- Home
- Externe
- (26.04.2022, 06:00)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
The Guardian: Ar putea Macron să creeze Statele Unite ale Europei?
Preşedintele francez este hotărât să transforme UE, dar obstacolele sunt enorme.
Urmărește
16848 afișări
Sursa Foto - Hepta
"Am facut-o. Am transformat Uniunea Europeană într-un gigant capabil să reziste într-o lume dominată de giganţi precum China şi Statele Unite ”, va spune Macron în vara anului 2027 când îşi va încheia cel de-al doilea mandat.
"Va spune el asta?", se întreabă Timothy Garton Ash, istoric, scriitor şi editorialist la The Guardian.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
„Suveranitatea europeană” este termenul lui Macron pentru a fi un gigant într-o lume a giganţilor. Suveranitatea strategică presupune "să nu fii dependent de Rusia pentru energia ta, de SUA pentru securitatea ta sau de China pentru profiturile tale corporative", scrie el.
Macron are o politică externă de securitate europeană suficient de puternică pentru a descuraja agresori precum Vladimir Putin, Xi Jinping şi poate Donald Trump (în caz că va fi reales în 2024).
Macron este în prezent singurul lider european cu viziunea, ambiţia şi experienţa de a muta decisiv Uniunea Europeană în această direcţie, dar obstacolele sunt enorme. Unul dintre ele o reprezintă alegătorii lui Marine Le Pen, adversarul său naţionalist.
Scriitorul afirmă că Macron are defectele virtuţilor sale, că nu a văzut niciodată o fiinţă umană cu mai multă unitate, ambiţie, energie şi încredere în sine. Dar el poate părea adesea arogant, jupiterian, neo-napoleonic, un Ludovic al XIV-lea adaptat la secolul 21 care va spune : „ L'Europe, c'est moi”.
"Ştie că are nevoie de Germania. Prima sa vizită oficială după inaugurarea din luna mai va fi la Berlin. Europa va fi condusă din nou de „cuplul” franco-german. Va găsi în cancelarul german, Olaf Scholz, un partener mai dispus decât a fost vreodată Angela Merkel. Scholz a făcut deja consolidarea Uniunii Europene drept o piatră centrală a programului său politic.
Subestimatul Scholz trece printr-o situaţie foarte proastă în acest moment, aparent incapabil să găsească cuvintele, tonul şi viteza decisivă de acţiune, necesare pentru a răspunde celui mai mare război din Europa de la 1945 încoace.
În acest sens, el este diametral opusul preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski.
Zelenski era un preşedinte destul de ineficient pe timp de pace, dar s-a transformat într-un lider superb pe timp de război.
Scholz se pregătea să devină un lider de prim rang în timp de pace. În primele zile ale războiului, el părea decisiv, introducând un nou cuvânt german în limba engleză: Zeitenwende(punct epocal de cotitură ).
Dar de atunci a fost mereu pe picior din spate cu privire la aprovizionarea Germaniei cu gazul rusesc şi aprovizionarea cu arme către Ucraina. Să se întâlnească cu Macron este o oportunitate pentru el de a face o resetare europeană. Unul dintre primele lucruri pe care ar trebui să le facă împreună este să-i facă amândoi o vizită lui Zelenski la Kiev", sugerează autorul.
"Cu toate acestea, în Uniunea Europeană alcătuită din 27 de state membre, cuplul franco-german nu este suficient. Nu poate fi doar o combinaţie de nous francez şi wir german .
Premierul italian, Mario Draghi, a făcut, spre deosebire de Scholz, tranziţia cu pricepere de la tipul de managerul economic pe timp de pace la stilul de conducător mai clar, mai îndrăzneţ, necesar în timp de război.
Şefii de guvern precum Pedro Sánchez din Spania, Mark Rutte din Ţările de Jos şi Kaja Kallas din Estonia sunt parteneri serioşi. Europa funcţionează întotdeauna cel mai bine atunci când ai coaliţii de voinţă între guvernele naţionale, susţinute de instituţiile de la Bruxelles. Dacă partidul conservator britanic ar avea în sfârşit decenţa şi curajul pentru a scăpa de Boris Johnson, UE ar putea avea şi un partener strategic peste Canalul Mânecii, cel puţin în probleme precum securitatea, energia şi mediul", adaugă Timothy.
Cel mai longeviv şef de guvern al UE, Viktor Orbán din Ungaria, este o problemă. Vestea bună este că autocratul maghiar continuă să-şi piardă sprijinul în Europa centrală. În ziua alegerilor din Franţa, Slovenia a votat în afara unui alt aliat populist ai lui Orbán, Janez Janša. Şi Orbán are mare nevoie de fonduri UE care sunt în prezent reţinute. Aşadar, Macron, Scholz şi colegii ar trebui să aibă curajul şi curajul să-i spună exact unde îşi poate pune vetoul ameninţat cu alte sancţiuni împotriva Rusiei lui Putin.
"În spatele problemei acţiunii colective cu care se confruntă proaspăt reales preşedintele francez în Uniunea Europeană se află o provocare mai profundă, vizibilă clar în propria sa ţară. Chiar şi acolo unde politicile UE sunt deja europene, politicile sunt încă naţionale. Într-o măsură mai mare sau mai mică, toate democraţiile occidentale sunt tulburate de politici naţionaliste, antiliberale şi anticentriste, de genul celor reprezentate în Franţa atât de extrema dreaptă a lui Le Pen şi de polemistul Éric Zemmour , cât şi de extrema stângă a lui Jean-Luc Mélenchon.
Cei trei candidaţi au obţinut 52% din voturi în primul tur al alegerilor prezidenţiale franceze. Dacă adunăm cei 13,3 milioane de oameni care au votat pentru Le Pen în al doilea tur de duminică, cei 13,7 milioane care s-au abţinut şi cei 2,2 milioane care au depus buletine de vot albe ce au fost automat anulate (o formă de vot pentru protest), obţii o cifră mult mai mare decât cei 18,8 milioane care l-au votat pe Macron", declară Timothy.
Macron se confruntă cu alegeri parlamentare în iunie şi este departe de a fi clar că partidul său La République En Marche îşi poate asigura o majoritate funcţională. Potrivit sondajelor din Italia, partidele populiste de dreapta Fratelli d'Italia şi Lega ar avea între ele aproximativ 38% din voturi – şi astfel ar putea forma guvernul italian după alegerile parlamentare.
"Această nefericire larg răspândită faţă de centrul liberal şi „Europa” este rezultatul mai multor cauze. Acestea includ efectele sociale şi culturale pe termen lung ale formei concentrate de globalizare reprezentată de UE; faptul că, după criza financiară globală din 2008, bogaţii au devenit în general mai bogaţi, iar săracii mai săraci; impactul economic ulterior al pandemiei de Covid; şi acum războiul din Ucraina, împingând preţurile energiei şi, prin urmare, costul vieţii şi mai mult peste acoperiş. Cel mai rău urmează să vină. Dacă politica internă din doar câteva state membre UE merge din nou pe un drum greşit, agenda europeană a lui Macron va fi şi mai dificil de realizat.
Privind acest om extraordinar, îmi amintesc mereu de imaginea eroică a lui Jacques-Louis David, cu Napoleon traversând Alpii călare pe un cal alb, cu un braţ întins pentru a indica drumul înainte. Dar în realitate va fi mai degrabă un grup nedisciplinat care se urcă încet pe munte, un grup de maşini electrice – iar maşina din faţă nu va fi întotdeauna un Renault", încheie autorul.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe