Războiul din Ucraina, ziua 357. Kievul susţine că a doborât mai multe baloane ruseşti / Împotmolită cu tancurile pe front, Rusia pare că pregăteşte o schimbare de strategie: Serviciile secrete occidentale semnalează că ruşii adună avioane la graniţa cu Ucraina

Conflictul din Ucraina se apropie cu paşi repezi de un an de lupte teribile.

Urmărește
24722 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 357. Kievul susţine că a doborât mai multe baloane ruseşti / Împotmolită cu tancurile pe front, Rusia pare că pregăteşte o schimbare de strategie: Serviciile secrete occidentale semnalează că ruşii adună avioane la graniţa cu Ucraina

UPDATE 22:00 Rusia se străduieşte să înlocuiască tancurile pierdute în luptă

Rusia a pierdut aproximativ jumătate din cele mai bune tancuri ale sale în anul care a trecut de la invadarea Ucrainei şi se străduieşte să le înlocuiască, a transmis Institutul Internaţional pentru Studii Strategice (IISS).

În raportul său anual privind echilibrul militar, un instrument de referinţă cheie pentru experţii din domeniul apărării, IISS a declarat că ratele de pierdere pentru unele dintre cele mai moderne tancuri ale Rusiei au fost de până la 50%, forţând-o să se bazeze pe modele mai vechi din epoca sovietică.

"Nu produc şi nu reactivează nici pe departe suficient pentru a compensa aceste rate de pierdere. Flota lor actuală de blindate de pe front este cam la jumătate faţă de cea de la începutul războiului", a declarat Henry Boyd, cercetător la IISS, pentru agenţia de presă Reuters.

El a estimat pierderile de tancuri ale Rusiei între 2.000 şi 2.300.

UPDATE 20:00 Zelenski: Trupele ucrainene "ţin ferm" oraşul Bahmut

Preşedintele Zelenski a declarat că situaţia din apropierea oraşului Bahmut din estul ţării este "cea mai dificilă" de pe linia frontului, dar că trupele ucrainene au reuşit până acum să reţină cu succes avansurile Rusiei.

"Situaţia din Bahmut este cea mai dificilă de pe teritoriul ţării noastre", a declarat Zelenski într-o conferinţă de presă.

"Nu este uşor pentru soldaţii noştri din est, dar nu degeaba i se spune fortăreaţa Bahmut", a spus el, adăugând că forţele ucrainene "îşi menţin ferm" poziţiile.

UPDATE 18:00 Şase baloane ruseşti au fost reperate deasupra Kievului

Şase baloane ruseşti au fost reperate deasupra Kievului şi majoritatea au fost doborâte, a declarat administraţia militară a capitalei ucrainene.

Aceasta a declarat că baloanele ar fi putut transporta reflectoare de colţ şi echipamente de recunoaştere, dar nu a precizat când au zburat deasupra capitalei, deşi miercuri au fost emise alerte aeriene la Kiev.

"Potrivit unor informaţii care se clarifică acum, acestea erau baloane care se deplasează în aer sub propulsia vântului", a declarat administraţia militară într-o postare pe Telegram.

"Scopul lansării baloanelor a fost, probabil, acela de a detecta şi epuiza apărarea noastră aeriană", a adăugat aceasta.

UPDATE 16:50 Secretarul american al apărării vorbeşte despre perspectivele Ucrainei de a prelua iniţiativa

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat că Ucraina are o "şansă bună" de a prelua iniţiativa pe câmpul de luptă, în contextul în care războiul cu Rusia se apropie de împlinirea unui an.

De asemenea, Austin a declarat reporterilor, după o întâlnire cu miniştrii apărării din cadrul NATO la Bruxelles, că pentru fiecare sistem pe care statele membre ale alianţei îl furnizează Kievului, alianţa va oferi şi instruire asociată trupelor ucrainene.

UPDATE 16:00 Ministrul ucrainean al apărării spune că Zelenski i-a cerut să rămână în funcţie

Ministrul ucrainean al apărării afirmă că preşedintele Volodimir Zelenski i-a cerut să rămână în funcţia actuală, pe fondul speculaţiilor intense privind viitorul politic al acestuia.

Întrebat într-un interviu acordat agenţiei de ştiri Reuters dacă se aşteaptă să continue să fie ministru al apărării în următoarele luni, Oleksii Reznikov a răspuns: "Da, a fost decizia preşedintelui meu".

Viitorul lui Reznikov a fost pus sub semnul întrebării în ultimele săptămâni, după ce un parlamentar de rang înalt din partidul lui Zelenski a declarat că acesta va fi înlocuit pe fondul unui scandal de corupţie legat de ministerul său.

UPDATE 15:00 Şeful NATO îndeamnă statele membre să crească cheltuielile pentru apărare

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut apel la statele membre ale alianţei să investească mai mult în cheltuielile de apărare, în contextul în care războiul Rusiei din Ucraina continuă.

"Este evident că trebuie să cheltuim mai mult", a declarat Stoltenberg după o reuniune cu miniştrii apărării din NATO la Bruxelles.

El a adăugat că statele membre ar trebui să se angajeze să cheltuiască cel puţin două procente din produsul intern brut (PIB) pentru apărare. Liderii NATO au convenit în 2014 să se îndrepte spre atingerea acestui obiectiv de cheltuieli în decurs de un deceniu.

UPDATE Decizia britanică de a începe antrenarea piloţilor ucraineni este un proiect pe termen lung / Livrarea de avioane de luptă britanice pentru Ucraina va dura probabil ani de zile

Livrarea de avioane de luptă britanice pentru Ucraina va dura probabil ani de zile, a declarat miercuri ministrul britanic al apărării, reiterând că decizia sa de a antrena piloţi ucraineni vizează "rezistenţa pe termen lung", mai degrabă decât actuala invazie rusă.

"Când vine vorba de avioane de luptă, nu cred că va fi în următoarele câteva luni, sau chiar ani, când vom livra avioane de luptă", a declarat Ben Wallace la televiziunea BBC.

"Pur şi simplu nu poţi învăţa să zbori într-o săptămână sau două. Va fi nevoie de mult timp. Dar, de asemenea, ele vin efectiv cu o echipă <<la boxe, ca la o echipă de Formula 1>>. Tu vii cu sute de ingineri şi piloţi. Şi asta nu este ceva ce poţi genera în câteva luni. Şi nu vom desfăşura două sute de membri ai Forţelor Aeriene Regale în Ucraina pe timp de război."

Guvernul britanic a declarat săptămâna trecută, în timpul unei vizite a preşedintelui Volodymyr Zelenski, că va începe antrenarea piloţilor ucraineni pe avioane de luptă la standarde NATO.

"Instruirea va asigura că piloţii vor fi capabili să piloteze avioane de luptă sofisticate la standardele NATO în viitor", se arată într-o declaraţie a Downing Street.

Wallace a declarat că decizia britanică de a începe antrenarea piloţilor ucraineni este un proiect pe termen lung.

"Trebuie să planificăm nu doar lupta de moment, în care ajutăm Ucraina prin respingerea invaziei ilegitime a Rusiei, ci trebuie să ajutăm Ucraina cu rezistenţa sa pe termen lung, asigurându-ne că după acest conflict sau acest război, Ucraina este capabilă să se apere pe termen lung".

UPDATE Serviciile secrete occidentale arată că ruşii adună avioane la graniţa cu Ucraina

Serviciile de informaţii occidentale arată că Rusia adună avioane în apropierea graniţei cu Ucraina, un indiciu că Moscova se pregăteşte să îşi arunce avioanele şi elicopterele în război pentru a sprijini o ofensivă terestră.

Teama de un război aerian iminent în Ucraina i-a determinat pe aliaţi să acorde prioritate trimiterii de echipamente de apărare aeriană şi muniţie de artilerie către Kiev, au declarat oficialii occidentali, pentru a răspunde la schimbarea de abordare a Moscovei, în timp ce războiul care durează de aproape un an intră într-o nouă fază.

Informaţiile împărtăşite între aliaţii NATO arată că Rusia adună avioane în apropierea graniţei cu Ucraina, potrivit a doi oficiali informaţi cu privire la conţinutul acestora.

Marţi, în cadrul unor întâlniri cu ţările aliate care sprijină Ucraina, secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a subliniat ameninţarea reprezentată de forţa aeriană semnificativă rămasă în Rusia.

"El a fost foarte clar că avem o fereastră scurtă de timp pentru a-i ajuta pe ucraineni să se pregătească pentru ofensiva rusă şi că au nevoi destul de specifice", a declarat un înalt oficial al administraţiei americane pentru FT.

UPDATE  O studentă rus riscă 10 ani de închisoare pentru postare împotriva războiului 

Studenta rusă Olesia Krivtsova riscă zece ani de închisoare, vinovată fiind în viziunea regimului de la Moscova că a postat pe Instagram un comentariu împotriva războiului dorit de preşedintele Vladimir Putin. Ea a fost arestată pentru un comentariu despre podul din Crimeea aruncat în aer de armata ucraineană şi care, potrivit Moscovei, a discreditat armata rusă şi a susţinut terorismul. Studenta de la Universitatea Arhangelsk este acum în arest la domiciliu şi a fost scutită de închisoare doar pentru că avea 20 de ani, scrie BBC, explicând că Krivtsova poartă o brăţară electronică care permite Poliţiei să-i monitorizeze orice mişcare. 

UPDATE  Ucraina şi Spania vor desfăşura apărarea antiaeriană Nasams în Estonia

În aprilie, Spania va implementa sistemele de apărare aeriană NASAMS în Estonia pentru o perioadă totală de patru luni. Acest lucru a fost anunţat de ministrul spaniol al apărării, Margarita Robles, în cadrul unei întâlniri cu omologul său estonian, Hanno Pevkur, care a avut loc la Bruxelles.

UPDATE  Yale: 6.000 de minori în Rusia şi Crimeea, la „reeducare politică”

6.000 de minori ucraineni au fost duşi în Rusia şi în Crimeea pentru a fi „reeducaţi”, susţine Universitatea Yale, care vorbeşte despre cel puţin 43 de lagăre şi alte structuri în care au fost deţinuţi copii ucraineni cu scopul principal de „reeducare politică”. În lagăre sunt copii care mai au părinţi sau un tutore, dar şi cei pe care Rusia îi consideră orfani şi alţii care erau în grija instituţiilor statului ucrainean înainte de invazie, precum şi cei cu custodia incertă din cauza războiului. Cercetătorul Nathaniel Raymond a spus că „scopul principal al facilităţilor taberei pe care le-am identificat pare a fi reeducarea politică”.

UPDATE Grup de lucru pentru bunurile ruseşti confiscate pentru reconstrucţie

Uniunea Europeană va înfiinţa un grup de lucru pentru a defini utilizarea bunurilor ruseşti confiscate pentru reconstrucţia Ucrainei, anunţă preşedinţia suedeză a UE. „Grupul va efectua analiza politică, financiară, juridică şi economică a utilizării activelor ruseşti îngheţate”, au precizat nordicii. O parte a sarcinii este să definească unde sunt activele vizate şi valoarea lor globală. Grupul de lucru va fi prezidat de Anders Ahnlid, directorul general al Consiliului Naţional al Comerţului Suedez.

UPDATE 22:00 Putin trimite un bombardier nuclear lângă Alaska, în timp ce NATO plănuieşte să trimită mai multe arme la Kiev

Un zgomotos Tu-95MS „Bear”, însoţit de două avioane de vânătoare Su-30, a zburat peste Marea Bering în largul coastei Alaska, marţi dimineaţă, timp de mai bine de şapte ore. Trimiterea bombardierului nuclear de către Putin este înţeleasă ca o adevărată provocare a Rusiei către Occident.

Nu este singurul din moment ce în aceste ore serviciile norvegiene de informaţii au denunţat prezenţa navelor flotei moscovite - tot cu arme nucleare - în Marea Baltică. Ameninţări, cele ale Ţarului, care îngrijorează NATO, atât de mult încât să împingă miniştrii apărării din ţările membre să se întâlnească la Bruxelles, pentru a discuta despre trimiterea altor arme în Ucraina, în special vorbim de avioane de luptă solicitate expres de Kiev.

UPDATE 21:30 Oslo: Rusia desfăşoară nave cu arme nucleare în Marea Baltică

Rusia a început să desfăşoare nave tactice cu arme nucleare în Marea Baltică pentru prima dată în 30 de ani, a declarat serviciul de informaţii norvegian în raportul său anual, citat de Politico. „Partea fundamentală a potenţialului nuclear se află pe submarinele şi navele de suprafaţă ale Flotei de Nord”, au observat serviciile din Oslo, adăugând că armele nucleare tactice reprezintă „o ameninţare deosebit de gravă în diferite scenarii operaţionale în care ţările NATO s-ar putea implica”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici