LIVE TEXT  Războiul din Ucraina, ziua 946. SUA anunţă un pachet de ajutor militar de aproape 8 miliarde de dolari pentru Ucraina / Unii lideri occidentali sunt sceptici în privinţa planului de victorie al Ucrainei / Trump îi reproşează lui Zelenski că refuză să „facă o înţelegere” cu Moscova

  • SUA anunţă un pachet de ajutor militar de aproape 8 miliarde de dolari pentru Ucraina.
  • SUA îşi exprimă îngrijorarea faţă de producţia de drone ruseşti în China
  • Unii lideri occidentali sunt sceptici în privinţa planului de victorie al Ucrainei
  • Trump îl critică pe Zelenski pentru că a refuzat un acord cu Rusia.
  • SUA pregătesc un ajutor militar de 8 miliarde de dolari pentru Ucraina în timpul vizitei lui Zelenski.
Urmărește
21693 afișări
Imaginea articolului Războiul din Ucraina, ziua 946. SUA anunţă un pachet de ajutor militar de aproape 8 miliarde de dolari pentru Ucraina / Unii lideri occidentali sunt sceptici în privinţa planului de victorie al Ucrainei / Trump îi reproşează lui Zelenski că refuză să „facă o înţelegere” cu Moscova

Sursa foto: KMVA

Biden promite Ucrainei „ultimul cent" înainte de a părăsi Casa Albă

Berlinul măreşte ajutorul militar acordat Ucrainei cu 400 de milioane de euro

Parlamentul german a convenit să aloce o sumă suplimentară de 400 de milioane de euro pentru sprijinul militar acordat Ucrainei, informează Ukrainska Pravda.

„Acest lucru va permite achiziţionarea de echipamente suplimentare de apărare aeriană, tancuri, drone, muniţie şi piese de schimb, care vor consolida efectiv forţele armate ucrainene în apărarea ţării lor”, a declarat Steffen Hebestreit, purtătorul de cuvânt al parlamentului german.

Marea Britanie va spori furnizarea de sisteme de artilerie autopropulsate AS90 către Ucraina

Regatul Unit va livra un alt lot de sisteme de artilerie autopropulsate AS90 forţelor de apărare ucrainene. Un total de 10 dintre acestea au fost deja livrate Ucrainei, iar alte şase vor fi livrate în următoarele săptămâni, scrie Ukrainska Pravda.

„Artileria a jucat un rol vital în asigurarea acoperirii trupelor ucrainene şi în distrugerea ţintelor-cheie ruseşti”, se arată în declaraţie.

Reacţia SUA după ameninţările nucleare lansate de Putin

Trump îi reproşează lui Zelenski că refuză să „facă o înţelegere” cu Moscova

Ministerul de Interne al Ucrainei: 55.000 de persoane incluse în registrul persoanelor dispărute

SUA anunţă un pachet de ajutor militar de aproape 8 miliarde de dolari pentru Ucraina

Preşedintele american Joe Biden a anunţat pe 26 septembrie un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 7,9 miliarde de dolari. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a exprimat recunoştinţa sa faţă de Biden, Congresul SUA şi întregul popor american pentru acest sprijin substanţial.
 
Cu o zi înainte, Washingtonul a aprobat un alt pachet de 375 de milioane de dolari în timpul vizitei lui Zelenski în SUA. Pachetul nou include o baterie suplimentară de apărare antiaeriană Patriot, sisteme aeriene fără pilot şi muniţie aer-sol.
 
Biden a declarat că SUA vor oferi, de asemenea, muniţia Joint Standoff Weapon (JSOW) pentru a îmbunătăţi capacităţile de atac la distanţă ale Ucrainei. În plus, pachetul va sprijini şi formarea a încă 18 piloţi ucraineni pentru avioanele F-16 în anul următor.
 
Biden a subliniat că SUA vor continua să sprijine Ucraina pentru a câştiga acest război.

Alarma falsă din Kiev a provocat panică

Pe 26 septembrie, explozii au fost raportate în Kiev imediat după declanşarea unei alerte aeriene. Iniţial, s-a crezut că Rusia a lansat un atac asupra capitalei ucrainene, dar autorităţile au negat acest lucru ulterior.
 
Forţele Aeriene Ucrainene au explicat că alerta a fost provocată de decolarea unui avion Mig-31K, purtător de rachete balistice Kinzhal, utilizate de Rusia pentru atacuri. Totuşi, administraţia militară a oraşului Kiev a declarat că oraşul nu a fost vizat de un atac, iar sistemele de apărare antiaeriană nu au fost activate.
 
Serhii Popko, şeful administraţiei, a menţionat că sunetele exploziilor ar fi putut fi cauzate de racheta Kinzhal care a spart bariera sunetului sau de un fenomen fizic similar. De asemenea, explozii au fost raportate şi în localitatea Starokostiantyniv, în vestul Ucrainei, unde se află o bază aeriană.

Atacurile ruseşti continuă să facă victime în Ucraina: 8 morţi şi 44 răniţi în ultimele 24 de ore

Pe 26 septembrie, atacurile ruseşti asupra Ucrainei au provocat moartea a cel puţin opt persoane şi rănirea a 44, conform autorităţilor regionale ucrainene. În noaptea precedentă, forţele ucrainene au doborât 66 din cele 78 de drone de tip Shahed şi patru rachete de croazieră lansate de Rusia, au raportat Forţele Aeriene Ucrainene. Unele drone au fost distruse în 14 regiuni, inclusiv în apropierea Kievului şi Odessei.
 
În Odesa, o femeie de 62 de ani a fost ucisă în urma atacurilor cu rachete, iar un alt atac cu drone a deteriorat o infrastructură critică în Ivano-Frankivsk, provocând întreruperi de energie. De asemenea, o dronă rusă a zburat la altitudine joasă lângă centrala nucleară din Rivne, creând îngrijorări suplimentare.
 
În Zaporojie, un atac aerian rusesc a rănit zece persoane, inclusiv un băiat de 14 ani, şi a avariat mai multe case. În Doneţk, oraşul Kramatorsk a fost lovit de un atac rusesc, provocând două decese şi rănind 19 persoane. Atacuri suplimentare au fost raportate în regiunile Sumî, Harkov şi Herson, cu alte victime şi daune semnificative.

Un om a murit în urma atacului aerian rusesc asupra Ucrainei

Peste 30 de ţări şi UE îşi exprimă sprijinul pentru reconstrucţia Ucrainei

Pentagonul recomandă obuze cu fosfor alb pentru Ucraina, însă Casa Albă se opune

Pierderile Rusiei în Ucraina

Potrivit Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, Rusia a pierdut 647.800 de soldaţi în Ucraina de la începutul invaziei, pe 24 februarie 2022. 
 
Această cifră include 1.400 de pierderi înregistrate doar în ultima zi. Raportul subliniază, de asemenea, că Rusia a suferit pierderi semnificative în echipamente militare, incluzând 8.825 de tancuri, 17.348 de vehicule blindate de luptă, 25.353 de vehicule şi rezervoare de combustibil, 18.620 de sisteme de artilerie, 1.199 de sisteme de lansare multipla de rachete, 959 de sisteme de apărare aeriană, 369 de avioane, 328 de elicoptere, 15.946 de drone, 28 de nave şi un submarin.

Explozii multiple în Kievde fabricaţie iraniană 

Pe 26 septembrie, mai multe explozii au fost auzite în Kiev pe timpul nopţii. Sistemele de apărare aeriană au fost activate, iar resturi de drone iraniene au fost găsite în districtul Pecherskyi, conform primarului Vitali Klitschko. 
 
În urma acestor atacuri, resturile de drone interceptate au deteriorat o conductă de gaz dintr-un bloc cu cinci etaje şi au avariat aproximativ 20 de maşini. Alarma de raid aerian a sunat timp de cinci ore, iar mai multe explozii au fost auzite în diferite districte ale oraşului.
 
Serviciile de urgenţă au intervenit la faţa locului pentru a stinge un incendiu provocat de resturile căzute. De asemenea, resturi au fost găsite şi pe teritoriul unei grădiniţe din zonă, conform autorităţilor locale.
 
Peste 15 drone au fost observate în apropierea capitalei, dintre care aproximativ 10 au fost doborâte de apărarea aeriană. Deşi informaţiile iniţiale indicau rănirea unui copil, autorităţile au retractat ulterior această afirmaţie, precizând că nu au fost raportate victime.

SUA îşi exprimă îngrijorarea faţă de producţia de drone ruseşti în China

Statele Unite au exprimat îngrijorări serioase cu privire la rapoartele conform cărora Rusia a iniţiat un proiect secret de producţie de drone în China. Un articol recent Reuters susţine că o companie chineză oferă sprijin letal firmei ruse IEMZ Kupol, aflată sub sancţiuni americane, dezvoltând drone destinate utilizării în Ucraina.
 
Un purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate (NSC) de la Casa Albă a indicat că, deşi nu există dovezi că guvernul chinez ar fi conştient de aceste tranzacţii, este responsabilitatea Chinei să se asigure că firmele sale nu se implică în furnizarea de ajutoare letale pentru Rusia. Purtătorul de cuvânt a remarcat că măsurile Chinei de prevenire a acestor activităţi ”nu îndeplinesc clar standardele”, sugerând posibile acţiuni din partea SUA împotriva firmelor chineze implicate.
 
NATO a subliniat, de asemenea, aceste îngrijorări, afirmând că statele membre se consultă asupra acestei probleme. Deşi China susţine că nu are cunoştinţă despre proiectul dronelor şi afirmă că are controale stricte asupra exporturilor, şi-a întărit simultan relaţia economică cu Rusia, rămânând neutră în conflictul actual. Acest lucru a condus Beijingul să devină un furnizor-cheie de bunuri cu dublă utilizare care susţin industria de apărare rusă.
 

Zelenski îi mulţumeşte lui Starmer pentru angajamentul Regatului Unit faţă de Ucraina

În cadrul unei întâlniri cu prim-ministrul britanic Keir Starmer, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a discutat despre situaţia de securitate a Ucrainei, implementarea unui acord bilateral de securitate şi pregătirile pentru al doilea summit pentru pace. 
 
Zelenski a mulţumit Regatului Unit pentru acţiunile sale decisive de la începutul invaziei pe scară largă. 
 
Cei doi lideri se află în New York în această săptămână, participând la Adunarea Generală a ONU. Starmer a exprimat recent intenţia de a continua discuţiile la ONU privind utilizarea de către Ucraina a rachetelor de lungă distanţă pentru a lovi ţinte militare adânc în interiorul Rusiei.

Unii lideri occidentali sunt sceptici în privinţa planului de victorie al Ucrainei

Raportările recente indică faptul că unii lideri occidentali, inclusiv oficiali din Casa Albă, nu  sunt “impresionaţi” de planul de victorie al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski pentru Ucraina în conflictul său cu Rusia. Zelenski urmează să prezinte planul său preşedintelui american Joe Biden şi vicepreşedintei Kamala Harris în timpul vizitei sale din 26 septembrie. Strategia sa vizează consolidarea poziţiei de negociere a Ucrainei şi promovarea unei păci juste cu Rusia. Cu toate acestea, detaliile rămân rare, ridicând îngrijorări cu privire la eficienţa planului.
 
Planul pune accent pe componente militare şi diplomatice, precum aspiraţia Ucrainei de a adera la NATO, dar a fost criticat pentru că se concentrează prea mult pe cererile de mai multe arme şi ridicarea restricţiilor privind loviturile cu rachete de lungă distanţă. Unii oficiali şi-au exprimat dezamăgirea, afirmând: “nu există nimic nou aici”, indicând lipsa unor paşi acţionabili pe care Biden să-i poată susţine în lunile rămase din mandatul său.
 
Mai mult, discuţiile legate de plan coincid cu ameninţările preşedintelui rus Vladimir Putin în legătură cu doctrina nucleară, escaladând temerile de o posibilă escaladare a conflictului. Administraţia Biden a fost prudentă în ceea ce priveşte permisiunea Ucrainei de a viza teritorii ruseşti cu arme furnizate de SUA, dar raportările recente sugerează o posibilă schimbare a poziţiei SUA şi Regatului Unit privind loviturile de lungă distanţă. Biden plănuieşte să anunţe peste 8 miliarde de dolari în ajutoare militare pentru Ucraina în timpul vizitei lui Zelenski, cu scopul de a accelera sprijinul pentru eforturile militare ale Ucrainei.

SUA anunţă un pachet de ajutor militar de 375 de milioane de dolari pentru Ucraina

Pe 25 septembrie, Casa Albă a anunţat un nou pachet de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 375 de milioane de dolari. Pachetul, autorizat de preşedintele SUA, Joe Biden, sub autoritatea Presidential Drawdown Authority (PDA), include arme aer-sol, muniţii pentru sisteme de rachete, vehicule blindate şi arme antitanc.
 
Elementele cheie ale acestui pachet includ muniţie pentru sistemele HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems), obuze de artilerie de 155 mm şi 105 mm, rachete TOW, sisteme antitanc Javelin, vehicule blindate M1117, arme de calibru mic şi bărci de patrulare. Este de remarcat faptul că, pentru prima dată, SUA trimite Ucrainei bomba planantă cu rază medie de acţiune, cunoscută sub numele de Joint Standoff Weapon (JSOW), care poate fi lansată de pe avioanele de luptă F-16.
 
Acest pachet este anunţat chiar înaintea vizitei preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Casa Albă pe 26 septembrie, când se aşteaptă să fie anunţat un sprijin militar suplimentar în valoare de peste 8 miliarde de dolari. Biden a sugerat, de asemenea, că vor urma alte acţiuni pentru a accelera sprijinul militar al SUA pentru Ucraina.
 
Acest pachet de 375 de milioane de dolari reprezintă a 66-a tranşă de asistenţă de securitate pe care administraţia Biden a trimis-o Ucrainei din inventarele SUA începând din august 2021.

Biden va anunţa un nou ajutor militar pentru Ucraina în contextul vizitei lui Zelenski în SUA

Pe 26 septembrie, preşedintele SUA, Joe Biden, urmează să dezvăluie o serie de măsuri menite să accelereze sprijinul pentru Ucraina în apărarea sa împotriva Rusiei şi în recuperarea post-conflict. Biden a făcut acest anunţ pe 25 septembrie, în timpul unei întâlniri cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi alţi lideri mondiali, în cadrul Adunării Generale a ONU de la New York. Întâlnirea s-a concentrat pe o Declaraţie Comună de Sprijin pentru recuperarea şi reconstrucţia Ucrainei.
 
Biden şi-a subliniat angajamentul de a se asigura că Ucraina dispune de resursele necesare pentru a prevala în lupta sa pentru supravieţuire, sugerând că pachetul viitor ar putea include până la 8 miliarde de dolari în ajutor militar. Zelenski este aşteptat să-şi prezinte planul de victorie în cinci puncte în timpul unei vizite la Casa Albă, unde se va întâlni cu Biden şi vicepreşedinta Kamala Harris, pe 26 septembrie.
 
Deşi Biden nu a oferit detalii specifice despre asistenţa militară, este probabil ca pachetul să abordeze atât nevoile imediate ale Ucrainei pe câmpul de luptă, cât şi recuperarea economică pe termen lung. Între timp, Rusia a discutat schimbări în doctrina sa nucleară, semnalând o intensificare a tensiunilor înainte de vizita lui Zelenski.

Trump îl critică pe Zelenski pentru că a refuzat un acord cu Rusia

În timpul unui miting de campanie din 25 septembrie, fostul preşedinte al SUA, Donald Trump, l-a criticat aspru pe preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, acuzându-l că refuză să negocieze cu Rusia şi că “face remarci răutăcioase” la adresa lui Trump. Aceste comentarii au venit în contextul vizitei lui Zelenski în SUA, unde a căutat sprijin pentru planul de pace al Ucrainei şi a discutat strategia sa de victorie cu liderii americani.
 
Trump a susţinut că, deşi SUA oferă miliarde de dolari în ajutor Ucrainei, Zelenski nu a făcut eforturi pentru a ajunge la un acord cu Moscova. El a mai sugerat că Zelenski îi favorizează pe democraţi la viitoarele alegeri prezidenţiale şi l-a numit pe liderul ucrainean “cel mai mare vânzător de pe pământ.”
 
Se pare că Zelenski nu a aranjat nicio întâlnire cu Trump în timpul vizitei sale în SUA. Între timp, liderii republicani au criticat vizita lui Zelenski la o fabrică de muniţie din oraşul natal al preşedintelui Joe Biden, considerând-o o interferenţă electorală. Unii republicani, inclusiv preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Mike Johnson, au cerut demiterea ambasadorului Ucrainei în SUA pentru organizarea vizitei.
 
Trump a promis că va scoate SUA din războiul din Ucraina dacă va fi ales preşedinte, în timp ce Zelenski continuă să susţină că conflictul nu trebuie să se încheie în detrimentul Ucrainei.

SUA pregătesc un ajutor militar de 8 miliarde de dolari pentru Ucraina în timpul vizitei lui Zelenski

Statele Unite pregătesc un pachet de ajutor militar de 8 miliarde de dolari pentru Ucraina în timpul vizitei preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Casa Albă pe 26 septembrie, conform oficialilor americani citaţi de Reuters, relatează The Kyiv Independent. Acest ajutor face parte din efortul preşedintelui Joe Biden de a extinde finanţarea militară de 5,8 miliarde de dolari, cu o sumă suplimentară de 2,4 miliarde de dolari alocată în cadrul Iniţiativei de Asistenţă pentru Securitatea Ucrainei.
 
A doua parte a pachetului se va concentra pe furnizarea de muniţii, tehnologie anti-dronă şi resurse pentru a sprijini producţia de muniţie în Ucraina. Un alt pachet de ajutor de 375 de milioane de dolari, inclusiv o bombă planantă de rază medie numită Joint Standoff Weapon (JSOW), este aşteptat să fie anunţat. JSOW are o rază de acţiune de până la 130 de kilometri şi poate fi lansată de avioane de luptă F-16.
 
Zelenski, care a ajuns în Statele Unite pe 22 septembrie, şi-a petrecut săptămâna întâlnindu-se cu lideri mondiali şi s-a adresat Adunării Generale a Naţiunilor Unite, cerând sprijin pentru formula de pace a Ucrainei. În timpul vizitei sale la Casa Albă, el este aşteptat să prezinte planul său de victorie preşedintelui Biden şi vicepreşedintelui Kamala Harris, consolidând cooperarea dintre SUA şi Ucraina în conflictul continuu cu Rusia.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici