliberarea.
Urmărește
37048 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 203. Cancelarul german Scholz, dezamăgit de Putin / Armata ucraineană obţine noi victorii / Putin a respins un acord de pace în Ucraina la începutul războiului / Deţinuţii din Rusia refuză să participe la război, chiar dacă li se promite eliberarea

Sursa foto: MediafaxFoto

UPDATE 22:50 Ucraina a eliberat aproximativ 388 de localităţi din Harkov din 6 septembrie

Noi victorii pentru armata ucraineană.

UPDATE 21:20 Scholz a vorbit 90 de minute cu Putin: crede în continuare că a avut dreptate să invadeze Ucraina 

 
"Din păcate, nu pot să vă spun că a sporit sentimentul că începerea acestui război a fost o greşeală", a declarat Scholz într-un briefing de presă, relatează AFP.
 
"Şi nu a existat niciun indiciu că apar noi atitudini", a adăugat el la conferinţa de presă comună cu omologul său georgian, Irakli Garibashvili.
 
În convorbirea telefonică de marţi cu Putin, Scholz l-a îndemnat pe liderul rus să caute o soluţie diplomatică "bazată pe o încetare a focului, pe o retragere completă a forţelor ruse şi pe respectarea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei". 
 

UPDATE 20:00 Soldaţii ruşi, utilitarişti până în măduva oaselor: au furat mopede şi biciclete în timp ce fugeau de armata Ucrainei

 
Primarul oraşului Melitopol, din sudul Ucrainei, a declarat că, în regiunea Harkov, soldaţii ruşi au luat orice mijloc de transport pe care au putut pune mâna în timp ce fugeau de militarii ucraineni în timp ce armata recucerea teritorii, potrivit Sky News. 
 

UPDATE 18:27 Oficialii ucraineni susţin că au descoperit o "cameră de tortură" folosită de trupele ruseşti

 
Ministerul ucrainean al Apărării a postat pe Twitter ceea ce oficialii săi consideră a fi o "cameră de tortură" folosită de trupele ruseşti pentru a ţine prizonieri ucraineni în recent eliberata Balaklia din regiunea Harkov.
 
Celula are scrijelită pe perete o rugăciune în ucraineană. 
 
Autorităţile ucrainene anchetează posibile crime de război ale ruşilor în teritoriile eliberate 
 
Procurorii au declarat că au găsit şase cadavre cu urme de tortură în satele recent recucerite din regiunea Harkov.
 
Sky News a relatat luni de la Zaliznyche despre modul în care retragerea Rusiei a permis echipelor de poliţie ucrainene să se deplaseze în zonele recent eliberate pentru a investiga un număr mare de suspiciuni de crime de război comise de trupele ruseşti.
 
Şeful biroului procurorului din Harkov, Oleksandr Filchakov, a declarat că au fost găsite cadavre şi în Hrakove, un sat situat la aproximativ 60 km sud-est de Harkov.
 
El a spus că anchetatorii au auzit, de asemenea, despre locuitori ucişi şi îngropaţi de trupele ruseşti într-un alt oraş recucerit, Balakliia. 
 
 

UPDATE 17:00 Cinci civili au fost ucişi şi alţi 16 au fost răniţi la Bakhmut, în regiunea Doneţk 

UPDATE 16:00 Putin a respins un acord de pace în Ucraina la începutul războiului: A schimbat planul pe parcurs 

 
Informaţia cum că trimisul lui Vladimir Putin în Ucraina i-a spus liderului rus, la începutul războiului, că a ajuns la un acord provizoriu cu Kievul care ar satisface cererea Rusiei ca Ucraina să rămână în afara NATO, dar Putin l-a respins şi a continuat campania militară, este confirmată pentru Reuters de trei persoane apropiate de conducerea rusă.
 
Trimisul de origine ucraineană, Dmitri Kozak, i-a spus lui Putin că, potrivit acestor surse, credea că înţelegerea pe care a încheiat-o a eliminat necesitatea ca Rusia să urmărească o ocupaţie pe scară largă a Ucrainei. Recomandarea lui Kozak către Putin de a adopta acordul este raportată de Reuters pentru prima dată de la începutul războiului.
 
Putin a afirmat în repetate rânduri înainte de război că NATO şi infrastructura sa militară se apropiau tot mai mult de graniţele Rusiei prin acceptarea de noi membri din Europa de Est şi că alianţa se pregătea acum să aducă şi Ucraina în alianţă. Putin a declarat public că acest lucru reprezenta o ameninţare existenţială pentru Rusia, obligându-l să reacţioneze.
 
Dar, în ciuda faptului că a susţinut anterior negocierile, Putin a spus clar, atunci când i-a fost prezentat acordul lui Kozak, că acele concesii negociate de consilierul său nu mergeau suficient de departe şi că şi-a extins obiectivele pentru a include anexarea unor porţiuni din teritoriul ucrainean, au declarat sursele. Rezultatul: acordul a fost abandonat.
 
Întrebat despre concluziile Reuters, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Acest lucru nu are absolut nicio legătură cu realitatea. Nu s-a întâmplat niciodată aşa ceva. Este o informaţie absolut incorectă”.
 
Kozak nu a comentat ceea ce s-a transmis prin intermediul Kremlinului. 
 

Propaganda rusă îşi găseşte o casă în mass-media italiană

De la invazia Ucrainei, Italia a devenit un refugiu pentru dezinformarea şi propaganda pro-Kremlin.

Danielle Pletka, distins senior fellow la American Enterprise Institute, scrie pentru Foreign Policy un articol în care compară cazul Italiei (devenită o casă a propagandei ruseşti) cu cazurile SUA şi unor ţări europene.
 

UPDATE 11:00 - Până şi deţinuţii din Rusia refuză să participe la războiul lui Putin

Conducerea militară de la Moscova are în continuare nevoie de voluntari pe care să îi trimită să lupte în Ucraina.

Căutările au ajuns printre în coloniile penale din regiunea Tula (Rusia).

  • Recrutorii promit condamnaţilor că li se va şterge cazierul judiciar în schimbul a minim trei luni de serviciu militar în teatrul de război.
  • Recidiviştilor sau condamnaţilor pentru infracţiuni deosebit de grave, li se propun contracte de minim şase luni.
  • Majoritatea au refuzat oferta 

Mobilizarea forţată pe care ruşii o aplică în teritoriile ocupate arată problemele grave de personal cu care se confruntă forţele armate trimise de Putin să lupte în Ucraina.

În oraşul Horlivka, aşa-numiţii „comisari militari” locali şi membri ai „miliţiei” au fost însărcinaţi să recruteze 6.000 de oameni până la 19 septembrie.

Căutarea şi reţinerea bărbaţilor continuă în oraş, ceea ce provoacă nemulţumiri în masă în rândul localnicilor.

 

UPDATE 10:00- Forţele armate ale Ucrainei au doborât ieri pentru prima dată o dronă iraniană Shahed-136 lângă Kupiansk, regiunea Harkov, în timpul contra-ofensivei din zonă

 

„Aproape sigur, Rusia se aprovizionează din ce în ce mai mult cu armament din alte state aflate sub sancţiuni, cum ar fi Iranul şi Coreea de Nord, pe măsură ce propriile lor stocuri scad”, scriu analişti militari britanici în cea mai recentă evaluare a lor asupra situaţiei din Ucraina.

UPDATE 07:00 - ISW: Kremlinul recunoaşte înfrângerea pentru prima dată de la începutul războiului

Oficialii ruşi şi propagandiştii mass-media discută în prezent motivele înfrângerii Rusiei în Oblastul Harkov, a scris Institutul pentru Studierea Războiului în ultima sa actualizare.

Iniţial, Ministerul rus al Apărării a explicat înfrângerea Rusiei din Oblastul Harkov în mod similar cu „gestul de bunăvoinţă” al retragerii sale din Insula Şerpilor sau cu decizia de a acorda prioritate „eliberarii” Donbasului în urma înfrângerii sale în jurul Kievului.

Cu toate acestea, ISW scrie că de data aceasta, această naraţiune falsă a fost întâmpinată cu critici online semnificative. Grupul de reflecţie american a mai spus că „sursele de la Kremlin lucrează acum pentru a-l elibera pe Putin de orice responsabilitate pentru înfrângere” şi încearcă să dea vina pe „consilierii militari subinformaţi din cercul lui Putin”.

 

 

UPDATE 05:00 Cancelarul german Olaf Scholz vrea o soluţie echitabilă în privinţa războiului din Ucraina de la preşedintele rus Vladimir Putin

Cancelarul german Olaf Scholz a purtat conversaţii telefonice cu preşedintele rus Vladimir Putin.
Aceasta este prima conversaţie dintre cei doi lideri şi a durat aproximativ 90 de minute.

Potrivit Agenţiei Germane de Presă (DPA), Scholz a insistat să se ajungă cât mai curând la o soluţie diplomatică a crizei ucrainene printr-o încetare imediată a focului şi retragerea completă a trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean.

În cadrul discuţiilor, au fost abordate şi problemele asigurării securităţii la centrala nucleară de la Zaporojie şi a exportului de cereale ucrainene din porturile Mării Negre.

UPDATE 04:30 Localităţile eliberate de armata ucraineană exultă de bucurie. Localnicii au fost terorizaţi de trupele ruse în timpul ocupaţiei

UPDATE 04:00 Biden: Ucraina a făcut progrese, dar este dificil de prezis dacă va întoarce soarta războiului

Rezumatul zilei

  • Ucraina se aşteaptă ca numărul atacurilor ruseşti asupra infrastructurii sale energetice să crească înainte de iarnă
  • Ministrul adjunct al apărării ucrainean a vizitat oraşul Balakliia şi a declarat că 150.000 de oameni au fost eliberaţi de sub dominaţia rusă în ultimele zile
  • Cancelarul german Scholz l-a îndemnat pe preşedintele rus Vladimir Putin să găsească o soluţie diplomatică cât mai curând posibil, bazată pe încetarea focului, retragerea completă a trupelor ruse, respectarea integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei
  • Un grup de politicieni din Sankt Petersburg care au cerut demiterea lui Putin din cauza războiului se confruntă cu  dizolvare consiliului lor districtual în urma deciziei unui judecător
  • Toate cele trei linii electrice de rezervă de la centrala nucleară Zaporojie, aflată în proprietatea Rusiei, au fost restaurate

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici