Statele Unite acuză Rusia că testează ARME NUCLEARE/ Reacţia Administraţiei Vladimir Putin

Administraţia Vladimir Putin a respins din nou, luni, acuzaţiile Statelor Unite privind efectuarea de către Rusia a unor teste nucleare militare prin încălcarea unui acord internaţional, informează cotidianul The Washington Post şi agenţia de presă Tass.

Urmărește
8097 afișări
Imaginea articolului Statele Unite acuză Rusia că testează ARME NUCLEARE/ Reacţia Administraţiei Vladimir Putin

Statele Unite acuză Rusia că testează ARME NUCLEARE/ Reacţia Administraţiei Vladimir Putin

"Administraţia SUA, inclusiv comunitatea de informaţii, a concluzionat că Rusia a efectuat teste cu arme nucleare care au generat energie atomică", a transmis Agenţia americană pentru Informaţii Militare (DIA), fără a oferi detalii despre presupusele teste şi fără a furniza dovezi.

Ministerul de Externe de la Moscova a respins vehement acuzaţiile Washingtonului. "Statele Unite continuă să facă acuzaţii nefondate despre încălcarea de către Rusia a Tratatului de Interzicere Completă a Testelor Nucleare (CTBT). Subliniem încă o dată că acuzaţiile de acest fel sunt absolut nefondate. Pot fi considerate doar un pretext pentru planul Washingtonului de retragere din CTBT şi de reluare a testelor nucleare", a transmis Ministerul rus de Externe.

Anterior, generalul Robert Ashley, directorul Agenţiei americane de Informaţii Militare (DIA), a acuzat Rusia că probabil efectuează teste nucleare militare în regiunea arctică prin încălcarea unui acord internaţional. Moscova "probabil nu se conformează prevederilor" Tratatului de Interzicere Completă a Testelor Nucleare (CTBT), declara generalul Robert Ashley la sfârşitul lunii mai. "Informaţiile noastre despre dezvoltarea armelor nucleare ne conduc să credem că activităţile de testare efectuate de Rusia vor contribui la dezvoltarea capabilităţilor atomice", a adăugat generalul Robert Ashley, precizând că testele ruse au loc în Arhipelagul Novaia Zemlea, situat în Oceanul Arctic.

Statele Unite au semnat acest tratat internaţional, dar nu l-au ratificat. Rusia a ratificat acordul.

Organizaţia Tratatului de Interzicere Completă a Testelor Nucleare (CTBTO) a transmis la sfârşitul lunii mai că nu a detectat nicio activitate neobişnuită. "Avem încredere deplină în capacitatea sistemului de monitorizare de a detecta exploziile testelor atomice", a precizat organizaţia.

Ministerul rus de Externe a subliniat că Rusia respectă în totalitate Tratatul de Interzicere Completă a Testelor Nucleare (CTBT), îndemnând Statele Unite să ratifice Acordul. "Acuzaţiile sunt total lipsite de fundament şi au rolul de a deteriora imaginea ţării noastre. Cerem din nou Statelor Unite să aibă o atitudine responsabilă şi să ratifice acordul CTBT, deoarece nu poate intra în vigoare", a comunicat la sfârşitul lunii mai Ministerul rus de Externe.

Tratatul de Interzicere Completă a Testelor Nucleare (CTBT) a fost adoptat de Adunarea Generală ONU în anul 1996. Până în februraie 2019, 168 de ţări au ratificat Acordul. Statele Unite, China, Egiptul, Iranul şi Israelul au semnat Tratatul, dar nu l-au ratificat. India, Coreea de Nord şi Pakistanul nu au semnat Tratatul.

Taguri:
sua,
rusia,

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici