- Home
- Externe
- (02.11.2022, 22:00)
- Alexandru Gologan ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Războiul din Ucraina, ziua 252. Rusia reia participarea la acordul cu cereale din Marea Neagră / Putin vrea modernizarea armamentului rusesc / Două oraşe, fost atacate cu rachete/ Spania trimite 30 de ambulanţe Ucrainei. Ministrul spaniol de Externe a ajuns la Kiev
- Rusia loveşte cu rachete mai multe oraşe ucrainene, inclusiv capitala Kiev
- Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât majoritatea rachetelor inamice, însă unele au lovit centrale electrice
- Alimentarea cu energie şi apă a fost întreruptă în nouă regiuni
Urmărește
8391 afișări
UPDATE 22:30 Statele Unite sunt mulţumite de reactivarea Acordului privind cerealele
Administraţia Joseph Biden s-a declarat mulţumită, miercuri seară, de reactivarea Acordului privind exporturile de cereale ucrainene pe Marea Neagră, subliniind că ar fi important ca tratatul să fie înnoit.
"Este important ca acest acord nu doar să fie implementat, ci şi să fie înnoit spre sfârşitul acestei luni. Acest lucru ar aduce mai multă stabilitate pe piaţă şi ar exercita presiuni pentru scăderea preţurilor", a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat de la Washington, potrivit cotidianului Le Monde.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Şi secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a salutat decizia Rusiei de menţinere a Acordului privind exporturile de cereale şi a pledat pentru înnoirea tratatului. Acordul dintre Ucraina, ONU, Turcia şi Rusia prevede atât exporturi de cereale ucrainene, cât şi facilitarea exporturilor de alimente şi fertilizatori din Rusia. Acordul este valabil până pe 19 noiembrie şi va fi prelungit automat dacă toate părţile menţin angajamentele.
UPDATE 22:00 Prima doamnă a Ucrainei: Vom avea probleme dacă dispare solidaritatea
Criza costului vieţii, inclusiv creşterea facturilor la energie, este pe primul loc pe agenda politică europeană, iar unii se tem că acest lucru distrage încet-încet atenţia de la conflictul din Ucraina.
„Nu vreau să cred că sprijinul (pentru Ucraina - n.r.) se estompează. Cred că nu se va diminua”, a declarat Olena Zelenska pentru Reuters într-un interviu acordat în marja celui mai mare eveniment tehnologic din Europa, Web Summit-ul de la Lisabona.
„Cred că bunul simţ, empatia, emoţiile şi relaţiile umane vor învinge”, a adăugat ea, îndemnând oamenii să se gândească la lumea în care vor să trăiască în viitor.
UPDATE 21:00 ZelenskI mulţumeşte Turciei
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îi mulţumeşte prin intermediul Twitter omologului său turc Recep Tayyip Erdogan "pentru participarea sa activă la menţinerea acordului privind cerealele, pentru sprijinul său ferm pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei".
UPDATE 20:00 Regiunea Kiev începe să oprească alimentarea cu energie electrică după un vârf de consum
Autorităţile din regiunea Kiev au început oprirea de urgenţă a sistemului de generare a energiei electrice după o creştere bruscă a consumului, a anunţat administraţia regională din Kiev.
Măsura a fost necesară pentru a "evita accidentele majore cu echipamentele energetice", se arată într-o declaraţie. Atacurile cu drone şi rachete ruseşti au afectat grav reţeaua electrică din capitală şi din jurul acesteia.
UPDATE 19:00 Putin: Moscova îşi rezervă dreptul de a renunţa la acordul privind cerealele dacă Ucraina foloseşte coridorul în scopuri militare
Preşedintele rus, Vladimir Putin, a declarat miercuri că Moscova îşi rezervă dreptul de a se retrage din acordul privind cerealele dacă Kievul îşi încalcă promisiunile şi foloseşte coridorul în scopuri militare.
Putin a declarat că Rusia consideră că garanţiile scrise ale Ucrainei, primite cu ajutorul Turciei şi al ONU, sunt suficiente pentru a relua acordul privind cerealele.
"În acest sens, am instruit Ministerul Apărării să reia participarea noastră la această lucrare. Cu toate acestea, Rusia îşi rezervă dreptul de a se retrage din aceste acorduri în cazul în care aceste garanţii sunt încălcate de Ucraina", a declarat Putin în timpul reuniunii cu Consiliul de Securitate.
Putin a reiterat că Rusia îşi va respecta promisiunea de a furniza cereale celor mai sărace ţări, indiferent de evoluţiile cu acordul privind cerealele.
UPDATE 18:00 Preţul grâului şi cel al porumbului scad după ce Rusia a anunţat că reintră în acordul cerealelor
Preţurile grâului şi porumbului au scăzut miercuri pe pieţele globale de mărfuri, după ce Rusia a declarat că va participa din nou la un acordul care permite exporturilor vitale de cereale din Ucraina să treacă prin Marea Neagră, scrie CNN.
Contractele futures la grâu de pe Chicago Board of Trade au scăzut cu 6,34%, la 8,45 dolari pe bushel.Contractele futures la porumb au scăzut cu 1,93%, la 6,84 dolari pe bushel. Mişcările inversează creşterile puternice ale preţurilor celor două mărfuri de la începutul acestei săptămâni, după ce Rusia şi-a suspendat sâmbătă participarea la acord.
Ucraina şi Rusia reprezintă împreună aproape o treime din exporturile globale de grâu, iar acordul privind cerealele a jucat un rol crucial în scăderea preţului grâului şi al altor mărfuri la nivel global.
UPDATE 17:00 ONU salută demersul Rusiei de a se alătura din nou acordului privind cerealele din Ucraina
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, salută demersul Rusiei de a se alătura din nou acordului cu Ucraina privind cerealele din Marea Neagră, a declarat purtătorul de cuvânt al secretarului general, Stephane Dujarric.
Dujarric a declarat că Guterres continuă, de asemenea, să facă presiuni pentru o reînnoire a pactului care urmează să expire la 19 noiembrie.
"Secretarul general îşi continuă angajamentul cu toţi actorii în vederea reînnoirii şi a implementării depline a iniţiativei şi, de asemenea, rămâne angajat să elimine obstacolele rămase în calea exporturilor de alimente şi îngrăşăminte ruseşti", a declarat Dujarric.
UPDATE 16:00 Putin face apel la modernizarea armamentului rusesc
Preşedintele rus Vladimir Putin a cerut modernizarea armelor folosite de armata rusă, relatează agenţia de presă Reuters.
"Armele trebuie să se îmbunătăţească în mod constant, continuu şi să rămână eficiente", a declarat Putin, citat de Reuters, la o reuniune a Consiliului de coordonare al Rusiei. "Pentru a realiza acest lucru, repet, este important să ne asigurăm că există o concurenţă activă între producători şi dezvoltatori".
Consiliul de coordonare a fost înfiinţat de Putin la începutul acestei luni pentru a stimula sprijinul pentru invazia Moscovei în Ucraina, aflată acum în a noua lună.
UPDATE 15:00 Puşi pe ruşi. Marea Britanie sancţionează încă patru oligarhi
Guvernul britanic a impus sancţiuni asupra a patru oligarhi ruşi.
Ministrul britanic de Externe, James Cleverly, a declarat: „Putin continuă să se bazeze pe suita sa de elite selecte pentru a menţine controlul asupra complexului său industrial şi pentru a-şi alimenta invazia ilegală din Ucraina. Astăzi, sancţionăm încă patru oligarhi care se bazează pe Putin pentru poziţiile lor de autoritate şi care, la rândul lor, îi finanţează maşina militară. Prin vizarea acestor persoane, intensificăm presiunea economică asupra lui Putin şi vom continua să facem acest lucru până când Ucraina va învinge”.
UPDATE 14:50 Statele Unite dau asigurări: „Nu există semne că Rusia se pregăteşte să folosească arme nucleare”
Un oficial de la Casa Albă ne linişteşte.
UPDATE 14:25 Ambasadorul SUA la Naţiunile Unite a declarat că Rusia nu poate sta în calea producţiei globale de alimente
Linda Thomas-Greenfield a declarat pentru CNN: „Rusia nu poate sta în calea hrănirii întregii lumi”, adăugând că este „încântată” că Rusia a revenit miercuri la acordul care permite exporturile de cereale ucrainene.
UPDATE 14:00 Erdogan dă asigurări că Rusia va relua participarea la acordul privind cerealele din Marea Neagră
Moscova a primit garanţii de la Kiev de a nu folosi coridorul umanitar în scopuri militare.
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdoğan a declarat că participarea Rusiei la un acord de export de cereale din Ucraina, mediat de ONU, ar urma să fie reluată miercuri.
Reuters relatează că, într-un discurs în parlament, Erdogan a declarat că ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, l-a informat pe omologul său turc că acordul va fi reluat.
Într-un interviu pentru ziarul Milliyet, ministrul rus a spus că acordul privind exportul de cereale din Ucraina aduce o mare contribuţie la soluţionarea crizei alimentare globale. În opinia sa, „toate problemele pot fi rezolvate prin cooperare şi dialog”, în legătură cu care Hulusi Akar a cerut părţilor la acord „să se aşeze din nou la masa negocierilor”.
„Ne-am întâlnit cu miniştrii ambelor ţări pentru a rezolva problemele apărute. Aseară am vorbit cu domnul Shoigu la telefon. Avea îngrijorări, noi le-am acceptat. Ne-am întâlnit şi cu miniştri ucraineni. Am efectuat lucrările necesare şi l-am informat pe Shoigu că nu există motive de îngrijorare. Ne aşteptăm la normalizare (situaţiile cu exportul de cereale )”, a precizat şeful Ministerului Apărării turc.
UPDATE 13:00 NYT: Oficialii americani au informaţii că liderii militari ruşi au discutat despre utilizarea armelor nucleare
Preşedintele Vladimir Putin nu a luat parte la aceste conversaţii, care au avut loc pe fondul intensificării retoricii nucleare a Rusiei şi a eşecurilor de pe câmpul de luptă. Dar faptul că liderii militari ruşi de rang înalt chiar au purtat aceste discuţii a alarmat administraţia Biden, deoarece a arătat cât de frustraţi erau generalii ruşi în legătură cu eşecurile lor pe teren şi sugerează că ameninţările voalate ale lui Putin de a folosi arme nucleare ar putea să nu fie doar vorbe, scrie publicaţia americană.
Cu toate acestea, oficialii americani au declarat că nu au văzut dovezi că ruşii mutau armele nucleare pe poziţii sau luau alte măsuri tactice pentru a se pregăti pentru un atac.
Informaţiile despre conversaţii au discutate în interiorul guvernului american la mijlocul lunii octombrie.
William J. Burns, directorul C.I.A., a declarat anterior că "potenţiala disperare" a lui Putin de a obţine o victorie în Ucraina şi eşecurile în război ar putea determina Rusia să folosească o armă nucleară.
"Am fost clar de la început că comentariile Rusiei privind potenţiala utilizare a armelor nucleare sunt profund îngrijorătoare şi le luăm în serios", a declarat John F. Kirby, un oficial al Consiliului Naţional de Securitate al SUA, conform NYT.
Pentagonul estimează că Rusia deţine un stoc de până la 2.000 de arme nucleare tactice. Nicio armă nucleară tactică nu a fost folosită vreodată în luptă, dar una ar putea fi desfăşurată în mai multe moduri, inclusiv cu ajutorul unei rachete sau al unui obuz de artilerie.
Armele nucleare tactice au randamente mai mici şi sunt destinate a fi utilizate la distanţe mai mici decât focoasele purtate pe rachetele balistice intercontinentale.
Experţii militari spun că utilizarea unei arme nucleare de orice fel - pentru prima dată în mai mult de 75 de ani - ar schimba fundamental forma războiului. Deşi distrugerile rezultate ar depinde de mulţi factori, inclusiv de mărimea armei şi vânt, chiar şi o mică explozie nucleară ar putea provoca mii de morţi şi ar putea face ca anumite părţi ale Ucrainei să devină nelocuibile.
UPDATE 12:00 Spania trimite 30 de ambulanţe Ucrainei. Ministrul spaniol de Externe se află la Kiev
Ministrul Jose Manuel Albares a sosit miercuri la Kiev pentru a dona 30 de ambulanţe, potrivit autorităţilor spaniole, citate de CNN.
Vizita nu a fost anunţată de organizatori din raţiuni de securitate. Jose Manuel Albares a ajuns la în Ucraina călătorind noaptea cu trenul de la Przemysl, în Polonia, până la Kiev.
Ambulanţele donate au echipamente pentru femeile însărcinate, a anunţat biroul de presă al Ministerului de Externe.
UPDATE 11:00 Ruşii nu se opresc. Două oraşe din sudul Ucrainei au fost atacate cu rachete
Atacul asupra celor două oraşe a fost anunţat de Valentyn Reznichenko, şeful administraţiei militare regionale din Dnipropetrovsk.
„Ruşii au terorizat din nou regiunea Nikopol pe parcursul nopţii şi dimineaţa devreme", a scris Reznichenko, miercuri, pe Telegram.
Deocamdată nu au fost raportate victime, iar amploarea pagubelor este în curs de investigare, a adăugat oficialul.
Anterior, Reznichenko a anunţat că apărarea ucraineană a distrus şase drone Shahed-136 în timpul nopţii.
Şi reprezentanţii Forţelor aeriene ucrainene au comunicat miercuri faptul că au oprit 12 din 13 atacuri ale ruşilor.
UPDATE 9:55 Autorităţile din Kiev se pregătesc de iarnă: pun la punct „staţii de încălzire” alimentate cu generatoare de teama atacurilor continue ale Rusiei
Atacurile cu rachete şi drone au avariat 40% din infrastructura energetică a Ucrainei şi au lăsat deja pentru scurt timp zone mari din Kiev fără energie electrică şi apă, determinând raţionalizarea energiei electrice.
Miercuri, Klitschko a scris pe aplicaţia de mesagerie Telegram că autorităţile oraşului iau în considerare diferite scenarii din cauza atacurilor cu rachete ale invadatorilor.
„Cel mai rău scenariu este cel în care nu va exista deloc energie electrică, apă sau încălzire urbană”, a spus el. „Pentru acest caz, pregătim peste 1.000 de puncte de încălzire în oraşul nostru”.
Locurile vor fi echipate cu generatoare şi vor avea un stoc de produse de primă necesitate, cum ar fi apa, a spus el.
În timp ce îi îndeamnă pe ucrainenii care au părăsit deja ţara să rămână în străinătate peste iarnă, guvernul a acuzat Rusia că a provocat o nouă criză umanitară, forţând şi mai mulţi oameni să fugă, speriaţi de perspectiva de a trebui să supravieţuiască fără energie electrică sau încălzire în timpul sezonului rece.
Zilele trecute, la Bucha, regiunea Kiev, a fost adusă o staţie de gaz modulară, care va permite alimentarea generatoarelor cu combustibil şi funcţionarea în condiţii de întreruperi de energie electrică, a declarat primarul oraşului, Anatoliy Fedoruk. Acesta a precizat că oraşul a primit staţia ca ajutor de la partenerii din Harkov.
UPDATE 9:00 Oficial din Kiev: 16.000 de locuinţe rămân fără electricitate
Oleksiy Kuleba, guvernatorul Kievului, a prezentat o actualizare a situaţiei energetice din regiune, afirmând că 16.000 de locuinţe rămân fără electricitate.
UPDATE 8:00 FOTO Viaţa merge înainte. Ucrainenii repară ce au distrus ruşii
Capitala Ucrainei este în plină „reconstrucţie”. Mai multe blocuri din Kiev, distruse în primăvară de către bombardamentele ruşilor au fost deja reparate complet. Este o speranţă pentru oamenii rămaşi în ţară, dar mai ales pentru cei care au fost nevoiţi să fugă.
Maryna, o refugiată ucraineană, vorbeşte despre dorul de casă.
UPDATE 04:00
Anul acesta, Ucraina a primit 41 de miliarde de euro de la Occident pentru apărare. Potrivit reprezentantului permanent al Ucrainei la ONU, Serhiy Kislitsa, acesta este cu 14% mai puţin decât bugetul militar al Rusiei.
Datele oferite de Institutul de Economie Mondială de la Universitatea din Kiel estimează că volumul asistenţei militare străine primite de Ucraina în raport cu bugetele de apărare ale statelor aliate depăşeşte pragul de 50%.
Potrivit cercetătorilor de la Institutul de Economie Mondială, Letonia rămâne lider, oferind asistenţă Ucrainei, în valoare de 41% din cheltuielile sale militare. Primele zece includ şi Estonia, Lituania, Polonia, Luxemburg, Cehia, Slovacia, Slovenia, Marea Britanie şi Norvegia
Cu toate acestea, în ceea ce priveşte volumele absolute de asistenţă militară acordată Ucrainei, Statele Unite conduc cu o marjă uriaşă, valoarea totală a asistenţei se ridică la peste 52 de miliarde de euro. Pe locul doi se află Uniunea Europeană, care a alocat diverse asistenţe în valoare de 29 de miliarde de euro.
Suma de 41 de miliarde de euro este de 7,6 ori mai mare decât întregul buget militar al Ucrainei pentru 2022.
UPDATE 02:30
Ucraina nu confirmă implicarea sa în atacurile date asupra navelor de război ruse din Sevastopol. Aliaţii occidentali ai Ucrainei pun la îndoială implicarea acesteia şi acuză Rusia de sabotaj propriu.
Rezumatul zilei
- Ucraina şi Rusia nu au ajuns la un acord în privinţa coridoarelor de transport maritim pentru cereale.
- Trei nave încărcate cu cereale au părăsit porturile ucrainene.
- Preşedintele rus Vladimir Putin a condiţionat reluarea acordului după ce o anchetă va stabili vinovaţii atacului din portul Sevastopol.
- Rusia le-a spus civililor să părăsească o zonă de-a lungul malului estic al râului Nipru din provincia ucraineană Herson, o extensie majoră a unui ordin de evacuare despre care Kievul spune că echivalează cu depopularea forţată a teritoriului ocupat.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
astăzi, 22:36