Şeful diplomaţiei UE consideră că armata rusă va fi distrusă dacă foloseşte arme nucleare

Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, a avertizat, joi, că armata rusă va fi distrusă de NATO şi UE dacă utilizează armament nuclear asupra Ucrainei.

Urmărește
747 afișări
Imaginea articolului Şeful diplomaţiei UE consideră că armata rusă va fi distrusă dacă foloseşte arme nucleare

"Vladimir Putin spune că nu vrea să lanseze un semnal confuz prin ameninţarea nucleară. Atunci, trebuie să înţeleagă faptul că ţările care susţin Ucraina, Uniunea Europeană şi statele membre, Statele Unite şi NATO nu vor să lanseze un semnal confuz. Orice atac nuclear asupra Ucrainei va antrena o ripostă, nu o ripostă nucleară, dar o ripostă militară puternică, prin care armata rusă va fi distrusă", a afirmat Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, în discursul rostit la Colegiul Europei din Bruges, conform cotidianului Le Monde.

"Acesta este un moment grav al istoriei, iar noi trebuie să dăm dovadă de unitate, de forţă şi determinare totală", a insistat Borrell.

Şeful diplomaţiei de la Bruxelles a respins criticile privind pierderea identităţii Uniunii Europene în materie de politică externă. Borrell a afirmat, cu ocazia lansării unui program pilot al Academiei Diplomatice Europene, că noile evoluţii internaţionale marchează "în mod categoric ieşirea din perioada Războiului Rece şi din perioada post-Războiul Rece". "Perioada post-Războiul Rece s-a încheiat cu războiul din Ucraina, cu agresiunea rusă împotriva Ucrainei. Iar acum trăim cu certitudine momentul creaţiei unei noi lumi. Căci acest război schimbă multe lucuri şi, categoric, schimbă Uniunea Europeană. Acest război va crea o Uniune Europeană diferită, din perspective diferite. Sunt oameni care spun că acest război înseamnă sfârşitul politicii externe a Uniunii Europene, deoarece urmăm orbeşte Statele Unite. Există această discuţie. (...) Dar, din punctul meu de vedere, este exact contrariul: acest război este o ocazie ca Uniunea Europeană să fie mai incisivă şi să insiste pentru crearea unei poziţii europene, la nivel de politică externă, dar şi din perspective militare şi de apărare", a subliniat Borrell.

Marţi, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianţa Nord-Atlantică tratează cu seriozitate ameninţările preşedintelui Vladimir Putin. "Ameninţările nucleare voalate ale preşedintelui Putin sunt periculoase şi iresponsabile. Rusia ştie că un război nuclear nu poate fi câştigat şi că nu trebuie purtat niciodată", a subliniat Stoltenberg.

În septembrie, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a acuzat Occidentul de "şantaj nuclear" şi a afirmat că "reprezentanţi de rang înalt ai principalelor naţiuni NATO" au făcut declaraţii "despre posibilitatea utilizării armelor nucleare împotriva Rusiei", fără însă a nominaliza pe nimeni. "Celor care îşi permit să facă astfel de afirmaţii la adresa Rusiei vreau să le reamintesc că ţara noastră are diverse mijloace de distrugere şi, când este ameninţată integritatea teritorială a ţării noastre, pentru protejarea Rusiei şi a cetăţenilor, categoric vom folosi toate mijloacele de care dispunem. Nu este o afirmaţie menită să genereze confuzie", a declarat Putin, citat de agenţia The Associated Press.

Un eventual atac nuclear al Rusiei asupra Ucrainei ar schimba cursul conflictului şi aproape sigur ar declanşa o "ripostă fizică" din partea aliaţilor Kievului şi posibil din partea Alianţei Nord-Atlantice, afirmat miercuri seară un oficial NATO. Orice utilizare a armelor nucleare de către Moscova ar avea "consecinţe fără precedent" pentru Rusia. "Aproape sigur ar atrage o ripostă fizică din partea multor aliaţi şi, potenţial, chiar din partea NATO", a declarat un oficial din cadrul Alianţei Nord-Atlantice, sub protecţia anonimatului, conform agenţiei Reuters. Oficialul citat consideră că Rusia recurge la ameninţări de tip nuclear în principal pentru a descuraja NATO şi anumite naţiuni să se implice direct în războiul din Ucraina.

Washingtonul a anunţat, marţi, că nu există indicii că preşedintele rus, Vladimir Putin, ar pregăti lansarea unui atac nuclear asupra Ucrainei, precizând că Washingtonul va menţine vigilenţa şi că nu vrea un conflict militar cu Moscova.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici