- Home
- Externe
- TOKYO, (21.05.2014, 08:40)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
TEPCO deversează în mare apa subterană de la Fukushima, pentru a asana instalaţia
Compania care gestionează centrala nucleară accidentată Fukushima a început miercuri să deverseze în mare sute de metri cubi de apă subterană, pompată în amonte de reactoare, o operaţiune care provoacă furia organizaţiilor ecologiste.
Urmărește
207 afișări
TEPCO deversează în mare apa subterană de la Fukushima, pentru a asana instalaţia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Am început deversarea (...) la (ora locală) 10.25 (4.24, ora României)", a anunţat Tokyo Electric Power (TEPCO) într-un e-mail.
"O patrulă a efectuat un prim rond la ora (locală) 10.30 şi nu a constatat nicio scurgere", afirmă compania, care prevede să deverseze miercuri 560 de metri cubi de apă în Oceanul Pacific, pe litoralul căruia se află instalaţia atomică.
"Este o etapă importantă în gestionarea apei la Centrala Fukushima Daiichi, problema care reprezintă prioritatea noastră actuală", a declarat preşedintele-director general al TEPCO Naomi Hirose, citat în comunicat, salutând acordurile obţinute de la autorităţi şi pescari pentru a proceda la această operaţiune.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ai drum bun pe A7: S-a deschis Lotul 1 Dumbrava – Mizil de pe autostrada Ploieşti – Buzău
-
Kelemen Hunor: Trebuie stabilit calendarul prezidenţialelor, nu mai târziu de luna aprilie
-
Drulă: Vom lupta cu minciuna. Începem cu un vot împotriva acestui guvern
-
Bolojan: Că ne place, că nu ne place, una din primele decizii bune este să votăm acest guvern
TEPCO a început în aprilie să pompeze apă subterană cu 12 pompe, înainte să fie contaminată sub clădirile instalaţiei, devastate de un tsunami la 11 martie 2011.
Această apă este stocată provizoriu într-un rezervor, pentru a fi analizată şi pentru a se verifica dacă este radioactivă.
Ea este deversată în ocean doar dacă nu este contaminată, promite TEPCO, care a stabilit criterii-limită pentru cesiu 134 şi 137, radionucleide care emit raze beta, stronţiu 90 şi tritiu. În cazul depăşirii limitelor, operaţiunile vor fi oprite. Controale urmează să fie efectuate şi de o terţă parte.
Aproximativ 400 de tone de apă subterană intră zilnic în clădirile din instalaţia atomică, crescând cantitatea de apă contaminată în contact cu echipamentele, apă care este stocată, ulterior - o sarcină considerată insurmontabilă -, la care se adaugă apă provenind de la răcirea reactoarelor.
- Oceanul, singurul loc de deversare posibil
"Decizia de a deversa apa subterană în mare are la bază scenariul potrivit căruia «nu există altă opţiune» şi nu o soluţie pe termen lung pentru locuitorii de la Fukushima şi din Japonia", a comentat un reprezentant al organizaţiei Greenpeace în Japonia, Kazue Susuki, care subliniază că "apă radioactivă se scurge în mare de la accident, în martie 2011".
Pescarii de la Fukushima şi-au exprimat acordul faţă de operaţiuni, după un an.
Greenpeace cere TEPCO să amelioreze în mod semnificativ modul în care este publicat nivelul radioactivităţii apei deversate, apreciind că este necesar ca terţe părţi să poată să efectueze controale în mod independent nu doar la punctul de deversare, ci şi pe parcursul întregului proces.
Deşi TEPCO prezintă această deviere ca pe un element crucial al strategiei sale de asanare a instalaţiei, problema majoră a volumelor înfricoşătoare de apă radioactivă acumulată la Centrala Fukushima Daiichi va fi departe de a fi soluţionată. Sistemul de tratare a apei, ALPS, este considerat puţin fiabil, ajungând în pană.
El este oprit, din nou, integral, începând de marţi dimineaţa, după oprirea celei de a treia linii de tratare, a anunţat TEPCO.
Dispozitivul, care serveşte la eliminarea a aproximativ 60 de radionucleide (rămânând cel puţin tritiu), constă în trei linii paralele de decontaminare. Una singură funcţiona marţi, dar a fost oprită înainte de prânz, din cauza "degradării" performanţelor acesteia.
În prezent, peste 350.000 de metri cubi de apă foarte contaminată aşteaptă în sute de rezervoare.
"În asemenea condiţii, este posibil ca ALPS (menit să trateze 750 de metri cubi de zi) să nu poată să funcţioneze niciodată corect", şi-a exprimat îngrijorarea un muncitor de la centrală, sub pseudonimul "Happy".
Al doilea dispozitiv de decontaminare, finanţat de către Guvern, urmează să fie instalat treptat, începând de luna viitoare, un echipament de la care se aşteaptă rezultate mai bune. Între timp, TEPCO prevede o capacitate de stocare de 800.000 de tone de apă în incintă, un risc enorm în cazul unei noi catastrofe.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Pariul politic al lui Elon Musk: Cum a devenit Tesla a opta cea mai valoroasă companie din lume
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Când a descoperit Mircea Diaconu că suferă de cancer. A ținut totul... Fiica lui rupe tăcerea
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe