LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 936. Atac masiv cu drone asupra Kievului / ISW: Rusia se va confrunta cu o penurie de arme pentru invazia din Ucraina / „Ucraina îi poate păstra” - comandantul cecen renunţă la compatrioţii care s-au predat Kievului

  • Un avion rusesc a fost detectat lângă Alaska pentru a treia oară în ultima săptămână.
  • Forţele ruse au lansat un atac masiv cu drone asupra Kievului în cursul nopţii.
  • Zelenski: Putin şi oamenii ca el vor să împartă lumea şi să o mănânce ca pe o plăcintă.
  • ISW: Rusia se va confrunta cu o penurie de arme pentru războiul său împotriva Ucrainei.
  • Preşedintele Zelenski: Nu putem să echipăm nici 4 din cele 14 brigăzi de care avem nevoie.
  • WSJ: Rusia câştigă cel puţin un miliard de dolari din cerealele ucrainene furate
Urmărește
15048 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 936. Atac masiv cu drone asupra Kievului / ISW: Rusia se va confrunta cu o penurie de arme pentru invazia din Ucraina / „Ucraina îi poate păstra” - comandantul cecen renunţă la compatrioţii care s-au predat Kievului

Războiul din Ucraina, ziua 936. Avion rusesc detectat lângă Alaska pentru a treia oară într-o săptămână / Atac masiv cu drone asupra Kievului

Zelenski: Planul de Victorie al Ucrainei, aproape finalizat

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că Planul de Victorie al Ucrainei este finalizat în proporţie de peste 90% şi va fi prezentat în curând aliaţilor. În discursul său din 16 septembrie, Zelenski a subliniat că planul include o serie clară de paşi pentru a întări Ucraina şi a asigura dezvoltarea corectă a deznodământului conflictului. El a menţionat că planul este conceput pentru a beneficia nu doar Ucraina, ci şi susţinătorii internaţionali ai dreptului internaţional.
 
Zelenski intenţionează să prezinte planul preşedintelui american Joe Biden în cadrul întâlnirii lor din septembrie. Deşi detaliile specifice nu au fost încă dezvăluite, se spune că incursiunea în Kursk face parte din plan. Alte elemente ale planului includ implicarea Ucrainei în securitatea globală şi eforturi diplomatice pentru a presa Rusia să încheie războiul. În plus, Ucraina plănuieşte un al doilea summit al păcii, cu scopul de a invita un reprezentant rus, după primul summit global al păcii, desfăşurat în Elveţia în iunie.
 
Kievul rămâne ferm împotriva oricărui armistiţiu, argumentând că acesta ar oferi Rusiei doar timp pentru a-şi regrupa forţele.

Premierul britanic Starmer caută sprijin european pentru propunerea Ucrainei de atac cu rachete cu rază lungă de acţiune, relatează Bloomberg

Premierul italian Giorgia Meloni a declarat că sprijină decizia aliaţilor de a da undă verde Ucrainei, adăugând că Italia se angajează să se asigure că Ucraina poate intra în negocieri de pace cu Rusia în „cele mai bune condiţii”.

Fostul ambasador al SUA despre „liniile roşii” ale lui Putin şi rolul SUA în războiul din Ucraina

Fostul ambasador al SUA în Ucraina, William Taylor, se pronunţă cu privire la viitoarele alegeri prezidenţiale şi la modul în care acestea ar putea determina în mod drastic sprijinul Americii pentru Ucraina.

Ucraina a adoptat legea mobilizării cu un an prea târziu, spune ministrul polonez de externe Sikorski

Ministrul polonez de externe Sikorski a declarat că legea ar fi trebuit adoptată atunci când existau „mulţi voluntari” pentru a servi în armată, iar „oamenii se simţeau ameninţaţi personal.”

Zelenski semnează legea de înfiinţare a Forţelor ucrainene pentru sisteme fără pilot

Preşedintele Volodimir Zelenski a semnat, la 16 septembrie, o lege privind formarea unei ramuri separate a forţelor armate ucrainene, dedicată sistemelor fără pilot.

Putin ordonă armatei ruse să se extindă cu 180.000 de soldaţi pentru a ajunge la 1,5 milioane

WSJ: Rusia câştigă cel puţin un miliard de dolari din cerealele ucrainene furate

Din 2022, Rusia şi partenerii săi au vândut cereale furate din teritoriile ocupate ale Ucrainei în valoare de aproape un miliard de dolari, relatează The Wall Street Journal.

Această „afacere” are o reţea largă de clienţi, care include firmele responsabile pentru invazia rusă din Ucraina, precum şi o companie legată de Garda Revoluţionară Iraniană, omul de afaceri din Crimeea Mykhailo Hanaga, care cooperează cu Siria şi Israel prin intermediul companiei sale Agro-Fregat LLC, şi o companie care face comerţ cu Emiratele Arabe Unite.

În prima jumătate a anului 2024, ruşii au trimis din Mariupol 15 nave cu 81 000 de tone de grâu în Turcia. Autorităţile turce spun că au interzis accesul navelor din terminalele ucrainene ocupate şi cooperează cu Kievul pentru a bloca comerţul ilegal.

„Ucraina îi poate păstra” - comandantul cecen renunţă la compatrioţii care s-au predat Kievului

Ucraina va primi încă un lot de avioane de vânătoare F-16 din Danemarca până la sfârşitul anului 2024

Danemarca va livra încă un lot de avioane F-16 Kievului, potrivit ministrului Apărării al ţării, Troels Lund Poulsen. Numărul de aeronave este clasificat din motive de securitate.

Ruşii depozitează muniţie şi explozibili la centrala nucleară Zaporojie

Centrul Naţional de Rezistenţă al Ucrainei a raportat că forţele ruse continuă să folosească teritoriul Centralei Nucleare Zaporojie (ZNPP) pentru a staţiona personal militar şi a stoca muniţie şi explozibili, relatează Ukrainska Pravda.

„Datorită informaţiilor furnizate de rezistenţa subterană ucraineană şi de cetăţenii îngrijoraţi, a fost posibil să se estimeze că până la 1 300 de membri ai Gărzii Naţionale Ruse sunt staţionaţi la ZNPP. 

De dragul deghizării, unii invadatori de serviciu folosesc uniformele gărzii paramilitare a ZNPP, nu ale Gărzii Ruse.”

Preşedintele Zelenski: Nu putem să echipăm nici 4 din cele 14 brigăzi de care avem nevoie

Incendii masive în Ucraina în urma bombardamentelor ruseşti

Regiunile Doneţk şi Sumî din Ucraina au fost afectate de incendii masive de pădure, cauzate de bombardamentele armatei ruse. În ultimele zile, salvatorii din ambele regiuni au fost mobilizaţi pentru a stinge flăcările, care s-au extins rapid din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile.

În regiunea Doneţk, incendiul a fost amplificat de atacurile aeriene ruseşti asupra oraşului Lyman, provocând o situaţie de urgenţă în care aproximativ 240 de hectare de pădure au fost afectate, conform relatărilor Ukrinform.

Salvatorii, împreună cu personalul garnizoanelor din Doneţk şi Zaporojia, au lucrat pentru a controla incendiul, utilizând drone pentru monitorizarea situaţiei şi asigurându-se că pompierii sunt pregătiţi să intervină în apropierea zonelor populate.

În paralel, în regiunea Sumî, un alt incendiu masiv a izbucnit în districtul Konotop după un raid aerian rusesc. Salvatorii au reuşit să stingă incendiul care a afectat o gospodărie privată şi a distrus clădiri rezidenţiale şi utilaje agricole.

ISW: Rusia se va confrunta cu o penurie de arme pentru războiul său împotriva Ucrainei

Experţii de la Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) au subliniat că Rusia se va confrunta cu un deficit de arme şi resurse materiale pentru războiul său împotriva Ucrainei şi îşi va adânci dependenţa de partenerii străini în această chestiune.

Analiştii au remarcat că armata rusă se bazează în mare măsură pe recondiţionarea armelor şi echipamentelor militare din era sovietică, în special a vehiculelor blindate, pentru a menţine ritmul operaţiunilor sale ofensive în Ucraina.

Ministrul polonez de Externe promite să găsească fonduri pentru iniţiativa condusă de Cehia

Ministrul polonez de Externe, Radosław Sikorski, a promis că Varşovia va începe în curând să contribuie cu fonduri la iniţiativa condusă de Cehia pentru achiziţionarea de obuze pentru Ucraina în afara UE, relatează Ukrainska Pravda.

„Există o decizie politică de a contribui, dacă memoria nu mă înşeală, cu 50 de milioane în acest an şi cu alte 50 de milioane anul viitor, şi există unele probleme tehnice, administrative şi juridice legate de agenţia guvernamentală pentru rezervele strategice”, a afirmat acesta în cadrul unui interviu pentru European Pravda.

Zelenski: Putin şi oamenii ca el vor să împartă lumea şi să o mănânce ca pe o plăcintă

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Vladimir Putin şi liderii ca el ar putea redesena graniţele ţărilor lumii dacă Europa şi alte ţări nu rămân unite.

Într-un interviu acordat CNN, Zelenski a declarat că războiul ne-a schimbat „pe toţi” şi că cel mai important lucru este dacă războiul poate schimba Europa şi restul lumii.

„Dacă lumea nu va înţelege că trebuie să trăim în unitate, altfel Putin - sau unii tipi asemănători, ştiţi - poate împărţi lumea şi poate mânca bucăţile ei ca pe o plăcintă. Şi de aceea avem nevoie de această unitate”, a afirmat liderul ucrainean.

Atac masiv cu drone asupra Kievului în cursul dimineţii

Apărarea aeriană ucraineană au respins un atac „masiv” al dronelor ruseşti împotriva Kievului în primele ore ale zilei de 16 septembrie, potrivit lui Serhii Popko, şeful Administraţiei militare a oraşului Kiev, notează Kyiv Independent.

Aproape 20 de drone au fost doborâte de apărarea aeriană.

Rusia a lansat mai multe grupuri de drone de atac asupra Kievului din direcţii diferite pe parcursul nopţii.

Potrivit rapoartelor preliminare, nu au existat victime sau pagube în Kiev în urma atacului.

Avion rusesc detectat lângă Alaska pentru a treia oară într-o săptămână

Două avioane militare ruseşti IL-38 au fost detectate şi urmărite în timp ce operau în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) din Alaska pe 14 septembrie, marcând al treilea astfel de incident într-o săptămână, a raportat Comandamentul nord-american de apărare aerospaţială (NORAD) pe 15 septembrie, scrie Kyiv Independent.

Avioanele ruseşti au rămas în spaţiul aerian internaţional şi nu au încălcat spaţiul aerian american sau canadian. De asemenea, aceste zboruri „nu sunt văzute ca o ameninţare”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici