Războiul din Ucraina, ziua 35. Moscova afirmă că va "reduce în mod fundamental" operaţiunile ofensive. Casa Albă şi Ucraina au îndoieli faţă de promisiunile Rusiei. Kremlinul a transmis că negocierile de pace nu au oferit niciun progres. Clădirea Crucii Roşii şi un sediu UE din Mariupol, bombardate. Rusia, acuzată că foloseşte mine antipersonal interzise din 1997

  • Moscova afirmă că va "reduce în mod fundamental" operaţiunile ofensive din apropierea Kievului şi a Cernihivului pentru a spori "încrederea" în discuţiile viitoare dintre Rusia şi Ucraina.
  • Marţi, în jurul orei locale 23:45(ora locală), la Kiev s-au auzit tiruri importante de artilerie şi rachete, potrivit unei echipe CNN aflate la faţa locului.
  • Exploziile vin în ciuda afirmaţiilor Moscovei că va "reduce în mod fundamental" operaţiunile ofensive.
  • "Aşa-zisa 'retragere a trupelor' este cel mai probabil o rotaţie a unităţilor individuale şi are ca scop inducerea în eroare a conducerii militare ucrainene", a afirmat statul major ucrainean într-o declaraţie.
  • Promisiunea Rusiei de a reduce operaţiunile militare nu reprezintă o încetare a focului, a declarat negociatorul principal al Moscovei în discuţiile cu Ucraina.
Urmărește
13173 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 35. Moscova afirmă că va "reduce în mod fundamental" operaţiunile ofensive. Casa Albă şi Ucraina au îndoieli faţă de promisiunile Rusiei. Kremlinul a transmis că negocierile de pace nu au oferit niciun progres. Clădirea Crucii Roşii şi un sediu UE din Mariupol, bombardate. Rusia, acuzată că foloseşte mine antipersonal interzise din 1997

UPDATE 22:50 Casa Albă evaluează sancţiuni suplimentare pentru Moscova

Administraţia Biden continuă să exploreze opţiuni pentru sancţiuni suplimentare împotriva Rusiei, informează Casa Albă.

UPDATE 22:40 Harkov este în prezent oraşul ucrainean cu cea mai critică situaţie umanitară, a declarat de directorul Centrului de control al apărării naţionale din Rusia, Mihail Mizinţev. „Situaţia umanitară din unele locuri populate aflate sub controlul Kievului continuă să se deterioreze rapid, iar cea mai critică situaţie de astăzi este la Harkov”, a spus Mizinţev. 

UPDATE 22:30 Patriarhia Moscovei speră să se întâlnească cu Papa „în acest an”

Biserica Ortodoxă Rusă speră la o întâlnire între Patriarhul Kirill şi Papa Francisc „în acest an”, scrie Ambasada Rusiei la Sfântul Scaun într-un tweet, relansând un articol publicat de agenţia rusă Ria Novosti, care reia afirmaţiile făcute în acest sens ale mitropolitului Hilarion, şeful relaţiilor internaţionale pentru patriarhia Moscovei. „Se lucrează” la această întâlnire, a spus el, adăugând că, din cauza evoluţiei evenimentelor din Ucraina, Papa şi Patriarhul au trebuit să comunice chiar şi de la distanţă.

UPDATE 22:00 Lupte grele, astăz, la periferia Kievului, în ciuda retragerii anunţate a ruşilor din zonele care înconjoară capitala Ucrainei.

CNN a detectat lupte ​​la sol, susţinând că au focuri continue de gloanţe trase de pe ambele fronturi, lângă suburbia de nord-vest a Irpinului. Pe lângă câteva lansări intermitente de rachete, în apropierea ultimului punct de control dintre Kiev şi Irpin, precum şi tiruri sporadice cu arme de calibru mic. 

UPDATE 21:20 Atac cu rachete la Dnipro. Nemţii plătesc gazul rusesc în monedă occidentală

Oraşul Dnipro, din estul Ucrainei, este supus unui atac cu rachete, scrie „The Kyiv Independent”. Autorităţile nu au dezvăluit încă ţinta care ar fi vizată. Dnipro, un oraş de un milion de locuitori din centrul Ucrainei, a avutt doar câteva atacuri cu rachete, unul vizându-i aeroportul.

UPDATE 20:40 Într-un videoclip difuzat de Serviciul Naţional de Urgenţă al Irpin apar salvatori întinzând cadavrele civililor morţi acoperiţi cu cearşafuri albe, aliniindu-i pe stradă. În videoclip se văd exploziile în depărtare şi câţiva copii care zâmbesc, acoperiţi şi aşezaţi în paturi improvizate la umbra molozului şi sub un pod. „În timp de pace, sarcina noastră este să salvăm vieţi omeneşti. Dar acum este război, iar în zonele ocupate mor cetăţenii noştri. Astăzi, sarcina noastră este nu numai să ajutăm oamenii, ci şi să recuperăm cadavrele celor care au fost ucişi. O muncă grea şi periculoasă, dar trebuie făcută”.

UPDATE 20:35 Biroul cancelarului Olaf Scholz a explicat că Germania va continua să plătească pentru gazul rusesc exclusiv în euro sau dolari, aşa cum sa convenit în contractele încheiate anterior. Preşedintele rus Putin, se arată în declaraţie, a spus lui Scholz că ţările europene cu contracte existente vor putea continua să plătească în euro sau dolari către Gazprom-Bank începând cu 1 aprilie, deoarece aceasta este una dintre puţinele bănci care nu sunt acoperite de sancţiunile occidentale. Banca va converti banii primiţi în ruble.

UPDATE 20:30 Amnisty: în Rusia, sunt vânate persoanele care se opun războiului

În primele 30 de zile după invadarea Ucrainei, autorităţile ruse au deschis cel puţin 60 de anchete împotriva persoanelor care au manifestat paşnic împotriva războiului sau au criticat decizia guvernului de a-l începe. Acuzaţiile la adresa lor variază de la „discreditarea forţelor armate” la „terorism”: în total, 14 articole din codul penal citate în anchete, inclusiv „profanarea locurilor sacre”, ssuţine Amnesty Italia, pe site-ul său. 9 persoane au ajuns deja în arest preventiv, iar alte trei sunt în arest la domiciliu. 

UPDATE 20:00 Un guvernator ucrainean acuză că Rusia foloseşte bombe cu fosfor

UPDATE 19:30 Ungaria acuză Kievul că se amestecă în alegeri

Ministrul de externe ungar a acuzat conducerea ucraineană că încearcă să se amestece în alegerile din Ungaria de duminică. Într-un videoclip pe reţelele de socializare, Peter Szijjarto a spus că există „coordonare continuă între stânga maghiară şi reprezentanţii guvernului ucrainean” şi că Ucraina încearcă să influenţeze alegerile din Ungaria din 3 aprilie în favoarea unei coaliţii de partide de opoziţie. 

UPDATE 19:20 Rusia interzice utilizarea software-ului străin pentru agenţiile guvernamentale

Rusia a interzis utilizarea de software străin pentru agenţiile guvernamentale, susţine pe Twitter reţeaua bielorusă Nexta, publicând textul ordonanţei. Interdicţia intră în vigoare la 1 ianuarie 2025 şi până la acea dată, proprietarii de infrastructuri critice trebuie să treacă la software rusesc. Achiziţiile de software străin fără aprobare vor fi deja interzise de mâine, 31 martie 2022. 

UPDATE 19:00 Putin a vorbit cu Scholz despre plata în ruble a gazelor ruseşti.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi cancelarul german Olaf Scholz au convenit să poarte negocieri suplimentare privind plăţile de gaze şi să nu modifice termenii contractelor. Kremlinul transmite. 

UPDATE 18:40 Moscova: spre etapa finală pentru „eliberarea” Donbass-ului

Forţele armate ruse creează condiţiile pentru etapa finală a eliberării Donbasului, a declarat Ministerul rus al Apărării.

UPDATE 18:00 Johnson: doborarea lui Putin nu este scopul Marii Britanii.

A face astfel încât preşedintele rus Vladimir Putin să piardă puterea „nu este un obiectiv al guvernului britanic”, susţine Boris Johnson în timpul unei audieri în comisia de la Parlamentul de la Londra, adăugând totodată că el consideră că „nu este ruşinos să sperăm” la un astfel de epilog pe fundalul „agresiunii barbare” a Moscovei împotriva Ucrainei. Întrebat atunci pe canalul de dialog ţinut deschis cu Putin de Emmanuel Macron, premierul a precizat apoi că nu are nimic împotrivă, atâta timp cât Kievul o consideră utilă.

UPDATE 17:00 Rusia, acuzată că foloseşte mine antipersonal interzise din 1997

UPDATE 16:30 Garanţiile de securitate solicitate de Ucraina unui număr de ţări prevăd intervenţia automată în cazul unui „atac sub orice formă”. Aşa a declarat şeful delegaţiei ucrainene de negociere, David Arakhamia, într-un interviu acordat Rbc. Odată cu semnarea unui acord de securitate, „ţările garante trebuie să fie obligate, după consultări cu un plafon de 72 de ore, să acorde asistenţa necesară, sub formă de armament şi intervenţie a forţelor armate sau altele”, adaugă el, subliniind că „legatura legală” de a interveni în apărarea Ucrainei ar fi garantată prin ratificări de către parlamentele ţărilor garante.

UPDATE 16:20 Un posibil acord de pace între Moscova şi Kiev va fi supus unui referendum popular de către Ucraina odată cu retragerea trupelor ruse, a declarat negociatorul-şef ucrainean, Mikhailo Podoliak.

UPDATE 16:00Crimeea face parte din Federaţia Rusă şi, conform Constituţiei noastre, nu putem discuta cu nimeni despre soarta teritoriilor şi regiunilor ruse”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, conform agenţiilor ruse. 

UPDATE 15:50 Ministerul rus al Apărării cere Kievului să respectă Convenţia de la Geneva privind tratamentul prizonierilor de război

Rusia cere Ucrainei să respecte cu stricteţe Convenţia de la Geneva privind tratarea prizonierilor de război şi să elimine practica torturii. Astfel, ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Alexander Fomin. În ultimele zile, pe reţelele de socializare a fost publicat un videoclip în care soldaţi ucraineni sunt arătaţi împuşcând în picioarele prizonierilor ruşi, capturaţi într-o operaţiune din regiunea Harkov. Guvernul de la Kiev a promis o anchetă imediată asupra acestui incident. 

„Cei care au încercat să facă din Afganistan centrul politicii mondiale încearcă acum să înlocuiască Afganistan cu Ucraina”, sunt cuvintele folosite de ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, în timpul unei întâlniri cu omologul său pakistanez, Shah Mahmoud Qureshi. 

UPDATE 15:00 Clădirea Crucii Roşii din Mariupol a bombardată

De asemenea, o clădire a UE a fost atinsă de rachete. „Oficiul de teren al misiunii de consiliere a UE din Ucraina, la Mariupol, a fost lovit recent de bombardamentele ruseşti, suferind pagube grave. Niciun membru al misiunii sau colaborator nu a fost rănit”, a anunţat Înaltul Reprezentant al UE, Josep Borrell.

UPDATE 14:45 Cancelarul german Olaf Scholz, i-a spus preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski că Germania este pregătită să acţioneze ca un garant de securitate pentru Ucraina, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german la Berlin, scrie Reuters.

Scholz a semnalat o "disponibilitate generală" cu privire la acest rol în cadrul unei convorbiri telefonice cu Zelenski, a declarat purtătorul de cuvânt Steffen Hebestreit, în cadrul unei conferinţe de presă obişnuite, miercuri.Hebestreit a declarat că nu a dorit să speculeze dacă rolul de garant al securităţii va include şi o componentă militară.

UPDATE 13:50 Rusia contrazice Ucraina: Negocierile de pace nu au oferit niciun progres

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a informat presa cu privire la discuţiile care au avut loc marţi în Turcia cu Ucraina şi a minimizat orice speranţă de progres.

„Ceea ce este pozitiv este că partea ucraineană a început să formuleze clar şi să pună pe hârtie ceea ce propune. Până acum nu reuşisem să realizăm acest lucru", a declarat Peskov.

„În ceea ce priveşte restul, nu putem, ca să spunem aşa, să afirmăm că au existat progrese, ceva foarte promiţător", a spus el, a raportat agenţia de presă Interfax, citată de BBC.

UPDATE 13:15 Negocierile au avansat pentru prima dată

Unul dintre consilierii preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Ihor Zhovkva, a declarat, într-o intervenţie la BBC, că pentru prima dată negocierile au avansat, însă Ucraina nu va tranzacţiona „niciun centimetru” din teritoriu.

El a declarat că în cadrul discuţiilor de la Istanbul a fost prima dată când, în loc să dea ultimatumuri şi de stabilirea liniilor roşii, partea rusă a ascultat poziţia ucraineană.

UPDATE 12:30 Rusia ar fi pierdut 17.300 de soldaţi de la începutul invaziei

Forţele Armate ale Ucrainei susţin că Rusia a pierdut 17.300 de soldaţi de la începutul invaziei de pe 24 februarie.

În actualizarea periodică a pierderilor ruseşti, Ucraina adaugă că au fost distruse peste 600 de tancuri, 75 de rezervoare de combustibil, 131 de elicoptere şi 1.700 de transportoare blindate de trupe, notează Sky News.

UPDATE 12:15 Peste 4 milioane de ucraineni au părăsit ţara de la începutul războiului, potrivit ONU

Aproximativ 4.019.287 de persoane au părăsit Ucraina până în prezent, potrivit Agenţiei ONU pentru refugiaţi, citată de Sky News.

Dintre acestea, 2,3 milioane au ajuns în Polonia. Reprezentanţii ONU spun că fluxul de refugiaţi a încetinit în ultimele zile.

UPDATE 11:15 Regiunea Doneţk este în continuare supusă unor bombardamente intense, în special în zonele situate de-a lungul liniei care separă teritoriul ucrainean de locurile deţinute de separatiştii susţinuţi de Rusia. Pavlo Kyrylenko, guvernatorul regional, a declarat într-un discurs televizat că forţele ruseşti îşi concentrează acum eforturile în regiune, notează Sky News.

UPDATE 10:30 Instalaţiile industriale din regiunea Khmelniţki din vestul Ucrainei au fost lovite de forţele ruseşti în cursul nopţii, a declarat în această dimineaţă guvernatorul regional Serhiy Hamaliy, scrie Sky News.

Hamaliy nu a oferit detalii despre obiective, dar a precizat că incendiile au fost "localizate" şi că se fac verificări pentru a se stabili dacă au existat victime.

UPDATE 10:00 Forţele armate ucrainene susţin că există pericolul ca muniţia să explodeze la centrala nucleară de la Cernobîl şi că forţele ruseşti care ocupă centrala trebuie să se retragă din zonă, a declarat miercuri vicepremierul Iryna Vereshchuk, potrivit Reuters.

Ea a mai spus că Ucraina a cerut Rusiei, în cadrul discuţiilor de marţi, să permită crearea a 97 de coridoare umanitare către cele mai afectate oraşe, oraşe şi sate din Ucraina.

"Cerem Consiliului de Securitate al ONU să ia imediat măsuri pentru demilitarizarea zonei de excludere de la Cernobîl şi să introducă o misiune specială a ONU acolo pentru a elimina riscul repetării unei catastrofe nucleare", a spus ea.

UPDATE 09:00 Forţele ruse se întorc în Belarus şi Rusia pentru "reorganizare şi realimentare"

În timp ce războiul din Ucraina intră în cea de-a 35-a zi, trupele de la Kremlin se întorc în Belarus şi Rusia, într-o mişcare care pune "şi mai multă presiune" asupra logisticii lor, scrie Sky News.

UPDATE 08:10 Zonele rezidenţiale din oraşul Lysychansk, din estul Ucrainei, au fost bombardate miercuri dimineaţă, a scris guvernatorul regiunii Lugansk, Serhiy Gaidai, pe Telegram, potrivit Reuters.

"Un număr de clădiri înalte au fost avariate. Informaţiile privind victimele sunt în curs de confirmare", a precizat el. "Multe clădiri s-au prăbuşit. Salvatorii încearcă să îi salveze pe cei încă în viaţă".

UPDATE 07:30 Ucraina nu este naivă, spune Zelenski, după ce Rusia s-a angajat să reducă atacurile asupra Kievului

Ucraina a reacţionat cu scepticism la promisiunea Rusiei, în cadrul negocierilor de marţi, de a reduce operaţiunile militare din jurul Kievului, în condiţiile în care unele ţări occidentale se aşteptau ca Moscova să îşi intensifice ofensiva în alte părţi ale ţării, scrie Reuters.

UPDATE 07:00 Aproximativ 18 milioane de persoane vor avea nevoie de ajutor umanitar în Ucraina

Aproximativ 18 milioane de persoane din Ucraina vor avea nevoie de ajutor umanitar în contextul războiului, a declarat şeful Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (IFRC).

Francesco Rocca a explicat că, de la începutul războiului, Crucea Roşie ucraineană a ajutat 400.000 de persoane cu articole precum alimente, lenjerie de pat, pături, corturi şi apă.

Vorbind reporterilor în cadrul unui briefing al ONU la Geneva, el a spus că "nimeni din Ucraina nu este lăsat neafectat de conflictul în curs de desfăşurare".

Statul major ucrainean: Retragerea ruşilor este cel mai probabil o rotaţie a unităţilor

Armata ucraineană spune că nu are încredere în retragerea anunţată de Rusia din jurul Kievului şi Cernihivului.

"Aşa-zisa 'retragere a trupelor' este cel mai probabil o rotaţie a unităţilor individuale şi are ca scop inducerea în eroare a conducerii militare ucrainene", a afirmat statul major ucrainean într-o declaraţie.

ONU: Mii de oameni ar fi murit în Mariupol

Mii de civili ar fi murit în oraşul port asediat Mariupol din sudul Ucrainei de la începutul bombardamentelor, a declarat şeful misiunii ONU pentru drepturile omului.

"Credem că ar putea exista mii de morţi, victime civile, în Mariupol", a declarat Matilda Bogner, şefa misiunii ONU pentru drepturile omului în Ucraina, care desfăşoară aproximativ 60 de observatori, într-un interviu virtual acordat agenţiei de presă Reuters.

Explozii la Kiev

Marţi, în jurul orei locale 23:45(ora locală), la Kiev s-au auzit tiruri importante de artilerie şi rachete, potrivit unei echipe CNN aflate la faţa locului.

CNN a relatat anterior că luptele intense continuau marţi după-amiază în jurul suburbiilor Kievului, în special în nord-vestul şi nord-estul oraşului, în ciuda faptului că oficialii ruşi au declarat că Moscova a retras unele unităţi din jurul capitalei şi din Cernihiv.

Exploziile vin în ciuda afirmaţiilor Moscovei că va "reduce în mod fundamental" operaţiunile ofensive.

Casa Albă: "Nimeni nu trebuie să fie păcălit" de retragerea trupelor ruseşti din jurul Kievului

Casa Albă şi-a avertizat aliaţii că: "Nimeni nu ar trebui să se lase păcălit de anunţurile Rusiei" privind reducerea prezenţei sale militare în jurul capitalei ucrainene, Kiev şi că este important să fie "clarvăzători cu privire la realitatea a ceea ce se întâmplă pe teren", relatează Agenţia France-Presse.

Orice mişcare a forţelor ruse în jurul Kievului este o "redistribuire şi nu o retragere", a declarat la Washington directorul de comunicare al Casei Albe, Kate Bedingfield, în cadrul unui briefing.

Principalele aspecte

  • Rusia a declarat că îşi va reduce în mod semnificativ activitatea militară în nordul Ucrainei după ce a înregistrat progrese "semnificative" în cadrul negocierilor de pace de la Istanbul. Într-o schimbare potenţial semnificativă la mai mult de o lună de la începutul invaziei, ministrul adjunct al apărării rus, Alexander Fomin, a declarat că Moscova va "reduce radical activitatea militară în direcţia Kievului şi a Cernihivului".
  • Cu toate acestea, oficialii occidentali au declarat că sunt "foarte precauţi" în legătură cu promisiunile diplomatice ruseşti şi se tem că Vladimir Putin ar putea încerca să profite de situaţie. Negocierile dintre delegaţiile rusă şi ucraineană nu au ajuns încă în punctul în care să se poată vorbi despre o încetare a focului, deşi există sentimentul că, cel puţin, războiul intră într-o nouă fază.
  • Principalul negociator al Moscovei în discuţiile cu Ucraina, Vladimir Medinsky, a declarat că promisiunea Rusiei de a "reduce drastic" operaţiunile militare nu reprezintă o încetare a focului. Într-un interviu acordat agenţiei ruse de ştiri de stat Tass, Medinsky a declarat că mai este "un drum lung de parcurs" pentru a ajunge la un acord reciproc cu Ucraina.
  • Ucraina a cerut "un mecanism internaţional de garanţii de securitate" similar cu articolul 5 al NATO, care angajează membrii alianţei să se apere reciproc. Înaltul consilier prezidenţial ucrainean, Mykhailo Podolyak, a declarat că garanţia ar implica ca ţări precum SUA, Marea Britanie, Turcia, Franţa şi Germania să fie "implicate activ din punct de vedere juridic în protejarea [Ucrainei] de orice agresiune".
  • Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a declarat că "principalul obiectiv" al Moscovei în Ucraina este acum "eliberarea" regiunii Donbas.
  • Un atac aerian rusesc a lovit marţi o clădire guvernamentală din oraşul portuar Mykolaiv, situat în sudul Ucrainei, distrugând o mare parte din structură şi lăsând oameni prinşi sub dărâmături. Cel puţin şapte persoane au fost ucise şi 22 au fost rănite, a declarat preşedintele ucrainean, Volodymyr Zelenskiy, în cadrul unui discurs video în faţa parlamentului danez.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici