Sănătatea publică este ameninţată din cauza cererii de energie a inteligenţei artificiale

  • 600.000 de cazuri noi de astm şi 1.300 de decese premature anual până în 2030 din cauza creşterii poluării generate de cererea enormă de energie a centrelor de date AI.
  • Costuri financiare de până la 20 miliarde de dolari pentru sănătatea publică în SUA până în 2030, aproape dublu faţă de costurile industriei siderurgice.
  • În ciuda investiţiilor în surse regenerabile şi tehnologii nucleare, cererea de energie ar putea rivaliza cu întreaga cerere de energie din state precum New York şi California până în 2030.
Urmărește
250 afișări
Imaginea articolului Sănătatea publică este ameninţată din cauza cererii de energie a inteligenţei artificiale

Sănătatea publică este ameninţată din cauza cererii de energie a inteligenţei artificiale

Cererea enormă de energie a centrelor de date care susţin inteligenţa artificială (AI) contribuie la creşterea poluării aerului, cu consecinţe grave asupra sănătăţii publice, scrie New Scientist. Până în 2030, se estimează că aceasta va duce la 600.000 de noi cazuri de astm şi 1.300 de decese premature anual în SUA, reprezentând o treime din decesele anuale cauzate de astm.

Această situaţie este generată în principal de dependenţa de combustibili fosili, precum gazul natural, pentru a satisface cerinţele energetice ale dezvoltării AI, în special în timpul antrenamentului modelelor AI de mari dimensiuni. Cercetătorii estimează că alimentarea unui model AI ar putea elibera atât de mulţi poluanţi cât un vehicul care parcurge 10.000 de drumuri dus-întors între Los Angeles şi New York.

Costurile financiare asupra sănătăţii publice ar putea ajunge la 20 de miliarde de dolari până în 2030, aproape dublu faţă de costurile de sănătate ale industriei siderurgice din SUA şi comparabile cu emisiile vehiculelor din statele importante ale SUA.

„Alley-ul Centrelor de Date” din Virginia, care utilizează generatoare pe gaz ca soluţii de rezervă, a dus deja la 14.000 de cazuri de astm şi costuri de până la 3 miliarde de dolari pe an, dacă emisiile ating nivelurile maxime permise.

Deşi companiile tehnologice investesc în surse de energie regenerabilă şi tehnologii nucleare, multe centre de date continuă să depindă de gaz. Cererea pentru energie ar putea creşte suficient încât să se compare cu întregul consum de energie al unor state precum New York sau California până în 2030.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici