SUA. Viktor Orbán, subiect în dezbaterea electorală. Walz îl numeşte dictator, pentru Vance este model

  • Premierul maghiar Viktor Orbán a ajuns subiect în dezbaterea electorală din SUA.
  • Democratul Tim Walz, propus pentru funcţia de vicepreşedinte al SUA, îl numeşte dictator, în timp ce JD Vance, propunerea republicanilor pentru aceeaşi funcţie, îl consideră pe Orban un model.
Urmărește
801 afișări
Imaginea articolului SUA. Viktor Orbán, subiect în dezbaterea electorală. Walz îl numeşte dictator, pentru Vance este model

SUA.Viktor Orbán, subiect în dezbaterea electorală. Walz îl numeşte dictator, pentru Vance este model

Declaraţiile despre premierul maghiar arată cât de diferite sunt abordările celor doi candidaţi la vicepreşedinţie, dar şi ale candidaţilor la preşedinţia SUA, potrivit Politico. Într-un interviu acordat Fox News, partenerul de candidatură al lui Harris a susţinut că prim-ministrul Ungariei nu este un lider democratic.

„O politică externă care respectă alianţele noastre, care nu se apropie de dictatori precum Putin şi Orbán, este calea de urmat”, a spus el, pe 23 iulie.

Guvernatorul Minnesota, Tim Walz, a mers mai departe decât preşedintele Joe Biden, care a spus în martie că Orbán „nu crede că democraţia funcţionează, el caută dictatura”. Comentariul lui Biden a stârnit indignare în guvernul maghiar, care a căutat să întărească relaţiile cu republicanii, în special cu candidatul lor la vicepreşedinţie, JD Vance.

În schimb, Vance, care a fost anunţat drept candidat pentru poziţia de vicepreşedinte în echipa lui Donald Trump pe 15 iulie, l-a lăudat de mai multe ori pe Orbán.

„Ce faci la Educaţie? Ei bine, faci ceea ce a făcut Viktor Orbán în Ungaria, adică, practic, el spune: Nu mai ai voie să predai teoria critică a rasei, nu mai ai voie să predai teoria critică a genului… Nu ai voie să faci asta şi astfel obţineţi un dolar pentru banii federali sau un dolar pentru banii statului”, a spus Vance într-un podcast, în septembrie anul trecut.

El a apărat legăturile strânse ale lui Orbán cu Beijingul, susţinând: „De ce se apropie Viktor Orbán de China? În parte pentru că liderii americani nu iau decizii inteligente.”

Prim-ministrul Ungariei, care şi-a condus ţara timp de 14 ani, a fost singurul lider străin, în afară de Kim Jong Un, pe care Trump l-a menţionat în discursul său de acceptare a nominalizării la Convenţia Naţională Republicană.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici