Ţânţarii tigru nu vor afecta desfăşurarea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024

  • Autorităţile locale din capitala Franţei şi-au propus să împiedice ţânţarii tigru purtători de virus să perturbe Jocurile Olimpice de la Paris.
  • La cel mai mare eveniment sportiv al anului sunt aşteptaţi milioane de vizitatori.
  • Autorităţile sanitare se luptă să rezolve problema.
Urmărește
206 afișări
Imaginea articolului Ţânţarii tigru nu vor afecta desfăşurarea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024

Ţânţarii tigru nu vor afecta desfăşurarea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024

În ultimii 20 de ani, ţânţarul tigru asiatic s-a stabilit în diferite părţi ale Europei, inclusiv în Franţa, reprezentând un risc semnificativ pentru sănătate prin transmiterea unor boli precum dengue, chikungunya şi Zikaa.

Experţii dau vina pe schimbările climatice, explicând astfel capacitatea ţânţarilor de a se adapta cu uşurinţă la climatele mai reci. Autorităţile au declarat recent Normandia, în nord-vestul ţării, ultima regiune rămasă fără ţânţari, din Franţa, la fel de infestată ca şi restul ţării. În contextul în care mai sunt doar patru luni până la Jocurile de la Paris, experţii avertizează că o muşcătură de ţânţar tigru ar putea pune în pericol capacitatea unui atlet de a concura.

Didier Fontenille, entomolog şi expert în boli transmise prin vectori, a declarat, citat de insidethegames: „Dacă ai dengue, nu vei sări peste niciun obstacol. Oraşele-gazdă şi mai ales Satul Olimpic trebuie să fie menţinute fără ţânţari".

Autorităţile sanitare au promis că vor intensifica supravegherea ameninţării reprezentate de ţânţarul renumit ca fiind foarte rezistent. Franţa a raportat 45 de cazuri de dengue anul trecut, atribuite transmiterii locale a virusului. Ţânţarii tigru se dezvoltă cel mai bine în zonele urbane, unde apa stagnantă este abundentă pentru depunerea ouălor.

Fontenille a declarat că rezolvarea problemei apei stagnante ar „rezolva 80% din problemă" dacă ar exista o „mobilizare a cetăţenilor" pentru a curăţa chiar şi cele mai mici cantităţi de apă lăsate în ghivece de flori sau farfurii. Pentru restul, a spus el, ar putea fi eficiente repelentele, plasele de ţânţari şi insecticidele organice folosite pe larvele de ţânţari.

Biogents, o companie specializată, a câştigat un contract pentru a proteja portul de agrement din Marsilia în timpul competiţiilor de navigaţie. Aceştia intenţionează să instaleze luna viitoare 15 capcane pe o suprafaţă de un hectar de „zone verzi şi umbroase, umede".

Lupta împotriva ţânţarilor tigru a devenit o industrie înfloritoare. Qista, o companie franceză, a instalat aproximativ 13.000 de sisteme anti-insecte în 26 de ţări în ultimul deceniu. Cercetătorii explorează, de asemenea, modificarea ADN-ului şi sterilizarea pentru a reduce numărul de ţânţari.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici