Statele din flancul estic al NATO vor ca alianţa să pregătească un „răspuns colectiv” la încălcările spaţiului aerian de către Rusia

Miniştrii Apărării din formatul Bucureşti 9 (B9) au îndemnat NATO să pregătească un „răspuns colectiv” la cazurile tot mai numeroase de încălcări ale spaţiului aerian de către Rusia în rândul naţiunilor care se învecinează cu Ucraina.

Urmărește
10016 afișări
Imaginea articolului Statele din flancul estic al NATO vor ca alianţa să pregătească un „răspuns colectiv” la încălcările spaţiului aerian de către Rusia

Miniştrii din Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România şi Slovacia au semnat o declaraţie comună în care îşi exprimă „profunda îngrijorare” cu privire la intrarea dronelor şi rachetelor ruseşti în statele Alianţei Nord-Atlantice.

„Ne exprimăm profunda îngrijorare cu privire la intrările repetate ale dronelor şi rachetelor Federaţiei Ruse în spaţiul aerian al NATO, în Polonia, România, Letonia şi alte ţări NATO, precum şi la escaladarea tensiunilor de-a lungul frontierelor NATO”, se arată în declaraţie.

Miniştrii Apărării din grupul B9 s-au întâlnit miercuri la Bucureşti.

Declaraţia vine după ce România, Letonia şi Polonia au raportat recent incidente în care drone ruseşti s-au prăbuşit sau au intrat în spaţiul lor aerian în timpul atacurilor împotriva Ucrainei.

„Avem nevoie de un răspuns colectiv în cadrul NATO la provocările reprezentate de armele şi tehnologiile moderne, inclusiv prin sporirea capacităţilor noastre de detectare, identificare şi, dacă este necesar, angajare în luptă a obiectelor care zboară încet şi la joasă înălţime”, se mai arată în declaraţia B9.

Formatul Bucureşti 9 (B9) este o iniţiativă româno-poloneză dedicată aspectelor de securitate specifice Flancului Estic al NATO care reuneşte statele aliate de pe Flancul Estic. A fost lansat în 2015, la Bucureşti, la iniţiativa comună a Preşedinţilor României, Klaus Iohannis, şi Poloniei, Andrzej Duda, ca răspuns la deteriorarea situaţiei de securitate în urma anexării ilegale a Peninsulei Crimeea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici