- Home
- Externe
- (16.07.2024, 22:11)
- Bianca Popa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Războiul din Ucraina, ziua 874. Trump planifică să implice Ucraina în negocieri de pace cu Rusia / Marea Britanie şi UE intenţionează să combată „flota din umbră” a Rusiei
- Trump planifică să implice Ucraina în negocieri de pace cu Rusia, susţine Orban.
- Statul Major General: Rusia a pierdut 561 400 de militari în Ucraina de la 24 februarie 2022.
- Rusia propune criterii mai largi pentru desemnarea persoanelor pe lista teroriştilor şi extremiştilor.
- Comitetul bipartizan al Congresului solicită Casei Albe să dezvăluie dacă Rusia împărtăşeşte informaţii despre armele din SUA cu China.
- Ultima navă de patrulare rusească a părăsit Crimeea ocupată, spune marina ucraineană.
- Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski despre mobilizarea din Ucraina şi facilităţile de instruire.
- Marea Britanie şi UE intenţionează să combată „flota din umbră” a Rusiei.
Urmărește
2428 afișări
Războiul din Ucraina, ziua 874. Comitetul bipartizan al Congresului solicită Casei Albe să dezvăluie dacă Rusia împărtăşeşte informaţii despre armele din SUA cu China / Marea Britanie şi UE intenţionează să combată „flota din umbră” a Rusiei
UPDATE Lituania va furniza Ucrainei echipamente electrice în valoare de aproape 50 de milioane de euro
Companiile lituaniene vor oferi Ucrainei asistenţă în valoare de peste 50 de milioane de euro, a anunţat Ministerul Energiei din Ucraina la 16 iulie.
"Echipamentul furnizat de companiile lituaniene va ajuta inginerii să restaureze infrastructura energetică deteriorată de atacurile ruseşti şi să readucă lumina şi căldura în casele a mii de ucraineni", a declarat ministrul Energiei, Herman Halushchenko.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
-
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul reţinut pentru atacul de la Magdeburg
"Suntem recunoscători partenerilor noştri pentru acest sprijin", a adăugat el.
Potrivit ministerului, ajutorul umanitar include peste 300 de echipamente, inclusiv echipamente de la centrala combinată de energie termică şi electrică din Vilnius, sau centrala electrică Vilnius-3.
UPDATE Moscova a finalizat conscripţia de primăvară
În Rusia, recrutarea de primăvară a cetăţenilor pentru serviciul militar a fost finalizată ieri, 15 iulie.
150.000 de persoane au fost înrolate în Forţele Armate şi urmează să fie trimise pe frontul din Ucraina, a raportat de Ministerul rus al Apărării, preluat de agenţia rusă Tass.
Rusia a pierdut 561.400 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului la 24 februarie 2022, a informat azi Statul Major al Forţelor Armate ucrainene.
UPDATE Ucraina a lovit un sistem S-300 în regiunea Doneţk, afirmă Sîrski
Armata ucraineană a atacat un sistem rusesc de rachete antiaeriene S-300 pe teritoriul ocupat al regiunii Doneţk, a declarat comandantul suprem al Ucrainei, Oleksandr Sîrski.
Trupele ruse continuă să înainteze pe mai multe sectoare din estul şi sudul Ucrainei, cu 65 de confruntări în cursul zilei, a declarat Statul Major al Ucrainei în ultima sa actualizare.
Staţia radar şi mai multe lansatoare ale sistemului S-300 au fost lovite, a declarat Sîrski, prezentând un videoclip al atacului.
Potrivit lui Sîrski, armata ucraineană au distrus anterior peste 20 de lansatoare ruseşti şi aproximativ 15 staţii radar.
UPDATE Medvedciuk i-a trimis o scrisoare lui Trump prin care încearcă să învinuiască Ucraina pentru tentativa de asasinat
Fostul deputat ucrainean pro-rus Viktor Medvedciuk i-ar fi trimis o scrisoare lui Donald Trump în care indică o posibilă urmă ce duce spre Ucraina în tentativa de asasinare a candidatului la preşedinţie, conform agenţiei ruse de ştiri TASS.
În scrisoare, Medvedciuk îl numeşte pe Trump un "duşman personal" al preşedintelui Volodimir Zelenski. El nu a furnizat dovezi clare pentru afirmaţiile sale, reiterând naraţiunile propagandei ruse.
În timpul campaniei electorale, Trump a declarat în repetate rânduri că ar putea pune capăt războiului cu Rusia în 24 de ore dacă va fi ales preşedinte, fără a preciza paşii pentru încheierea unui acord de pace între Kiev şi Moscova.
În urma unei tentative de asasinat la un miting al lui Trump în Pennsylvania, Zelenski i-a urat fostului preşedinte american "însănătoşire grabnică". Preşedintele Ucrainei a declarat că Kievul este gata să coopereze cu Partidul Republican dacă Trump va fi ales preşedinte al SUA.
Medvedciuk l-a îndemnat pe Trump să oprească sprijinul SUA pentru Ucraina, inclusiv livrările de arme, şi să impună sancţiuni "celor mai odioşi şi corupţi reprezentanţi" ai autorităţilor ucrainene.
Omul de afaceri pro-Kremlin "i-a urat lui Trump sănătate, rezilienţă şi victorie în viitoarele alegeri prezidenţiale din SUA", susţine TASS.
Medvedciuk, considerat mult timp mâna dreaptă a preşedintelui rus Vladimir Putin în Ucraina, a fost reţinut şi a fost parte a unui schimb de prizonieri în 2022.
UPDATE Serviciile secrete ucrainene "piratează site-uri web ruseşti"
Serviciul ucrainean de informaţii militare (HUR) a afirmat marţi că a piratat aproape 100 de site-uri web ruseşti care susţin războiul Kremlinului, scoţându-le din reţea şi înlocuindu-le paginile de pornire cu o imagine a unui cap de porc însângerat.
Agenţia de informaţii a declarat că operaţiunea a fost efectuată luni cu ajutorul "comunităţii de hackeri voluntari".
"Atacul cibernetic a avut ca scop distrugerea informaţiilor interne ale companiilor care deservesc clienţi din sectorul public rusesc implicaţi în războiul împotriva Ucrainei", a precizat serviciul într-o postare pe Telegram.
UPDATE Alte două drone kamikaze ruseşti intră în spaţiul aerian al Belarusului
La 13 iulie, o altă dronă kamikaze rusească Shahed care viza Ucraina a deviat de la curs şi a zburat la peste 350 de kilometri deasupra spaţiului aerian belarus, după un incident similar petrecut cu două zile înainte.
UPDATE Denys Shmyhal vizitează Cehia pentru a discuta despre muniţie şi cooperare energetică
Vizita prim-ministrului ucrainean are loc la doar câteva zile după ce, în iulie, preşedintele ceh Petr Pavel a anunţat că Ucraina va primi 50 000 de cartuşe în cadrul iniţiativei pragheze privind muniţia, livrările crescând la 100 000 de cartuşe lunar începând din septembrie.
UPDATE Orban a îndemnat UE să restabilească relaţiile diplomatice cu Rusia în scrisoarea către Michel, relatează Bild
Premierul ungar Viktor Orban a declarat că UE ar trebui să restabilească relaţiile diplomatice cu Rusia, enumerând acest lucru drept una dintre concluziile presupusei sale „misiuni de pace”, a raportat Bild la 16 iulie, citând scrisoarea lui Orban pe care a obţinut-o.
UPDATE India a convocat un ambasador ucrainean din cauza comentariilor lui Zelenski, relatează presa
India a convocat un emisar ucrainean cu privire la comentariile preşedintelui Volodimir Zelenski la întâlnirea dintre premierul indian Narendra Modi şi preşedintele rus Vladimir Putin de săptămâna trecută, a relatat ziarul Economic Times pe 16 iulie.
Vorbind la o zi după atacul din 8 iulie care a avariat un spital de copii, Zelenski a numit călătoria lui Modi în Rusia şi îmbrăţişarea sa cu liderul rus „o dezamăgire uriaşă şi o lovitură devastatoare pentru eforturile de pace”.
UPDATE Bilanţul atacului rusesc din 14 iulie asupra unui oraş din regiunea Doneţk a crescut la 3
Bilanţul atacului rusesc din 14 iulie asupra oraşului Myrnohrad din regiunea Doneţk a crescut la trei morţi, operaţiunile de salvare fiind încheiate, a anunţat Ministerul de Interne la 16 iulie.
UPDATE Potrivit autorităţilor, o dronă aruncă muniţie asupra unei fabrici din regiunea rusă Kursk
Alexei Smirnov, guvernatorul interimar al regiunii Kursk, a declarat, de asemenea, că o dronă ucraineană a lansat explozibil în oraşul Tyotkino, situat la aproximativ 70 de kilometri de Korenovo. Smirnov a afirmat că explozibilul a aterizat pe o casă şi a rănit rezidentul acesteia.
UPDATE Lavrov soseşte la New York pentru a prezida reuniunile Consiliului de Securitate al ONU
Rusia, membru permanent al Consiliului, a preluat preşedinţia rotativă de o lună la 1 iulie, pentru prima dată din aprilie 2023.
UPDATE În ultima zi, 16 persoane au fost rănite în urma atacurilor Rusiei împotriva Ucrainei
În regiunea Harkov, o femeie de 51 de ani şi un bărbat de 52 de ani au fost răniţi când Rusia a lovit satul Kindrashivka din districtul Kupiansk cu puţin timp înainte de miezul nopţii, la 15 iulie, a declarat guvernatorul Oleh Syniehubov.
UPDATE Trump planifică să implice Ucraina în negocieri de pace cu Rusia, susţine Orban
Donald Trump planifică să împingă Ucraina în negocieri de pace cu Rusia în cazul unei realegeri, conform unei scrisori a prim-ministrului ungar Viktor Orban adresată liderilor UE, raportată de Financial Times pe 16 iulie. Orban, cunoscut pentru legăturile sale strânse cu Trump, a afirmat că acesta va acţiona imediat ca mediator pentru pace după victoria sa, evitând perioada obişnuită de inaugurare.
Afirmaţiile lui Orban reflectă declaraţiile anterioare făcute în martie despre poziţia lui Trump în conflictul Rusia - Ucraina, sugerând că Trump ar putea suspenda sprijinul financiar pentru Ucraina. Scrisoarea lui Orban vine după o serie de întâlniri la care au participat Trump, preşedintele rus Vladimir Putin, preşedintele chinez Xi Jinping şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe care Orban le-a descris drept o ”misiune de pace.”
În ciuda afirmaţiilor lui Orban despre disponibilitatea lui Trump de a media pacea, nu a fost furnizat un răspuns oficial din partea reprezentanţilor lui Trump referitor la scrisoare.
Comentariile lui Orban intervin în contextul tensiunilor geopolitice în curs şi al speculaţiilor privind strategiile de politică externă ale lui Trump, în special în ceea ce priveşte Ucraina şi condiţiile de ajutor din partea SUA.
UPDATE Statul Major General: Rusia a pierdut 561 400 de militari în Ucraina de la 24 februarie 2022
Potrivit Statului Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei, Rusia a suferit pierderi totalizând 561.400 de trupe începând cu invazia sa în Ucraina la 24 februarie 2022.
Raportul menţionează, de asemenea, că forţele ruse au suferit 1.110 pierderi doar în ultima zi. În plus, Rusia a pierdut echipamente militare semnificative, inclusiv tancuri, vehicule blindate, sisteme de artilerie, aeronave, drone, nave şi un submarin.
UPDATE Rusia propune criterii mai largi pentru desemnarea persoanelor pe lista teroriştilor şi extremiştilor
Într-un efort de a continua reprimarea disidenţei politice cu privire la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, legislaţia propusă ar permite Serviciului federal rus de monitorizare financiară (Rosfinmonitoring) să adauge pe listă persoanele condamnate pentru răspândirea de ”informaţii false” despre armata rusă - cu condiţia ca acestea să fie motivate de ură definită în sens larg.
UPDATE Comitetul bipartizan al Congresului solicită Casei Albe să dezvăluie dacă Rusia împărtăşeşte informaţii despre armele din SUA cu China
Comitetul bipartizan al Congresului a solicitat Casei Albe să dezvăluie dacă Rusia împărtăşeşte cu China informaţii despre armele americane folosite în Ucraina. Legislatorii din comitetul select al Camerei pentru China au trimis o scrisoare consilierului pentru securitate naţională, Jake Sullivan, întrebând dacă Moscova a împărtăşit vreo „cunoştinţă” cu Beijingul. Ei şi-au exprimat îngrijorarea că orice informaţie obţinută de Rusia pe câmpul de luptă ar putea fi propagată în China.
În ciuda neutralităţii oficiale a Chinei în războiul Rusiei din Ucraina şi a negării furnizării de ajutor letal, legăturile dintre Beijing şi Moscova continuă să se întărească. SUA şi alte ţări au acuzat China că ajută Rusia prin furnizarea de utilaje, tehnologie pentru arme, imagini satelitare, semiconductori şi alte tehnologii cu dublă utilizare.
Preşedintele republican al comitetului, John Moolenaar, şi democratul Raja Krishnamoorthi au subliniat necesitatea de a presupune că Rusia transmite informaţii despre vulnerabilităţile sistemelor de arme americane şi aliate către China. Oficialii europeni au susţinut, de asemenea, că companiile chineze dezvoltă drone de atac similare cu modelele iraniene pentru a ajuta Rusia.
Ministerul Apărării din China a anunţat exerciţii navale comune cu Rusia, la scurt timp după ce NATO a declarat că China este un „facilitator decisiv” al invaziei Rusiei în Ucraina, o afirmaţie pe care Beijingul a respins-o. Consiliul Naţional de Securitate al Casei Albe nu a comentat încă scrisoarea.
UPDATE Ultima navă de patrulare rusească a părăsit Crimeea ocupată, spune marina ucraineană
La 15 iulie, ultima navă de patrulare a Flotei Mării Negre a Rusiei a părăsit Crimeea ocupată, a confirmat purtătorul de cuvânt al Marinei Ucrainei, Dmytro Pletenchuk.
Nava, desemnată ca Proiect 1135, a părăsit Sevastopol şi nu este echipată cu rachete de croazieră, dar transportă alte arme.
Această mişcare este văzută ca parte a unei tranziţii între baze şi indică recunoaşterea de către Rusia a faptului că trebuie să părăsească Crimeea.
Loviturile ucrainene au redus semnificativ prezenţa navală a Rusiei în Marea Neagră, aproximativ 30% din Flota Mării Negre a Rusiei fiind pierdută sau dezactivată.
Atacurile de succes ale Ucrainei au forţat Rusia să-şi relocheze o mare parte din forţele navale din Crimeea în oraşul-port rus Novorossiysk, care a devenit acum o bază cheie pentru flotă.
UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski despre mobilizarea din Ucraina şi facilităţile de instruire
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat pe 15 iulie că mobilizarea din Ucraina progresează conform planului, dar există o lipsă de facilităţi de instruire pentru noii soldaţi. El a menţionat în cadrul unei conferinţe de presă la Kiev că se fac eforturi pentru extinderea acestor facilităţi.
Zelenski a subliniat acordul bilateral de securitate cu Polonia, care include prevederi pentru instruirea soldaţilor ucraineni în străinătate. Legiunea Ucraineană din Polonia, înfiinţată ca parte a acestui acord semnat pe 8 iulie cu premierul polonez Donald Tusk, este destinată în mod specific instruirii ucrainenilor.
Guvernul ucrainean a luat măsuri pentru a îmbunătăţi cadrul juridic privind recrutarea pentru a sprijini eforturile de mobilizare. Zelenski a semnat o nouă lege privind mobilizarea pe 16 aprilie, care mandatează ca toţi bărbaţii de vârstă militară, cu câteva excepţii, să îşi actualizeze documentele militare în termen de 60 de zile de la 18 mai, fie la centrele de servicii publice, birourile de recrutare, fie prin aplicaţia online Rezerv+.
Această iniţiativă face parte dintr-o cooperare mai amplă, politică, economică şi militară, între Ucraina şi Polonia, distingând Legiunea Ucraineană de alte legiuni internaţionale din forţele armate ale Ucrainei, cum ar fi Legiunea Georgiană şi Legiunea Libertăţii Rusiei.
UPDATE Incendiu de proporţii la o fabrică de echipamente de joasă tensiune din Oblastul Kursk
Un incendiu de proporţii a izbucnit la o fabrică de echipamente de joasă tensiune din regiunea Kursk, a raportat guvernatorul Alexei Smirnov la 16 iulie.
Marea Britanie şi UE intenţionează să combată „flota din umbră” a Rusiei
Marea Britanie intenţionează să colaboreze cu mai multe state membre ale Uniunii Europene pentru a contracara „flota din umbră” a Rusiei, formată din tancuri petroliere vechi şi în mare parte neasigurate, a raportat Bloomberg pe 15 iulie, informează The Kyiv Independent. Aceste tancuri transportă petrol peste plafonul de preţ de 60 de dolari pe baril stabilit de UE, SUA şi G7 în decembrie 2022 pentru a reduce veniturile Rusiei din combustibili fosili.
Un proiect de declaraţie arată că, în timpul unei reuniuni a Comunităţii Politice Europene pe 18 iulie, găzduită de prim-ministrul britanic Keir Starmer, un număr nespecificat de guverne sunt aşteptate să sprijine planul. „Flota din umbră” este considerată o ameninţare din cauza întreţinerii precare, lipsei de asigurare şi încălcărilor standardelor de siguranţă şi mediu.
Iniţiativa urmăreşte să partajeze informaţii despre flotă pentru a coordona răspunsurile, a implica sectorul privat şi a aborda riscurile reprezentate de aceste nave. Oficialii şi experţii din diverse ţări vor forma un grup pentru a lua măsuri urgente şi concrete pentru a împiedica şi mai mult veniturile din petrol ale Rusiei. Sancţiunile asupra altor nave ruseşti ar putea fi, de asemenea, luate în considerare.
Documentul îndeamnă părţile interesate din domeniul maritim să respecte obligaţiile şi să sprijine prevenirea, detectarea şi raportarea activităţilor „flotei din umbră”. Acest efort se aliniază cu strategia Ucrainei de a ţinti industria petrolieră rusă, care a perturbat deja 12-14% din capacitatea de rafinare a Rusiei prin atacuri cu drone. Cu toate acestea, aceste atacuri au atras critici din partea oficialilor americani preocupaţi de impactul potenţial asupra pieţei energetice globale.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Citește și: Războiul din Ucraina, ziua 873. 44% dintre ucraineni cred că a sosit momentul să înceapă discuţiile oficiale de pace cu Rusia / Ucraina are dreptul de a ataca ţinte militare pe teritoriul Rusiei, declară Stoltenberg / Rusia şi China încep exerciţii militare comune
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe