- Home
- Externe
- MADRID, (18.06.2014, 09:45)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
REPORTAJ: Spania aflată în criză are aşteptări mari de la noul ei rege Felipe al VI-lea
Viitorul rege Felipe al VI-lea, care urmează să încarneze o "nouă generaţie" potrivit mandatului pe care i l-a încredinţat tatăl său regele Juan Carlos, într-o Spanie aflată în criză, are numeroase speranţe în împlinirea cărora probabil va întâmpina dificultăţi.
Urmărește
342 afișări
REPORTAJ: Spania aflată în criză are aşteptări mari de la noul ei rege Felipe al VI-lea (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Cei mai mulţi spanioli, de la reprezentanţi politici şi până la mari sportivi ca Rafael Nadal, sunt de acord că Felipe al VI-lea, educat din copilărie pentru a conduce, este "pregătit bine". Dar pentru ce? se întreabă AFP în acest reportaj.
"Este un rege bun, foarte bine pregătit, dar sarcina sa nu va fi uşoară. Spania este foarte agitată", declară un vânzător de răcoritoare într-un chioşc instalat în apropiere de Palatul Regal, la Madrid, Antonio Molina, în vârstă de 60 de ani. La palat, Felipe şi noua regină Letizia vor apărea joi la balcon pentru a-i saluta pe madrileni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
După mai mulţi ani marcaţi de o profundă criză economică, un şomaj-record, scandaluri de corupţie şi tensiuni separatiste, mulţi speră că regele va aduce o adiere a schimbării. Dar sarcina este dificilă şi implică o acţiune pe fronturi multiple.
"El trebuie să adune Spania în toată diversitatea ei şi să ajungă la cel mai bun consens politic posibil", este de părere Enrique Martin, în vârstă de 71 de ani, care profită de vremea frumoasă pentru a se plimba către Palatul Regal.
"Are în faţă o responsabilitate imensă, dar cred că va face ceea ce a făcut tatăl său odinioară, şi anume va încerca să fie regele tuturor spaniolilor. Sunt sigur că va reuşi, este foarte bine pregătit", adaugă el.
Între cele mai mari provocări se află refacerea imaginii monarhiei, pătată de scandaluri în ultimii ani ai domniei lui Juan Carlos, în vârstă de 76 de ani.
După ce a plecat la o vânătoare de elefanţi în Botswana, în timp ce ţara se afla pe marginea unei prăpastii economice, monarhul a fost nevoit să le prezinte spaniolilor scuze, în 2012, un eveniment considerat istoric.
Călătoria pare deja îndepărtată, însă cazul cel mai "toxic" ameninţă în continuare. Un judecător de instrucţie urmează să stabilească dacă îi trimite în judecată pe infanta Cristina, inculpată pentru fraudă fiscală, şi pe soţul ei, suspectat de corupţie, Iñaki Urdangarin.
- "Riscă să dezamăgească"
"După tot ceea ce s-a întâmplat, este necesar să reînnoiască monarhia", punctează Antonio Molina.
Unii speră totodată că Felipe al VI-lea va atenua disensiunile din cadrul unui sistem politic dominat de către două partide mari - conservator şi socialist - şi că va moderniza Constituţia din 1978. Alţii vor ca el să-i ajute pe milioanele de săraci şi pe şomeri.
Iar în timp ce Catalonia intenţionează să voteze, în noiembrie, asupra independenţei, pe când în Ţara Bascilor separatiştii au obţinut un loc important în politică, mulţi speră ca Felipe, în vârstă de 46 de ani, să poată să unifice ţara.
De asemenea, problema viitorului monarhiei - contestată - se pune tot mai acut odată cu abdicarea lui Juan Carlos.
Încă de când a anunţat că abdică, la 2 iunie, mii de persoane au ieşit în stradă pentru a cere un referendum în care să poată alege între monarhie şi republică.
"Oare ne va aduce ceva pozitiv? Mă îndoiesc. Nici măcar nu ni s-a dat posibilitatea să alegem", îşi exprimă indignarea o studentă, Paula Aciego, în vârstă de 22 de ani, originară din Canare, aflată în vizită la Madrid.
"Oamenii încep să se sature şi să spună «Ascultaţi aici, vrem o schimbare». Fie Felipe se adaptează, fie va avea loc o schimbare foarte importantă", preconizează ea.
Toate sunt aşteptări importante, care riscă să nu fie împlinite.
"În acest moment, spaniolii aşteaptă aproape totul de la el. Ei vor ca el să găsească o soluţie pentru Catalonia, să rezolve problema şomajului", notează Cote Villar, de la cotidianul El Mundo.
"Ei speră că această faţă nouă va provoca o schimbare a instituţiilor, deoarece avem în Spania o criză instituţională foarte profundă. Însă, în fond, el este regele unei monarhii parlamentare care nu poate să facă mare lucru", apreciază jurnalistul.
"Regele nu are puterea să schimbe absolut nimic, dar poate uni, însoţi, stimula" o schimbare, nuanţează José Apezarena, autorul unei cărţi recente despre noul cuplu regal.
"Este o adiere importantă şi proaspătă", este de acord Cote Villar, "dar există marele risc să dezamăgească".
Senatul spaniol a declanşat marţi urcarea pe tron a noului rege Felipe al VI-lea, un eveniment fără precedent de la revenirea Spaniei la democraţie în 1978, în urma abdicării tatălui său, Juan Carlos.
Citeşte şi:
BIOGRAFIE: Felipe de Bourbon, un rege modern pentru Spania secolului al XXI-lea - GALERIE FOTO
Citeşte şi:
Motivul pentru care regele Spaniei a abdicat: Nu vreau ca fiul meu să îmbătrânească aşteptând coroana, ca prinţul Charles
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe