- Home
- Externe
- (17.07.2022, 18:32)
- Iulian Moşneagu
Scandal diplomatic în Balcani. Croaţia nu i-a permis preşedintelui Serbiei să viziteze locul unui lagăr din Al Doilea Război Mondial
Tensiunile diplomatice au crescut duminică între rivalii din Balcani, Croaţia şi Serbia, după ce Croaţia a refuzat să permită o vizită privată a preşedintelui al Serbiei la locul unui lagăr de concentrare din Al Doilea Război Mondial, unde zeci de mii de sârbi au fost ucişi de autorităţile pro-naziste din Croaţia.
Urmărește
7288 afișări
Autorităţile croate au declarat că au aflat despre vizita planificată a preşedintelui sârb Aleksandar Vucic la lagărul Jasenovac prin "canale neoficiale". Ministrul de externe, Gordan Grlic Radman, a declarat reporterilor că este "inacceptabil" faptul că guvernul croat nu a fost notificat în mod oficial cu privire la această vizită, relatează AP.
"Ministerul Afacerilor Externe ar dori să sublinieze că, în planificarea oricărei vizite a oficialilor străini, momentul, natura şi programul vizitei ar trebui să facă obiectul unei comunicări oficiale şi al unui acord de ambele părţi", a declarat Grlic Radman. "Aceasta nu a fost o excursie la mare. Preşedintele unei ţări este o persoană protejată".
Decizia Croaţiei a stârnit indignare în Serbia vecină, unde oficialii au descris-o ca fiind "scandaloasă". Ministrul de interne sârb Aleksandar Vulin a declarat că toţi oficialii croaţi vor trebui de acum înainte să anunţe orice tranzit sau vizită în Serbia şi vor fi plasaţi sub "un regim special de control". El nu a oferit detalii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Schimbare majoră în învăţământul liceal din România. Ministerul Educaţiei transferă către şcoli şi elevi decizia privind numărul de ore pentru fiecare materie
-
„Moment istoric”. Gazul rusesc a fost înlocuit cu gaz european în Transnistria. Liderul separatist de la Tiraspol i-a mulţumit Ursulei von der Leyen
-
România pierde surprinzător în faţa Bulgariei şi retrogradează în Cupa Davis
"Aceasta a fost o decizie antieuropeană şi o încălcare brutală a libertăţii de circulaţie", a declarat premierul sârb Ana Branabic la televiziunea pro-guvernamentală Pink. "Nu ştiu cum vor arăta relaţiile noastre în viitor ... Acest lucru transmite un mesaj înspăimântător".
Relaţiile dintre Serbia şi Croaţia au rămas tensionate de la destrămarea fostei Iugoslavii şi de la războiul din Croaţia din 1991-1995, care a izbucnit atunci când minoritatea sârbă din această ţară, susţinută de Serbia, s-a revoltat împotriva independenţei Croaţiei. Peste 10.000 de persoane au fost ucise în acest război.
Vucic, un fost ultranaţionalist care a susţinut rebeliunea sârbă din Croaţia în anii 1990, a programat o conferinţă de presă pentru luni. El a răspuns duminică printr-o postare pe Instagram în care a prezentat o fotografie a monumentului de la Jasenovac.
"Voi (Croaţia) faceţi-vă doar treaba! Poporul sârb va trăi şi nu va uita niciodată!", a spus Vucic.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe www.zf.ro: Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Citește pe www.zf.ro: Se naşte un nou pol imobiliar în Bucureşti. Preţurile apartamentelor din această zonă au explodat cu 30% în doar doi ani VIDEO
Citește și: Medvedev: Refuzul puterilor NATO de a recunoaşte Crimeea ca fiind rusă reprezintă o "ameninţare sistemică"
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Cine este tânăra care a preluat conducerea afacerii de sute de milioane fondată de părinţi? Businessul include şi o reţea de 80 de magazine
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
CANCAN.RO
Cât costa acum 25 de ani un apartament din Cluj care se vinde cu 150.000 de euro acum. Suma era incredibil de mică
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe