- Home
- Externe
- BRUXELLES, (30.05.2017, 21:57)
- Mihai Draghici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Statele Uniunii Europene care nu respectă principiile statului de drept ar putea pierde accesul la fonduri comunitare, propune Germania / Comisar UE: Ar putea apărea şi condiţii privind politicile economice
Statele Uniunii Europene care nu respectă standardele comunitare privind statul de drept ar putea pierde accesul la finanţare UE, conform unei propuneri germane pentru reformarea sistemului fondurilor de coeziune, în timp ce comisarul pentru Buget, Günther Oettinger, propune şi condiţii economice.
Urmărește
2958 afișări
Statele Uniunii Europene care nu respectă principiile statului de drept ar putea pierde accesul la fonduri-proiect
Potrivit unui proiect de propunere obţinut de agenţia Reuters şi de site-ul Politico.eu, accesul unui stat la fonduri de coeziune ar putea fi blocat în cazul în care situaţia respectării normelor statului de drept este criticată de Comisia Europeană.
Ungaria şi Polonia, beneficiari ai fondurilor de coeziune, au fost criticate frecvent de Comisia Europeană pentru încălcări ale principiilor fundamentale ale statului de drept, notează Reuters.
La rândul lor, România şi Bulgaria sunt monitorizate de Comisia Europeană prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Ilie Bolojan: Crin Antonescu este susţinut de PNL pentru a fi candidatul coaliţiei de guvernare la Preşedinţie
-
Schimbare tactică a ruşilor. Experţii cred că armata lui Putin a rămas fără echipamente
-
Polonia urmează modelul Lituaniei şi stabileşte planuri de evacuare în masă în caz de război sau dezastre naturale
"Trebuie analizat dacă primirea fondurilor UE de coeziune ar putea fi condiţionată de respectarea principiilor fundamentale ale statului de drept", precizează proiectul de propunere.
Günther Oettinger confirmă ideea, explicând că ar putea fi impuse şi condiţii privind politicile economice
Günther Oettinger, comisarul UE pentru Buget şi Resurse Umane, a declarat, potrivit publicaţiei EUObserver, că, începând din anul 2020, accesul statelor europene la fonduri de coeziune ar putea fi condiţionat de respectarea principiilor statului de drept şi recomandărilor economice.
Günther Oettinger a afirmat că analizează posibilitatea "schimbării condiţiilor" sau "intensificării condiţionalităţii" în bugetul pentru perioada 2021-2027, pe care îl va propune anul acesta sau în 2018.
În Consiliul UE, "nu este convinsă toată lumea de sensul economic al tuturor programelor pe care le finanţăm prin sistemul fondurilor de coeziune". "Multe proiecte sunt foarte sensibile şi au o valoare evidenţiată clar, dar altele îşi pierd rapid sensul", a argumentat Günther Oettinger, explicând că este necesară impunerea unui control mai eficient privind modul în care ţările membre şi regiunile utilizează fondurile UE.
Oettinger a precizat că o primă posibilitate ar fi utilizarea recomandărilor specifice adresate de Comisia Europeană ţărilor membre - raportul anual care indică modalităţi de îmbunătăţire a politicilor economice - ca "model" ori "document cu caracter obligatoriu".
Spre exemplu, a continuat Oettinger, dacă recomandările arată că o ţară are "o infrastructură digitală foarte slabă", "va trebui să acceseze mai multe fonduri" pentru optimizarea acestui domeniu.
Anticipând criticile, Günther Oettinger a argumentat că sistemul recomandărilor este "democratic", deoarece indicaţiile sunt publicate de Comisia Europeană după adoptarea de către reprezentanţii statelor membre în Consiliul UE. "Acest lucru poate justifica o posibilă condiţionalitate", a explicat el.
Citeşte şi: Pentagonul va efectua un test antibalistic în Oceanul Pacific, în contextul tensiunilor cu Phenianul
Citeşte şi: FOTO Premierul Belgiei a rămas fără auz după ce Prinţesa Astrid a tras cu arma lângă acesta
Citeşte şi: Sigmar Gabriel, ministrul german de Externe: Relaţiile Germania - SUA sunt într-o etapă "dificilă", dar se pot îmbunătăţi
Citeşte şi: Phenian: Bombardiere SUA au simulat atacuri nucleare asupra Coreei de Nord. Statele Unite refuză să comenteze
Citeşte şi: Aproape 135 kg de captagon, "drogul islamiştilor", cea mai mare captură de acest gen de până acum din Franţa. Valoarea: 1,5 milioane euro
Citeşte şi: FOTO | GESTUL Angelei Merkel după ce a spus că UE nu se mai poate baza pe SUA şi pe Marea Britanie
Citeşte şi: Theresa May face apel la sprijin pentru contracararea unei atitudini agresive a UE faţă de Brexit
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Crin Antonescu își suspendă candidatura la prezidențiale și acuză Coaliția PSD-PNL-UDMR că l-a lăsat „singur în campanie”
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
SUA afirmă că Putin nu va renunța la Ucraina. Care sunt șansele unui acord de încetare a focului în 2025
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe