- Home
- Externe
- HONG KONG, (03.10.2014, 12:47)
- Luminiţa Bogdan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Tensiunile continuă în Hong Kong, în aşteptarea dialogului între autorităţi şi studenţi - FOTO
Situaţia era în continuare tensionată vineri în Hong Kong, unde manifestanţii prodemocraţie au înfruntat din nou forţele de poliţie, în faţa sediului guvernului local, în pofida acordului încheiat între autorităţi şi studenţi în vederea lansării dialogului.
Urmărește
311 afișări
Tensiunile continuă în Hong Kong, în aşteptarea dialogului între autorităţi şi studenţi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Majoritatea manifestanţilor care au protestat în cursul nopţii de joi spre vineri în faţa guvernului au plecat acasă vineri dimineaţa, însă cel puţin o sută de persoane au rămas la faţa locului.
În scene de stradă haotice, poliţiştii au încercat să treacă prin mijlocul celor o sută de manifestanţi care blocau ieşirea din clădire, explicând că trebuie să evacueze un oficial bolnav.
Strigând "mincinoşii, mincinoşii", manifestanţii au refuzat să se mişte, dar poliţiştii au reuşit în final să forţeze trecerea şi să permită accesul unei ambulanţe.
ULTIMELE ȘTIRI
-
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
-
Ambulanţă implicată într-un accident grav pe DN 2, în Vrancea: o persoană a murit, mai multe sunt rănite/ Încă o persoană a murit
-
Incendiu într-o parcare din Sectorul 2 al Capitalei: Două maşini, afectate
-
România la limită: Deficit bugetar uriaş, pensii şi salarii îngheţate, taxe ridicate – Ce urmează?
Citeşte şi:
Şeful Executivului din Hong Kong a refuzat să demisioneze, dar a invitat protestatarii la dialog. Liderii studenţilor au acceptat
Sediul Guvernului, aflat într-un cartier central din fosta colonie britanică, a devenit locul central al zecilor de mii de protestatari aflaţi începând de duminică în stradă. Mişcarea prodemocraţie solicită introducerea votului universal direct şi demisia şefului Guvernului local, Leung Chun-ying, considerat marioneta Beijingului.
Numeroşi manifestanţi sunt sceptici în legătură cu şansele unui succes în negocierile cu autorităţile: "C.Y", cum este numit în Hong Kong şeful Executivului, a reafirmat că nu va demisiona, în timp ce Beijingul a asigurat că nu va face nicio concesie în privinţa solicitărilor din partea protestatarilor.
- Beijingul consideră că manifestaţiile sunt "sortite eşecului"
În acest context, Cotidianul Poporului, ziarul oficial al Partidului Comunist chinez, avertizează, într-un editorial, că solicitările manifestanţilor "nu sunt nici legale şi nici rezonabile". Manifestanţiile contravin "principiiilor legale şi sunt sortite eşecului", iar Beijingul nu va face nicio concesie, subliniază Cotidianul Poporului.
Manifestanţii din Hong Kong protestează în special faţă de decizia Beijingului, anunţată în august, de a permite votul universal pentru alegerea premierului local în 2017, păstrând, totuşi, controlul asupra candidaturilor, ceea ce, în opinia lor, reprezintă o încălcare a angajamentelor asumate de Beijing în 1997. Aceasta este cea mai gravă criză politică care are loc în Hong Kong de la retrocedarea fostei colonii britanice către China, în 1997.
- Dialogul promis de premier, primit cu neîncredere de manifestanţi
La rândul lor, studenţii, care se află în fruntea mişcării prodemocraţie, i-au dat un ultimatum premierului local până joi pentru a-şi prezenta demisia, însă acesta a respins solicitările protestatarilor, dar a propus demonstraţilor începerea unui dialog pe tema crizei.
Deşi gestul pare o concesie semnificativă, în condiţiile în care Guvernul a refuzat anterior orice dialog cu manifestanţii, numeroşi protestatari au primit cu neîncredere propunerea. "Începând de acum, voi rămâne în stradă şi în cursul nopţii", a declarat Abigail Hon, un maniestant în vârstă de 19 ani. "Sperăm că premierul Leung va răspunde imediat solicitărilor noastre", a adăugat el.
De asemenea, Occupy Central, principala mişcare prodemocraţie, a salutat perspectiva unui dialog cu autorităţile, exprimându-şi speranţa că discuţiile vor reprezenta "un pas înainte faţă de actualul impas politic". Data pentru începerea discuţiilor între autorităţi şi manifestanţi nu este însă deocamdată cunoscută.
În aşteptarea dialogului, principalele străzi şi cartiere din oraş sunt în continuare blocate. Activitatea economică este, de asemenea, puternic afectată, iar Bursa a înregistrat o scădere de 1,16% vineri, după două zile libere de sărbătoare în oraş.
"Revoluţia umbrelelor", cum a fost numită pe reţelele sociale mişcarea de protest din Hong Kong, se bucură de o susţinere puternică şi în străinătate, unde manifestaţii de solidaritate au fost organizate în mai multe ţări.
Citeşte şi:
"Revoluţia umbrelelor" din Hong Kong generează manifestaţii de susţinere peste tot în lume
Pe fondul presiunilor diplomatice şi din partea presei, China a avertizat Washingtonul să nu se amestece în criza din Hong Kong, în timp ce Uniunea Europeană şi-a exprimat "preocuparea". La rândul său, Japonia şi-a exprimat vineri speranţa că Hong Kong-ul va menţine un sistem "liber şi deschis", declaraţie care ar putea fi apreciată moderat de Beijing.
China a adoptat o poziţie prudentă, în condiţiile în care preşedintele Xi Jinping continuă presiunile asupra disidenţei şi încearcă prin orice mijloace să prevină o extindere a manifestaţiilor prodemocraţie.
Pe fondul protestelor din Hong Kong, Partidul Comunist chinez a înăsprit cenzura vizând reţelele sociale. Potrivit asociaţiilor pentru apărarea drepturilor omului, zeci de persoane au fost arestate după ce şi-au anunţat susţinerea pentru manifestanţii din Hong Kong.
Citeşte şi:
Scenarii posibile în cazul manifestaţiilor prodemocraţie din Hong Kong - VIDEO, GALERIE FOTO
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Finlanda și Estonia lansează patrule navale în urma suspiciunii de sabotaj rusesc în cazul Estlink 2. Rutte: „NATO va spori prezența în Marea Baltică”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Drumul spre distracția de Revelion e aglomerat: Rute alternative și sfaturi esențiale pentru un drum sigur spre munte
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ce a putut să scrie o tânără pe salata boeuf, de Crăciun? Au râs cu lacrimi când au văzut mesajul genial
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 15:13
-
astăzi, 15:11
Marcel Ciolacu: Guvernul României este solidar cu poporul azer