LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 789. Zelenski: Rusia va încerca să cucerească Chasiv Yar până la Ziua Victoriei / ISW: Ucraina va fi ,,capabilă să contracareze" ofensiva Rusiei dacă ajutorul american va sosi rapid / Stoltenberg: Întârzierea ajutorului american ,,a avut consecinţe reale" în Ucraina

  • Rusia va încerca să cucerească oraşul Chasiv Yar din regiunea Doneţk, situat la vest de Bahmut, ocupat de Rusia, până la 9 mai, scrie The Kyiv Independent.
  • Ucraina va fi ,,capabilă să contracareze" ofensiva Rusiei dacă ajutorul american va sosi rapid, notează ISW.
  • Letonia vrea să elimine treptat cursurile de rusă ca a doua limbă străină în şcoli.
  • Stoltenberg: Întârzierea ajutorului american ,,a avut consecinţe reale" în Ucraina.
Urmărește
5671 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 789. Zelenski: Rusia va încerca să cucerească Chasiv Yar până la Ziua Victoriei / ISW: Ucraina va fi ,,capabilă să contracareze" ofensiva Rusiei dacă ajutorul american va sosi rapid / Stoltenberg: Întârzierea ajutorului american ,,a avut consecinţe reale" în Ucraina

Războiul din Ucraina, ziua 789. Zelenski: Rusia va încerca să cucerească Chasiv Yar până la Ziua Victoriei

UPDATE Rusia are până la 25.000 de soldaţi care vor să ia cu asalt zona Chasiv Yar, afirmă Kievul

UPDATE Miniştrii de Externe ai ţărilor UE nu i-au făcut Ucrainei promisiuni legate de sistemele Patriot

UPDATE Biden îi spune lui Zelenski că va semna proiectul de lege privind ajutorul imediat ce Senatul îl va aproba

Zelenski a declarat că Biden l-a asigurat "că pachetul va fi aprobat rapid şi că va fi puternic, întărind apărarea noastră aeriană, precum şi capacităţile de artilerie cu rază lungă de acţiune şi de artilerie".

UPDATE Polonia nu poate transfera sisteme Patriot în Ucraina, dar va oferi alt ajutor, spune Tusk

Polonia nu poate transfera niciun sistem Patriot Ucrainei, deoarece nu dispune de rezerve proprii, dar va oferi alte forme de asistenţă în ceea ce priveşte apărarea aeriană, a declarat premierul Donald Tusk reporterilor la 22 aprilie.

UPDATE Zelenski: Vârsta de recrutare a fost redusă deoarece generaţia tânără este în formă, şi este pricepută la tehnologie

Armata ucraineană are nevoie de bărbaţi mai tineri nu doar pentru că sunt mai apţi din punct de vedere fizic decât cei mai în vârstă, ci şi pentru că pot stăpâni mai repede tehnologia folosită pe câmpul de luptă, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski pentru YouTuber-ul francez Hugo Travers într-un interviu publicat pe 21 aprilie.

UPDATE Rusia susţine că a capturat Novomykhailivka, iar Ucraina neagă

Situaţia din Novomykhailivka, în regiunea Doneţk, este "tensionată, dar sub control", a declarat la 22 aprilie Iaroslav Chepurnîi, purtătorul de cuvânt al Brigăzii 79 de Asalt Aeropurtat Separat, pentru Kyiv Independent, după ce Rusia a afirmat că a capturat satul în cursul zilei.

UPDATE Turnul de televiziune din Harkov a fost rupt în două după un atac cu rachete al ruşilor

UPDATE Ministrul suedez al Apărării nu exclude trimiterea de sisteme Patriot în Ucraina

Ministrul suedez al Apărării, Pal Jonson, nu exclude posibilitatea de a trimite Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană Patriot, relatează The Guardian.

Ucraina se confruntă cu un deficit de sisteme de apărare antiaeriană pe fondul creşterii atacurilor ruseşti asupra infrastructurii energetice. Sistemele Patriot fabricate în SUA sunt foarte eficiente în interceptarea rachetelor balistice şi de croazieră ale Rusiei.

Potrivit preşedintelui Zelenski, Ucraina are nevoie de 25 de sisteme Patriot pentru a proteja ţara de atacurile ruseşti, dar ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat că deocamdată se concentrează pe asigurarea a şapte pentru a proteja cele mai mari oraşe din Ucraina.

Întrebat dacă Suedia va trimite sisteme Patriot la Kiev, Jonson a spus că nu exclude această posibilitate, adăugând că în acest moment administraţia de la Stockholm se concentrează pe o contribuţie financiară.

În urma reuniunii Consiliului NATO-Ucraina, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că aliaţii s-au angajat să furnizeze Ucrainei sisteme suplimentare de apărare aeriană.

UPDATE Următorul summit Ramstein va avea loc pe 26 aprilie

Următorul summit în format Ramstein al Grupului de contact pentru apărare din Ucraina (UDCG) va avea loc pe 26 aprilie, a declarat ministrul olandez al Apărării, Kajsa Ollongren.

"La sfârşitul săptămânii, va avea loc o reuniune în format Ramstein", a declarat Ollongren, potrivit European Pravda.

"Aşadar, aceasta este o săptămână importantă. Toată lumea trebuie să îşi intensifice eforturile", ar fi spus Ollongren.

UDCG, condus de SUA, cuprinde peste 50 de ţări, inclusiv toate cele 31 de state membre NATO, şi se reuneşte în mod regulat pentru a coordona ajutorul militar pentru Ucraina.

Următoarea reuniune, care va fi online, va avea loc la exact doi ani de la primul summit în format Ramstein, care a avut loc la 26 aprilie 2022, la baza aeriană Ramstein din Germania.

UPDATE Peste 20.000 de soldaţi ruşi încearcă să ia cu asalt oraşul Chasiv Yar

Aproximativ 20.000-25.000 de soldaţi ruşi încearcă să ia cu asalt Chasiv Yar şi aşezările de la periferia oraşului, a declarat purtătorul de cuvânt al Grupului de forţe din Khortytsia, Nazar Voloşin.

Chasiv Yar se află la aproximativ 10 kilometri vest de Bahmut, în regiunea Doneţk, şi la 50 de kilometri nord de Avdiivka, oraşe capturate de Rusia în mai 2023 şi, respectiv, februarie 2024.

Trupele ruse şi-au concentrat eforturile în apropiere de Chasiv Yar, pe care îl consideră crucial pentru continuarea avansării spre Kostiantinivka, Kramatorsk şi Sloviansk, a declarat armata ucraineană.

Trupele ruse "iau cu asalt în mod constant" poziţiile ucrainene, dar nu reuşesc să se impună şi se retrag, a adăugat el.

"Chasiv Yar este al nostru acum. Situaţia din jurul oraşului este dificilă, dar oraşul se află sub controlul deplin al forţelor noastre de apărare. Nu există nicio armată rusă în oraş", a declarat purtătorul de cuvânt.

UPDATE Banca Mondială intenţionează să investească 1,9 miliarde de dolari în Ucraina

Divizia de finanţare privată a Băncii Mondiale intenţionează să investească 1,9 miliarde de dolari în proiecte din Ucraina în următoarele 18 luni, relatează Reuters.

Corporaţia Financiară Internaţională (IFC) este "cea mai mare instituţie de dezvoltare globală axată exclusiv pe sectorul privat din ţările în curs de dezvoltare".

De la începutul războiului aceasta a investit deja 1,1 miliarde de dolari în Ucraina.

Noile fonduri vor merge în proiecte precum transportul fluvial pe Dunăre sau proiecte privind energia solară şi eoliană.

"Ne va permite să începem să ne uităm la investiţii pe termen mai lung şi mai axate pe cheltuieli de capital, deci cu un risc mai mare pentru că acestea sunt active care ar putea, din păcate, să fie într-adevăr deteriorate pe măsură ce conflictul continuă", a declarat pentru Reuters Lisa Kaestner, manager regional al IFC pentru Ucraina.

UPDATE O delegaţie bipartizană de legislatori americani a ajuns la Kiev

O delegaţie bipartizană de congresmeni americani a ajuns în capitala Ucrainei, în semn de susţinere din partea Washingtonului.

Republicanii Tom Kean şi Nathaniel Moran şi democraţii Bill Keating şi Madeleine Dean vizitează Kievul la doar două zile după ce Camera Reprezentanţilor a adoptat mult-aşteptatul ajutor pentru Ucraina.

Proiectul de lege a divizat Partidul Republican, însă a fost sprijinit unanim din partea democraţilor.

Proiectul de lege este acum la Senat pentru aprobarea camerei superioare înainte de a fi trimisă preşedintelui Joe Biden pentru a o semna ca lege.

UPDATE Ajutorul american poate da un răgaz Ucrainei, dar o schimbare rapidă pe câmpul de luptă este puţin probabilă

Ajutorul american poate oferi Ucrainei un spaţiu de manevră, dar o schimbare reală pe câmpul de luptă rămâne puţin probabilă, cel puţin pe termen scurt, scrie Bloomberg.

După luni de impas în Congres, Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat sâmbătă un proiect de lege privind ajutorul de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev, urmând să fie votat în Senat.

Întârzierile au dus la penurii critice de muniţii de artilerie şi de apărare antiaeriană, punând o presiune tot mai mare pe forţele ucrainene.

Un expert în apărare a declarat pentru Bloomberg că asistenţa Washingtonului ar putea ajuta Kievul să blocheze avansurile ruseşti şi să desfăşoare o apărare eficientă.

"Întrebarea este dacă va exista ajutor şi în ce volum în 2025 şi după deoarece strategia preşedintelui Putin este de a aştepta", a declarat Mykola Bielieskov, cercetător la Institutul Naţional pentru Studii Strategice din Kiev.

Potrivit publicaţiei, din cauza constrângerilor logistice, ajutorul va începe probabil să influenţeze situaţia de pe front abia peste câteva săptămâni.

UPDATE Spania şi Grecia se confruntă cu presiuni din partea statelor UE pentru a intensifica livrările către Ucraina

Spania şi Grecia se află sub presiune pentru a furniza mai multă apărare aeriană Ucrainei înainte de o reuniune a miniştrilor de externe şi ai apărării din UE, care va avea loc luni la Luxemburg, scrie Financial Times, citând surse oficiale.

Ambele ţări au un număr mare de sisteme de care Kievul are mare nevoie pentru a-şi proteja oraşele din întreaga ţară de atacurile ruseşti.

"Patriot pot fi numite sisteme de apărare antiaeriană doar dacă funcţionează şi salvează vieţi, în loc să stea nemişcate undeva în baze de depozitare", a declarat Volodimir  Zelenski.

Un oficial de rang înalt al UE care a luat parte la discuţii a declarat pentru FT că se aşteaptă ca statele membre să "facă un pas în faţă" pentru a oferi Ucrainei ceea ce are nevoie.

Liderii europeni i-au îndemnat personal pe premierii spaniol şi grec Pedro Sanchez şi Kyriakos Mitsotakis, la un summit de la Bruxelles de săptămâna trecută, să doneze sisteme de apărare aeriană Ucrainei, potrivit unor persoane informate despre discuţii, scrie FT.

UPDATE Rusia critică pachetul de ajutor din partea SUA: va ,,ruina Ucraina"

Rusia a avut prima reacţie după ce ajutorul militar din partea SUA pentru Ucraina a fost adoptat sâmbătă în Camera Reprezentanţilor. Moscova susţine că  noul ajutor nu va duce decât la un nou carnagiu în conflict.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat sâmbătă că aprobarea de către Camera Reprezentanţilor a SUA a unui nou ajutor pentru Ucraina ,,va îmbogăţi Statele Unite ale Americii, va ruina şi mai mult Ucraina şi va duce la moartea şi mai multor ucraineni, din vina regimului de la Kiev", informează agenţia rusă de presă TASS.

UPDATE Stoltenberg: Întârzierea ajutorului american ,,a avut consecinţe reale" în Ucraina

Întârzierea asistenţei americane pentru Ucraina "a avut consecinţe reale", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la 21 aprilie, pentru MSNBC, adăugând totodată că ,,nu este prea târziu" pentru ca aceasta să facă diferenţa.

,,Am văzut că mai puţine rachete şi drone ruseşti au fost doborâte, pur şi simplu pentru că le lipsesc sistemele de apărare aeriană şi, de asemenea, muniţia", a adăugat el.

Secretarul general a subliniat că situaţia se poate schimba în continuare, afirmând că ,,ucrainenii au demonstrat o abilitate enormă în apărarea ţării lor".

UPDATE Letonia vrea să elimine treptat cursurile de rusă ca a doua limbă străină în şcoli

Ministerul Educaţiei din Letonia va decide să elimine treptat cursurile de rusă ca a doua limbă străină în şcolile din ţară, a anunţat la 21 aprilie agenţia de presă Delfi.

Aproximativ 23,7% din populaţia Letoniei este de etnie rusă, potrivit datelor guvernului leton din 2023. Un sondaj realizat în 2023 a arătat că 37,7% din populaţia Letoniei a declarat că limba rusă este limba lor maternă.

Engleza serveşte drept prima limbă străină pe care o învaţă elevii letoni, scrie The Kyiv Independent

Măsura este cea mai recentă dintr-o serie de măsuri luate de Letonia pentru a-şi de-rusifica sfera publică.

UPDATE Rusia a pierdut 460.260 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Rusia a pierdut 460.260 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei din 24 februarie 2022, a raportat Statul Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei la 22 aprilie.

Acest număr include 730 de pierderi suferite de forţele ruseşti în ultima zi.

UPDATE ISW: Ucraina va fi ,,capabilă să contracareze" ofensiva Rusiei dacă ajutorul american va sosi rapid

Ucraina va putea să limiteze efectele noii ofensive ruseşti, aşteptată în cursul verii, dacă ajutorul militar american adoptat la Congres va sosi rapid, scrie Institutul pentru Studiul Războiului (ISW - Institute for the Study of War) în raportul din 21 aprilie. 

ISW notează că ajutorul militar anticipat pentru Ucraina trebuie să fie livrat rapid pentru a reprima ofensiva aşteptată.

,,Forţele ruseşti vor intensifica probabil operaţiunile ofensive în curs de desfăşurare şi atacurile cu rachete şi drone în următoarele săptămâni pentru a exploata fereastra de limitare a constrângerilor materiale ucrainene care se apropie", apreciază raportul, adăugând că Ucraina ,,va fi probabil capabilă să atenueze actuala ofensivă rusă, presupunând că asistenţa americană reluată va sosi rapid".

Acest raport al ISW vine în contextul în care este de aşteptat ca rachetele cu rază lungă de acţiune să fie livrate Ucranei ,,până la sfârşitul săptămânii", notează The Kyiv Independent.

Congresul american a adoptat, la sfârşitul săptămânii trecute, pachetul de asistenţă pentru Ucraina, în valoare de aproape 61 de miliarde de dolari, după mai multe luni în care acesta a fost blocat de republicani. Se aşteaptă ca Senatul SUA să aprobe ajutorul, urmând ca preşedintele Joe Biden să semneze proiectul de lege.  

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Rusia va încerca să cucerească oraşul Chasiv Yar din regiunea Doneţk, situat la vest de Bahmut, ocupat de Rusia, până la 9 mai, a declarat preşedintele Volodimir Zelenski într-un interviu pentru NBC News în 21 aprilie, scrie The Kyiv Independent

La 9 mai, Rusia sărbătoreşte Ziua Victoriei, o sărbătoare care marchează victoria Uniunii Sovietice asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial.

Comentariile lui Zelenski se aliniază cu cele făcute de comandantul-şef al Ucrainei, Oleksandr Syrskyi, pe 14 aprilie, în contextul în care situaţia din regiune se deteriorează, iar muniţiile şi armamentul aşteaptă să ajungă din partea SUA, după ce Washingtonul a adoptat, la sfârşitul săptămânii trecute, pachetul de asistenţă militară pentru Kiev, blocată mai multe luni în Congres.

,,Am vizitat regiunea recent. Am vorbit cu soldaţii. Soldaţii spun că le lipseşte echipamentul", a declarat Zelenski. ,,Ei trebuie să lupte cu dronele de recunoaştere ruseşti, care în esenţă ghidează artileria. Şi noi avem nevoie de proiectile de artilerie. Sper că vom reuşi să rămânem, iar armele vor veni la timp şi vom respinge inamicul, iar apoi vom rupe planurile Federaţiei Ruse", a afirmat liderul de la Kiev, relevă sursa citată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici