Trudeau supravieţuieşte votului de încredere în parlamentul canadian, dar o nouă ameninţare planează

Premierul canadian Justin Trudeau a supravieţuit cu uşurinţă unui vot de încredere miercuri, după ce principalul său rival politic nu a reuşit să adune suficient sprijin pentru a pune capăt celor nouă ani de guvernare a Partidului Liberal, potrivit Reuters.

Urmărește
353 afișări
Imaginea articolului Trudeau supravieţuieşte votului de încredere în parlamentul canadian, dar o nouă ameninţare planează

Trudeau supravieţuieşte votului de încredere în parlamentul canadian, dar o nouă ameninţare planează

Legislatorii din Camera Comunelor au votat 211-120 pentru a respinge o moţiune a Partidului Conservator, aflat în opoziţie oficială, care declara o lipsă de încredere în guvernul liberal minoritar al lui Trudeau.

Trudeau, a cărui popularitate a scăzut pe fondul nemulţumirii legate de creşterea preţurilor şi de criza imobiliară, a devenit mai vulnerabil din punct de vedere politic în această lună, când Partidul Nou Democrat, mai mic, a rupt un acord din 2022 care îl menţinea la putere până la alegerile programate pentru sfârşitul lunii octombrie 2025.

„Astăzi a fost o zi bună pentru ţară, deoarece nu cred că canadienii îşi doresc alegeri”, a declarat Karina Gould, liberală de rang înalt responsabilă cu afacerile guvernamentale în Parlament.

În ciuda faptului că a supravieţuit votului, pentru Trudeau se prefigurează alte provocări. Mai devreme în cursul zilei, liderul Blocului separatist Quebecois a declarat că va încerca să dărâme guvernul dacă acesta nu va fi de acord rapid cu cererile Blocului.

Liberalii lui Trudeau se vor confrunta în curând cu un al doilea vot privind una dintre măsurile sale bugetare, care este, de asemenea, o chestiune de încredere, dar se aşteaptă să supravieţuiască şi acestuia. Oficialii au declarat că votul ar putea avea loc miercuri sau joi.

„Vom lucra act legislativ cu act legislativ, problemă cu problemă, negociind cu diferitele partide politice”, a declarat Gould reporterilor.

Conservatorii de centru-dreapta au un avans mare în sondajele de opinie înainte de alegerile care trebuie convocate până la sfârşitul lunii octombrie 2025.

Conservatorii spun că doresc alegeri cât mai curând posibil pe motiv că canadienii nu îşi pot permite o creştere planificată a taxei federale pe carbon. De asemenea, ei susţin că cheltuielile federale şi criminalitatea au crescut sub guvernarea liberalilor.

„Destul este destul. Costurile au crescut, impozitele au crescut, criminalitatea a crescut, iar timpul e scurs”, au declarat conservatorii într-o declaraţie.

Trudeau, deşi recunoaşte nemulţumirea publicului, i-a acuzat pe conservatori că fac politică în loc să se concentreze pe nevoile oamenilor.

Liderul Blocului, Yves-Francois Blanchet, a declarat că îl va menţine pe Trudeau la putere cel puţin până la sfârşitul lunii decembrie dacă acesta acordă mai mulţi bani persoanelor în vârstă şi a promis să protejeze un sistem de tarife şi cote care protejează producătorii de lactate, dintre care mulţi trăiesc în Quebec.

În cazul în care guvernul nu va face acest lucru în mod oficial până la 29 octombrie, Blocul va discuta cu partidele de opoziţie cu scopul de a-l da jos pe Trudeau, a declarat el reporterilor. Dar, pentru a reuşi, ar avea nevoie de sprijinul NPD, care l-a susţinut şi el pe Trudeau miercuri. Sondajele indică faptul că partidul ar avea de asemenea probleme dacă ar fi convocate alegeri acum.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici