- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
România ar putea achiziţiona doar jumătate din cele 48 de avioane de luptă
România reexaminează planurile de achiziţie a 48 de avioane de luptă în valoare de 4,5 miliarde de euro pentru a asigura fonduri altor priorităţi din domeniul apărării, dar şi pentru a mulţumi atât SUA, cât şi partenerii săi europeni strategici.
România ar putea achiziţiona doar jumătate din cele 48 de avioane de luptă (Imagine: Mediafax/AFP)
Fostul stat comunist, membru al NATO şi UE, este supus presiunilor pentru a alege între avioane produse de compania americană Lockheed Martin, cea suedeză Gripen sau consorţiul european Eurofighter şi pentru a obţine noi fonduri necesare achiziţiei de elicoptere şi alte echipamente militare care să sprijine contingentele mobilizate în Irak şi Afganistan, relatează Financial Times în ediţia electronică.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Zelenski s-a oferit să cumpere arme de la viitoarea administraţie Trump cu active ruseşti îngheţate
-
Când ar putea fi organizate alegeri în Ucraina? Răspunsul lui Zelenski
-
Lukaşenko i-a cerut scuze lui Zelenski pentru rolul Belarusului în război, spune liderul ucrainean
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a aprobat anul trecut alocarea a 4,5 miliarde de euro pentru înlocuirea flotei de avioane Mig-21 care vor fi retrase din uz după 2011. Cele trei companii îşi vor prezenta ofertele la sfârşitul acestui an, dar decizia finală a autorităţilor române nu va fi adoptată mai devreme de alegerile generale din toamnă, scrie publicaţia britanică.
O serie de oficiali din domeniul apărării susţin însă că România nu are nevoie de atât de multe avioane şi avansează posibilitatea relocării a jumătate din resursele financiare destinate aparatelor de vânătoare achiziţiei de elicoptere, vehicule blindate şi avioane fără pilot.
"Nu suntem atât de bogaţi încât să putem cumpăra orice de care forţele noastre armate ar avea nevoie", a declarat Corneliu Dobriţoiu, secretar de Stat pentru politici de apărare. El a subliniat că aproximativ jumătate din bugetul alocat achiziţiei de avioane de luptă ar putea fi cheltuit pe echipamente care să asigure o mai bună protecţie contingentelor române mobilizate în teatrele de operaţiuni.
Dezbaterea are în centru o dispută între Guvernul român şi preşedintele Traian Băsescu privind nevoile strategice ale României, scrie Financial Times. Băsescu, un "atlanticist prin natură", ar înclina în favoarea companiei americane, în timp ce premierul Călin Popoescu Tăriceanu optează pentru cele europene.
Dobriţoiu a subliniat că mulţumirea ambilor parteneri strategici ai României este o prioritate pentru autorităţile române atunci când vor adopta decizia finală. "Trebuie să ne deschidem într-un mod echilibrat celor două pieţe majore (...) pentru a acoperi nevoile de modernizare a forţelor armate române într-un mod menit să maximizeze efectele operaţionale la cele mai eficiente preţuri şi să mulţumească pe toată lumea", a subliniat oficialul român.
"Trebuie să ne asigurăm că putem interopera atât cu NATO, cât şi cu UE", a adăugat el.
Oficialii din cadrul Ministerului Apărării evaluează o propunere de achiziţie a două escadroane de aparate de tip F-16 modernizate, produse de compania Lockheed Martin. În acest caz, autorităţile române vor mai avea la dispoziţie în jur de două miliarde de dolari pentru achiziţia echipamentelor militare necesare trupelor din teatrele de operaţiuni, contracte care ar putea fi acordate companiilor europene, potrivit publicaţiei britanice.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO