LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 898. Rusia "ar trebui să simtă ce a făcut" Ucrainei, spune Zelenski în contextul luptelor în regiunea Kursk / Ucraina revendică capturarea unui punct-cheie de tranzit al gazelor în cea mai mare incursiune a Rusiei

  • "Rusia a adus războiul pe pământul nostru şi ar trebui să simtă ce a făcut", a declarat Volodimir Zelenski, care a evitat o menţiune directă a luptelor în curs de desfăşurare în regiunea rusă Kursk.
  • Forţele ucrainene au distrus toate cele 27 de drone ruseşti lansate în cursul nopţii, au declarat reprezentanţii Forţelor Aeriene ale Ucrainei.
  • Serviciile de informaţii estoniene: Incursiunea din regiunea Kursk ar putea forţa Rusia să redistribuiască trupele
  • Mexicul respinge cererea Ucrainei de a-l aresta pe Vladimir Putin dacă va participa la învestirea noului preşedinte.
Urmărește
6060 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 898. Rusia "ar trebui să simtă ce a făcut" Ucrainei, spune Zelenski în contextul luptelor în regiunea Kursk / Ucraina revendică capturarea unui punct-cheie de tranzit al gazelor în cea mai mare incursiune a Rusiei

Rusia "ar trebui să simtă ce a făcut" Ucrainei, spune Zelenski

Ucraina revendică capturarea unui punct-cheie de tranzit al gazelor în cea mai mare incursiune a Rusiei

Drone ucrainene au lovit un aerodrom militar din regiunea Lipetsk din Rusia şi au detonat mari cantităţi de muniţie, în timp ce Moscova a declarat stare de urgenţă în două regiuni în faţa celei mai ambiţioase contra-incursiuni a Kievului, scrie Financial Times. 

Ofensiva, care s-a prelungit vineri pentru a patra zi, este cel mai mare atac pe care forţele Kievului l-au efectuat pe teritoriul Rusiei de când preşedintele Vladimir Putin a lansat invazia totală a Ucrainei de către ţara sa în februarie 2022.

Lituania va trimite Ucrainei un nou pachet de ajutoare

Guvernul lituanian intenţionează să furnizeze Ucrainei un nou lot de ajutor militar în luna august, conţinând sisteme de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acţiune, vehicule blindate şi echipamente anti-drone, anunţă Serviciul de presă al Ministerului Apărării din Lituania, citat de Ukrainska Pravda.

Mexicul respinge cererea Ucrainei de a-l aresta pe Vladimir Putin dacă va participa la învestirea noului preşedinte

Numărul victimelor din atacul de la supermarketul din Kostyantynivka a crescut îngrijorător

Serviciile de informaţii estoniene: Incursiunea din regiunea Kursk ar putea forţa Rusia să redistribuiască trupele

Incursiunea Ucrainei în regiunea rusă Kursk ar putea forţa Moscova să redistribuie trupe din alte sectoare, a declarat Janek Kesselmann, comandantul adjunct al Centrului de Informaţii Militare din Estonia, în comentarii raportate de ERR pe 9 august.

Mai devreme în cursul zilei, Ministerul rus al Apărării a susţinut că forţele ruse se luptă cu soldaţii ucraineni la periferia vestică a oraşului Sudzha, în timp ce incursiunea Kievului continuă în cea de-a patra zi.

„Este probabil ca forţele armate ale Rusiei să nu fi fost pregătite pentru o ofensivă ucraineană în această zonă, iar atacul a venit ca o surpriză pentru ele", a declarat Kesselmann.

Rusia susţine că a eliberat 2,2 milioane de paşapoarte în teritoriile ucrainene ocupate

Ministerul rus de Interne a susţinut pe 9 august că a eliberat 2,2 milioane de paşapoarte în teritoriile ucrainene ocupate din regiunile Zaporojie, Herson, Doneţk şi Luhansk începând cu octombrie 2022.
 
Cifra a fost publicată de un oficial al Ministerului rus de Interne, Irina Volk, pe canalul său Telegram, scrie Kyiv Independent.
 
Rusia constrânge sistematic locuitorii teritoriilor ocupate să accepte paşapoarte ruseşti, a raportat anul trecut grupul de cercetare american Ukraine Conflict Observatory.

Economia Rusiei se va confrunta cu un declin accentuat după al doilea trimestru din 2024, relatează Bloomberg

Rusia este pe cale să cunoască o încetinire economică intensă din cauza lipsei semnificative de forţă de muncă şi a constrângerilor impuse sectoarelor-cheie care au susţinut creşterea economică până acum, a relatat vineri Bloomberg.

Resursele de forţă de muncă sunt practic secătuite, în timp ce concurenţa dintre armată şi mediul de afaceri pentru recruţi devine mai acerbă, scrie publicaţia.

În ciuda creşterii PIB-ului Rusiei cu 4% în primul trimestru al anului, acesta va încetini probabil la 2% în ultima jumătate a anului şi va atinge 0,5% - 1,5% în 2025, spune Alex Isakov, economist pentru Rusia la Bloomberg.

Creşterea masivă a cheltuielilor guvernului pentru finanţarea invaziei Ucrainei în 2022 a cauzat supraîncălzirea economiei Rusiei la un nivel pe care nu l-a mai văzut de dinainte de criza financiară globală din 2008, a declarat guvernatorul Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina, în comentariul său pentru Bloomberg.

Supermarket din Doneţk, vizat de un atac aerian al ruşilor

Un supermarket din Doneţk a fost vizat de un atac aerian al ruşilor. Cel puţin doi oameni au murit şi mai mulţi au fost răniţi.

"Urgenţă federală" în regiunea Kursk pe fondul luptelor

Situaţia din regiunea rusă Kursk, unde forţele ucrainene au efectuat o incursiune surpriză de amploare cu câteva zile înainte, a fost transformată în "urgenţă federală", a declarat vineri Ministerul rus al Situaţiilor de Urgenţă.

Rusia a declarat că, începând cu 8 august, luptele sunt în curs în districtele de frontieră Sudzha) Korenevo din regiunea Kursk. Sudzha este situat la mai puţin de 10 kilometri de graniţa cu Ucraina, în timp ce oraşul Kursk se află la 85 de kilometri la nord-est de Sudzha.

Cu două zile înainte, Alexey Smirnov, guvernatorul interimar al regiunii Kursk, a declarat "stare de urgenţă" în regiune şi a afirmat că situaţia rămâne "foarte dificilă".

Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă a declarat că un "răspuns la nivel federal" va fi direcţionat către regiune, dar nu a precizat ce presupune acesta.

Regiunea Lipeţk din Rusia a fost lovită de un atac "masiv" cu drone

Rusia a evacuat vineri populaţia din unele părţi ale regiunii Lipeţk după ce un "atac masiv" cu drone a provocat explozii, a întrerupt alimentarea cu energie electrică şi a rănit nouă persoane, a declarat guvernatorul regional Igor Artamonov.

Patru sate, unele dintre ele situate în apropierea unei baze a forţelor aeriene, au fost evacuate după ce a fost declarată stare de urgenţă în districtul municipal Lipeţk, a declarat Artamonov pe aplicaţia de mesagerie Telegram.

Un incendiu a izbucnit la baza aeriană din afara oraşului Lipeţk, a raportat agenţia de ştiri Interfax, citând oficiali locali pentru situaţii de urgenţă.

Separat, guvernatorul oraşului Sevastopol din Crimeea, deţinut de Rusia, Mihail Razvozhayev, a declarat pe Telegram că forţele ruse au distrus trei drone şi trei bărci cu drone în apropierea oraşului.

Ministerul rus al Apărării a declarat că un total de 75 de drone ucrainene au fost distruse în cursul nopţii deasupra Rusiei, potrivit agenţiei de ştiri RIA, majoritatea deasupra regiunilor Belgorod şi Lipeţk.

Armata ucraineană a doborât 27 de drone în cursul nopţii

Forţele ucrainene au distrus toate cele 27 de drone ruseşti lansate în cursul nopţii, au declarat reprezentanţii Forţelor Aeriene ale Ucrainei.

"Ca urmare a luptei antiaeriene, toate dronele inamice au fost doborâte de grupurile mobile de foc ale Forţelor de apărare ucrainene, de unităţile de rachete antiaeriene şi de mijloacele REB ale Forţelor aeriene din regiunile Kiev, Poltava, Sumî, Nicolaev, Herson, Doneţk şi Dnipropetrovsk", a declarat comandantul Forţelor Aeriene.

Kievul susţine că Rusia a pierdut 588.540 de soldaţi în Ucraina de la începutul războiului

Rusia a pierdut 588.540 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, a raportat vineri Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Acest număr include 1 030 de pierderi suferite de forţele ruse chiar în ultima zi.

Potrivit raportului, Rusia a mai pierdut 8 434 de tancuri, 16 341 de vehicule blindate de luptă, 22 371 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 16 536 de sisteme de artilerie, 1 142 de sisteme de rachete cu lansare multiplă, 916 sisteme de apărare aeriană, 366 de avioane, 327 de elicoptere, 13 325 de drone, 28 de nave şi bărci şi un submarin.

Posibila participare a Rusiei la următorul summit pentru pace nu ar echivala cu negocieri între ţări, afirmă Yermak

Andriy Yermak, şeful Biroului prezidenţial, a declarat că, deşi un reprezentant al Rusiei ar putea participa la cel de-al doilea summit global pentru pace pentru Ucraina, acest lucru nu ar însemna începutul negocierilor dintre Ucraina şi Rusia.

El a menţionat că summitul ar putea include un format în care formula de pace în 10 puncte va fi prezentată Rusiei, cu participarea altor state implicate.

"Dorim ca această întâlnire, în care planul ar putea fi predat, să aibă loc nu în formatul Ucraina-Rusia, ci în prezenţa tuturor statelor responsabile care au aprobat planul nostru", a spus el.

Yermak a menţionat, de asemenea, că este prematur să se discute dacă preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, ar fi reprezentantul la un astfel de summit.

Zelenski a spus că următorul summit ar trebui să aibă loc în noiembrie.

Rusia "ar trebui să simtă ce a făcut" Ucrainei, spune Zelenski

"Rusia a adus războiul pe pământul nostru şi ar trebui să simtă ce a făcut", a declarat preşedintele Volodimir Zelenski în discursul său de seară din 8 august, care a evitat o menţiune directă a luptelor în curs de desfăşurare în regiunea rusă Kursk.

Kievul a menţinut până în prezent o politică a tăcerii de la apariţia a informaţiilor privind o incursiune ucraineană în regiunea Kursk. Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a calificat situaţia drept "o provocare gravă".

Regiunea Kursk se află la graniţa cu regiunea Sumî din Ucraina.

O mare parte a luptelor ar avea loc în jurul Sudzha, un sat cu o populaţie de aproximativ 5.000 de persoane situat la mai puţin de 10 kilometri de graniţa cu Ucraina.

Zelenski nu s-a referit în mod explicit la situaţia din Kursk în discursul său de seară, dar a spus că "ucrainenii ştiu cum să îşi atingă obiectivele", iar atingerea obiectivelor războiului "nu a fost alegerea noastră".

"Ne străduim să ne atingem obiectivele cât mai curând posibil în timp de pace - în condiţii de pace echitabile", a adăugat Zelenski.

În acelaşi timp, Rusia intensifică atacurile în regiunea Doneţk din Ucraina, în special în direcţia Pokrovsk, Toretsk şi Ceasiv Iar.

Zelenski s-a declarat recunoscător "fiecărui soldat şi comandant care asigură apărarea poziţiilor noastre ucrainene şi îndeplinirea sarcinilor noastre defensive".

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici