Reprezentanţi ai unor grupuri din Parlamentul European i-au spus lui Iohannis că trebuie regândit rolul SRI, „rămăşiţa regimului Ceauşescu”

Unii reprezentanţi ai grupuri politice din Parlamentul European i-au cerut, marţi, preşedintelui Klaus Iohannis, la dezbaterea privind viitorul UE, să continue lupta împotriva corupţiei şi menţinerea independenţei sistemului judiciar, prin regândirea rolului SRI, "rămăşita regimului Ceauşescu".

Urmărește
1120 afișări
Imaginea articolului Reprezentanţi ai unor grupuri din Parlamentul European i-au spus lui Iohannis că trebuie regândit rolul SRI, „rămăşiţa regimului Ceauşescu”

Lideri ai unor grupuri din Parlamentul European i-au spus lui Iohannis că România trebuie să regândească rolul SRI, „rămăşiţa regimului Ceauşescu”

„Sunt îngrijorat de ce se întâmplă în România. În primul rând, aceste reforme dubioase care au subminat sistemul judiciar, am spus asta premierului dvs. acum câteva săptămâni în acest forum, apoi slăbirea Codului Penal, subminarea luptei împotriva corupţiei şi descoperirea protocoalelor secrete de care nu am auzit niciodată în nicio altă ţară, pe de o parte, între serviciile secrete, şi pe de altă parte, între anumite părţi ale sistemului judiciar”, i-a transmis Guy Verhofstadt, lider al grupului ALDE, preşedintelui Klaus Iohannis.

Liderul grupului ALDE în Parlamentul European i-a cerut şefului statului să nu urmeze exemplul ţărilor Polonia şi Ungaria, în privinţa cărora PE a adoptat rezoluţii prin care lansează procedurile în vederea sancţionării celor două ţări.

„Eu am făcut un apel la premierul româniei şi la dvs pentru că trebuie să colaboraţi în această privinţă. Apelul meu este să nu urmaţi această cale în viitorul apropiat. Şi, cu siguranţă, să nu urmaţi exemplele ţărilor precum Polonia şi Ungaria, care s-au angajat pe o cale iliberală către autocraţie. Şi doar o bună cooperare între dvs, de la preşedintele Republicii România, şi prim-ministrul, majoritatea, poate evita o astfel de situaţie. Şi cred că există un sprijin imens în acest parlament pentru a vă susţine în acest demers.”, a adăugat Guy Verhofstadt.

La rândul său, europarlamentarul grupului S&D Josef Weidenholzer i-a reproşat şefului statului că România se confruntă cu un exod al creierelor.

„Euforia de acum 10 ani a dispărut pentru că de multe ori promisiunile făcute nu au fost de multe respectate. De asemenea, de vină este intrarea în spaţiul Schegen, mereu amânat. Situaţia economică nu este tocmai roz în estul Europei şi din punct de vedere demografic situaţia reprezintă o provocare, iar ţara dumneavoastră se confruntă cu un exod al creierelor. Ar trebui să discutăm mult mai des şi mai critic despre toate aceste evoluţii pentru a împiedica nemulţumirea demagogilor să fie instrumentalizată”, a afirmat Josef Weidenholzer.

Acesta i-a cerut lui Iohannis să regândească rolul serviciului de informaţii, o „rămăşiţa regimului Ceauşescu”.

„Situaţia de la care a pornit a fost mult mai complicată decât cea din alte ţări fost comuniste. Iată de ce progresele au putut fi realizate, pentru că România a colaborat cu Comisia Europeană, în cadrul MCV. Combaterea corupţiei şi independenţa domeniului judiciar reprezintă elemente esenţiale. Domnule preşedinte urmărim cu îngrijorare situaţia politică din ţara dumneavoastră, care se agravează. Nu ne corespunde să ne implicăm în evenimente politice interne, dar nu e bine atunci când o societate se fragmentează şi clivajele se adâncesc. Sperăm că dvs. veţi contribui la depăşirea acestor obstacole şi veţi crea unitate. Iată de ce vă cerem să regândiţi rolul serviciul de informaţii, rămăşiţa regimului Ceauşescu. Ar fi un pas important în direcţia unei Românii moderne, liberale.”, a completat Josef Weidenholzer.

Totodată, europarlamentarul PSD Doru-Claudian Frunzulică i-a reproşat preşedintelui Klaus Iohannis că nu are în program o întâlnire cu toţi eurodeputaţii români, despre care a afirmat că ar fi fost benefică pentru ambele părţi.

”Noi, toţi cetăţenii români, aşteptăm de 28 de ani un preşedinte al tuturor românilor, un preşedinte moderator, un preşedinte facilitator, un preşedinte echilibrat faţă de toţi cetăţenii, indiferent de opţiunea lor politică. Am văzut că în programul dvs în Parlamentul European nu aţi inclus şi o întâlnire cu toţi eurodeputaţii români. Dle preşedinte, noi suntem reprezentanţii cetăţenilor români în Parlamentul European şi o asemenea întâlnire ar fi fost benefică şui pentru noi, dar şi pentru dumneavoastră”, a spus în timpul dezbaterii din PE, europarlamentarul PSD.

Şi europarlamentarul ALDE, Renate Weber, i-a atras atenţia şefului statului să îşi asume responsabilitatea faţă de abuzurile înregistrate cu ajutorul protocoalelor secrete, unul fiind semnat chiar în mandatul său.

"Aţi omis să spuneti de abuzuri în numele luptei anticorupţie, dar care a fost folosită, din păcate, pentru jocuri de putere. În timpul mandatului dumneavoastră a fost semnat un nou protocol între Parchetul General şi SRI, în care procurorii erau supuşii ofiţerilor de informaţii", a declarat Renate Weber, în plenul Parlamentului European.

Mai mult, aceasta i-a cerut lui Iohannis să îşi asume responsabilitatea efectelor negative produse de aceste înţelegeri secrete.

"O consecinţă a fost faptul că zeci de procurori şi judecători au fost hărţuiţi ani de zile. Aşa a fost afectată independenţa magistraţilor. Asumaţi-vă responsabilitatea pentru ca abuzurile nu se vor mai repeta", a punctat Renate Weber.

De altfel, şi preşedintele Delegaţiei Parlamentului European pentru Republica Moldova, Andi Cristea, eurodeputat PSD, i-a atras atenţionat lui Klaus Iohannis cu privire la importanţa Republicii Moldova ca parte a spaţiului european.

"Domnule Iohannis, nu aţi vorbit rău! Aici, înainte de a fi membri ai unui partid politic, suntem cetăţenii unei ţări. Vă felicit pentru abordarea pro-europeană pe care aţi expus-o. Toţi românii sunt pro-europeni, însă vreau să vă întreb următoarea chestiune: eu ştiu că Republica Moldova este cel de-al doilea stat românesc. Dumneavoastră aţi vorbit despre priorităţile naţionale, despre viitorul Europei, dar nu aţi menţionat Republica Moldova. Întrebarea mea este, sper să nu sune dramatic: aţi abandonat cumva Republica Moldova pentru că, în ultimii patru ani de mandat, aţi fost o singură dată la Chişinău?", a precizat Andi Cristea.

Liderul Grupului Verzilor din PE, Ska Keller i-a atras atenţia şefului statului că românii au demonstrat prin referendumul eşuat pentru refedinirea familiei că nu vor „un stat autoritar care discriminează”.

„Ne bazam pe dumneavoastra, poporul român se bazeaza pe dvs, foarte mulţi oameni, la referendumul de acum două săptămâni au aratat ca nu vor un stat autoritar care discriminează, care încearcă să îi aţâte pe unii împotriva altora. De asemenea, au protestat împotriva corupţiei, împotriva unui guvern care legalizează corupţia. În loc să-i asculte guvernul român a lansat gaza lacrimogene împotriva acestora. Acum şefa DNA va fi înlocuita cu cineva care nu e la fel de democratică”, a explicat Ska Keller.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici