- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (22.04.2013, 13:34)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Subsecretar de Stat american: SUA vor ca Baza de la Deveselu să devină operaţională la timp
Statele Unite sunt pe deplin angajate pentru ca proiectul privind baza aeriană de la Deveselu să se încheie la timp, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, subsecretarul de Stat american pentru Controlul Armamentului şi Securitate Internaţională, Rose Gottemoeller.
Urmărește
634 afișări
Subsecretar de Stat american: SUA vor ca Baza de la Deveselu să devină operaţională la timp (Imagine: Darius Mitrache/Mediafax Foto)
"Apreciem faptul că România a acceptat să găzduiască faza a doua (din cadrul Abordării Adaptive în Etape privind Apărarea Antirachetă din Europa - EPAA, n.r.) la Baza Deveselu şi vrem să colaborăm îndeaproape pentru a încheia construcţia acesteia la timp", a declarat Gottemoeller, aflată în vizită la Bucureşti.
Utilizarea interceptorilor la Baza Deveselu pentru faza a II-a a scutului antirachetă al SUA din Europa trebuie să devină operaţională în 2015.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Netanyahu a declarat că există progrese în negocierile cu Hamas în Gaza. O rachetă lansată de Houthi a fost interceptată deasupra Israelului
-
Mesajul de Crăciun al preşedintelui Klaus Iohannis
-
O ursoaică şi un pui au ajuns într-o localitate din Alba. Populaţia a fost alertată
-
Polonia este al treilea exportator de ciocolată din Uniunea Europeană. Investiţiile unui gigant american îi vor întări poziţia
Îngrijorările privind Baza Deveselu au apărut după ce administraţia americană a decis să ajusteze sistemul de apărare antirachetă din Europa, renunţând la faza a IV-a din cadrul proiectului. Această ajustare are în vedere renunţarea la introducerea unor rachete interceptoare, urmând în schimb să dezvolte măsuri de protecţie antirachetă pe teritoriul SUA ca urmare a ameninţărilor din partea Coreei de Nord.
"Banii pentru bază sunt deja prevăzuţi în buget şi vrem ca proiectul de construcţie să meargă mai departe. Vom colabora, cred, foarte strâns în următorii ani pentru ca această bază să devină operaţională", a subliniat Rose Gottemoeller.
Ea a afirmat, de asemenea, că, în opinia sa, "nu există nicio imprevizibilitate privind România", care a fost un "partener foarte important" pentru Statele Unite.
Preşedintele Traian Băsescu afirma, în februarie, că "există un singur risc legat de Deveselu, dacă se va constata că România este un stat imprevizibil". Întrebată dacă "imprevizibilitatea" de orice fel ar putea influenţa planurile referitoare la Deveselu, Gottemoeller a răspuns: "Nu văd ca acest lucru să se întâmple. Am prevăzut resurse financiare în bugetul naţional şi bugetul apărării în sprijinul proiectului".
Ea a subliniat că fondurile au fost deja alocate şi sunt disponibile, prin urmare, "nu există nicio imprevizibilitate în ceea ce priveşte România". "Aţi fost un partener foarte important şi considerăm pozitiv să colaborăm cu voi", a adăugat Gottemoeller.
Întrebată dacă această cooperare în privinţa apărării antirachetă ar putea fi un catalizator pentru includerea României în programul Visa Waiver, subsecretarul american de Stat a refuzat să comenteze.
"Eu activez ca subsecretar de Stat pentru Controlul Armamentului şi Securitate Internaţională. Responsabilităţile mele se referă la aspectele legate de securitate. Este foarte inadecvat pentru mine să comentez în privinţa programului Visa Waiver. Dar pot spune că relaţiile bune pe care le avem cu România sunt evidente prin spectrul larg al cooperării noastre - economic, politic şi de securitate", a declarat Gottemoeller, exprimându-şi speranţa într-o continuare a cooperării.
România se află printre puţinele state europene, alături de Polonia, Bulgaria şi Cipru, care nu sunt incluse în programul Visa Waiver (VWP), ce permite călătoriile în Statele Unite, de până la 90 de zile, fără viză turistică, principalul obstacol fiind rata ridicată de refuz a solicitărilor de viză ale cetăţenilor români. Aceasta a fost de 17% în 2012, în scădere faţă de 22,4% în 2011. Rata de refuz rămâne însă principalul obstacol în calea includerii României în VWP, în contextul în care limita maximă admisă de legislaţia americană în vigoare este 3%.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: O explozie la o fabrică de muniții din Turcia a dus la moartea a cel puțin 12 persoane și la rănirea altor patru. Autoritățile investighează incidentul
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Ambasada SUA: Calendarul pentru construcţia bazei de la Deveselu va continua aşa cum e stabilit
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Joe Biden comută pedepsele a 37 de condamnați la moarte. Acestea au fost transformate în închisoare pe viață fără posibilitatea de eliberare
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe