LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 871. Rusia bagă frica în tot continentul: capitalele europene sunt potenţiale ţinte / Zelenski a comentat gafa lui Biden, care l-a confundat cu Putin / În Rusia, o lege restrictivă îi vizează pe cei din Duma de Stat

  • Finlanda adoptă o lege pentru a reduce trecerile de migranţi din Rusia.
  • Kievul anticipează primirea a până la 20 de avioane de luptă F-16 în 2024, potrivit Bloomberg.
  • Banca Naţională a Ucrainei anunţă un minim istoric pentru cursul de schimb al hrivnei.
  • Summitul NATO, considerat un succes de Zelenski, dar experţii avertizează asupra riscului unei agresiuni ruse sporite.
Urmărește
3318 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 871. Rusia bagă frica în tot continentul: capitalele europene sunt potenţiale ţinte / Zelenski a comentat gafa lui Biden, care l-a confundat cu Putin / În Rusia, o lege restrictivă îi vizează pe cei din Duma de Stat

Războiul din Ucraina, ziua 871. Summitul NATO, considerat un succes de Zelenski, dar experţii avertizează asupra riscului unei agresiuni ruse sporite / Preşedintele Cehiei anunţă un viitor transport de muniţie către Ucraina

UPDATE Macron: Securitatea noastră este în joc 

„Securitatea noastră este în joc în Europa”, a spus preşedintele francez Emmanuel Macron, astăzi, în discursul său în faţa forţelor armate la Hotel de Brienne, în ajunul sărbătorilor din 14 iulie. Şeful statului s-a referit la „aceste vremuri grave”, referindu-se la războiul din Ucraina. „Armatele franceze sunt mai mult ca niciodată o fundaţie a naţiunii”, a declarat el. Franţa, a adăugat el, „va continua să sprijine Kievul cu hotărâre” în conflictul cu Rusia.

UPDATE Ucraina: 5 morţi şi 27 răniţi în atacurile ruseşti asupra Hersonului şi Harkovului

Autorităţile ucrainene denunţă uciderea a cinci civili în atacurile ruseşti care au lovit regiunile Herson şi Harkov. Guvernatorul regiunii Herson, Oleksandr Prokudin, confirmă bilanţul de cel puţin trei morţi şi cinci răniţi, după cum a raportat The Kyiv Independent. De la Harkov, guvernatorul Oleh Siniehubov denunţă prin Telegram atacurile ruseşti care au lovit oraşul Budi cu un bilanţ de doi morţi şi 22 de răniţi.

UPDATE Budanov spune că Putin este vânat

UPDATE Kremlinul: Capitalele europene sunt ţinte potenţiale

Rusia are capacităţi suficiente pentru a răspunde rachetelor cu rază lungă de acţiune pe care Statele Unite intenţionează să le desfăşoare în Germania din 2026, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, subliniind că, în acest caz, potenţiale ţinte ar fi capitalele europene. Într-un interviu cu jurnalistul-vedetă Pavel Zarubin, pentru Vgtrk, care l-a întrebat dacă Rusia va răspunde la decizia SUA, Peskov a răspuns „cu siguranţă”.

„Întotdeauna există o situaţie paradoxală: Statele Unite au desfăşurat diferite tipuri de rachete, de diferite distanţe, îndreptate în mod tradiţional către ţara noastră. Prin urmare, ţara noastră a identificat centrele europene ca ţinte pentru rachetele noastre”, a spus Peskov. Paradoxul, a mai spus el, este că Statele Unite continuă să colecteze bani, în timp ce Europa „este în vizorul rachetelor”.

„Ţara noastră se află în punctul de ochire al rachetelor americane situate în Europa. Toate acestea s-au întâmplat deja în trecut. Avem suficient potenţial pentru a descuraja aceste rachete, dar capitalele acestor state sunt ţinte potenţiale”.

UPDATE Putin le îngrădeşte libertatea de mişcare şi celor din Duma de Stat

UPDATE Zelenski numeşte gafa lui Biden drept o „greşeală”

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelensky a comentat gafa preşedintelui american Joe Biden, care l-a prezentat drept inamicul rus Vladimir Putin, spunând că „putem uita unele greşeli”. La începutul vizitei sale în Irlanda, Zelenski le-a spus reporterilor de pe aeroportul Shannon că „este o greşeală. Cred că Statele Unite au sprijinit mult ucrainenii. Putem uita unele greşeli, cred”.

UPDATE Coreea de Nord ameninţă NATO cu o "contraacţiune strategică mai dură" din cauza declaraţiei de la summit

Phenianul a denunţat declaraţia summitului NATO, calificând-o drept "ilegală" şi afirmând că "SUA şi NATO reprezintă cea mai gravă ameninţare la adresa păcii şi securităţii globale".

UPDATE Ucraina nu poate aştepta încă 75 de ani pentru a sărbători aderarea la NATO, spune ministrul de externe Kuleba

Ucraina ar trebui să devină membru al NATO mai devreme decât mai târziu pentru a asigura securitatea şi stabilitatea în zona euro-atlantică, a declarat ministrul de externe Dmytro Kuleba într-un interviu acordat CNN pe 12 iulie.

UPDATE Atacurile ruseşti din Ucraina au ucis 7 persoane şi au rănit 29 în ultima zi

Rusia a vizat în total opt regiuni ucrainene în ultima zi - Zaporojie, Cernihiv, Luhansk, Sumî, Dnipropetrovsk, Kherson, Harkov şi Doneţk. Au fost raportate victime în ultimele trei regiuni.

UPDATE Ministrul de externe polonez ia în considerare doborârea rachetelor ruseşti deasupra Ucrainei

Ministrul de externe polonez, Radoslaw Sikorski, a declarat că problema pentru Varşovia este că, odată doborâte, resturile ar putea reprezenta o ameninţare la adresa polonezilor şi a proprietăţilor ţării. "În acest stadiu, aceasta este o idee. Acordul nostru spune că vom explora această idee", a adăugat el.

UPDATE Atacul dronelor a provocat un incendiu la un depozit de petrol din regiunea Rostov din Rusia, susţine guvernatorul

Dronele ucrainene au atacat un depozit de petrol din regiunea Rostov din Rusia, provocând un incendiu de proporţii în noaptea de 13 iulie, a afirmat guvernatorul Vasili Golubev. Armata ucraineană nu a comentat rapoartele.

UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 557 770 de militari în Ucraina începând cu 24 februarie 2022

Acest număr include 1 120 de pierderi suferite de forţele ruse chiar în ultima zi.

UPDATE Finlanda adoptă o lege pentru a reduce trecerile de migranţi din Rusia

Pe 12 iulie, parlamentul Finlandei a aprobat o legislaţie care le conferă grănicerilor autoritatea de a bloca solicitanţii de azil care încearcă să treacă din Rusia. Helsinki suspectează că Moscova încurajează aceste treceri ca represalii pentru aderarea Finlandei la NATO.

UPDATE Zelenski, aşteptat în Marea Britanie pentru o întâlnire cu liderii europeni

UPDATE Preşedintele Cehiei anunţă un viitor transport de muniţie către Ucraina

Pe 12 iulie, preşedintele ceh Petr Pavel a anunţat că Republica Cehă va trimite Ucrainei 50.000 de cartuşe de muniţie în lunile iulie şi august. Această decizie subliniază angajamentul Cehiei de a sprijini eforturile de apărare ale Ucrainei în faţa agresiunii ruse.

UPDATE Atacurile ruseşti asupra regiunii Doneţk au rezultat în 6 morţi şi 19 răniţi

Pe 12 iulie, forţele ruse au lansat multiple atacuri asupra regiunii Doneţk, cauzând moartea a şase persoane şi rănirea a cel puţin 19 altele, conform Serviciului de Urgenţă al Ucrainei. Aceste atacuri subliniază violenţa continuă şi suferinţa civililor în zonele de conflict.

UPDATE  Kievul anticipează primirea a până la 20 de avioane de luptă F-16 în 2024, potrivit Bloomberg

În ciuda aşteptărilor Kievului, NATO şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la provocările logistice legate de întreţinerea acestor avioane şi lipsa pistelor de aterizare adecvate în Ucraina, conform Bloomberg. Aceste probleme ar putea întârzia sau complica utilizarea eficientă a noilor avioane de către forţele ucrainene.

Banca Naţională a Ucrainei anunţă un minim istoric pentru cursul de schimb al hrivnei

În dimineaţa zilei de 12 iulie, cursul de schimb al hrivnei pe piaţa valutară interbancară a atins un minim istoric, depăşind 41 Hr per dolar. Acest declin reflectă presiunile economice semnificative asupra Ucrainei pe fondul conflictului în desfăşurare.

Mass-media raportează că Rusia a pierdut peste 10.000 de soldaţi în războiul din Ucraina în ultimele şase luni

Un studiu recent a dezvăluit numele a peste 10.000 de soldaţi ruşi care au murit în conflictul din Ucraina în ultimele şase luni. 

Summitul NATO, considerat un succes de Zelenski, însă experţii avertizează asupra riscului unei agresiuni ruse sporite

Atitudinea pozitivă a lui Zelenski faţă de summit contrastează cu frustrarea de anul trecut şi pare să vizeze menţinerea unor relaţii bune cu aliaţii NATO, scrie The Kyiv Independent. NATO a gestionat aşteptările înaintea summitului, rezultând în diverse acorduri bilaterale şi angajamente pe termen lung pentru protejarea Ucrainei.
 
Limbajul summitului referitor la aderarea Ucrainei la NATO a fost perceput ca fiind mixt. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat că suveranitatea Ucrainei este o condiţie prealabilă pentru aderare, dar a sugerat şi că aderarea la NATO ar putea ajuta la oprirea agresiunii ruse. Unii experţi susţin că lipsa unei invitaţii concrete la NATO ar putea încuraja Rusia să continue războiul împotriva Ucrainei.
 
Fostul preşedinte al Freedom House, Adrian Karatnicki, şi-a exprimat dezamăgirea, afirmând că rezultatele summitului transmit Rusiei mesajul că un conflict continuu ar putea împiedica Ucraina să adere la NATO. Luke Coffey de la Hudson Institute a remarcat natura repetitivă a limbajului NATO în ceea ce priveşte Ucraina. Cu toate acestea, fostul ambasador al SUA în Ucraina, Steve Pifer, a considerat limbajul un pas pozitiv comparativ cu anul precedent.
 
Summitul s-a concentrat şi pe cheltuielile pentru apărare ale NATO, solicitând naţiunilor membre să-şi crească contribuţiile. SUA şi alte naţiuni deja depăşesc pragul de 2% din PIB, în timp ce unele ţări europene rămân în urmă. 
 
Discuţiile au abordat şi limitările privind utilizarea de către Ucraina a armelor americane pe teritoriul rusesc, oficialii americani menţinând restricţiile în ciuda cererilor pentru o acţiune mai agresivă după atacul mortal al Rusiei, cu rachete, asupra Kievului.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici