Turcia inaugurează prima legătură TGV Ankara-Istanbul

Turcia inaugurează vineri primul său tren de mare viteză între principalele două oraşe ale sale, Ankara şi Istanbul, un proiect pus în aplicare de premierul Recep Tayyip Erdogan în cadrul eforturilor de modernizare a ţării.

Urmărește
2702 afișări
Imaginea articolului Turcia inaugurează prima legătură TGV Ankara-Istanbul

Turcia inaugurează prima legătură TGV Ankara-Istanbul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Întârzierile succesive ale inaugurării au alimentat numeroase glume în ultimii ani. Dar vineri seara, glumeţii vor fi reduşi la tăcere când Erdogan va intra triumfător în Istanbul la bordul primului tren de mare viteză.

Inaugurarea liniei are loc cu mai puţin de o lună înaintea alegerilor prezidenţiale din 10 august, la care Erdogan este candidat şi a cărui campanie s-a concentrat pe eforturile de ameliorare a transporturilor în Turcia.

Din nefericire, trenul nu se va opri în centrul Istanbulului. El nu va ajunge decât pe malul asiatic al Bosforului, pentru a-şi încheia cursa în îndepărtata periferi Pendik, la două ore distanţă de malul european în timpul ambuteiajelor.

Proiectul nu a fost ocolit de ghinion: nu numai inaugurarea sa a fost amânată, dar în iulie, în cursul testelor, unul dintre noile trenuri a lovit un vagon folosit la întreţinere.

Acesta a fost nevoit, de asemenea, să rezolve probleme de securitate. Accidentele feroviare sunt frecvente în Turcia, iar în 2004 zeci de persoane au murit când un tren de mare viteză a deraiat în nord-vestul ţării.

Dar, prin intermediul unei campanii de publicitate intense, cu spoturi televizate prezentând copii ce agitau mâinile la trecerea trenului, Guvernul a eludat dificultăţile pentru a transforma proiectul în succes.

Erdogan, al cărui partid islamo-conservator AKP domină politica turcă de peste zece ani, se străduieşte să se prezinte ca omul care a transformat Turcia pentru a face din ea o ţară modernă cu un nivel de viaţă comparabil cu cel al vecinilor europeni.

Premierul a inaugurat recent tunelul de la Marmaray, construit sub Bosfor, care permite legarea printr-o linie de metrou a malurilor european şi asiatic ale Istanbulului.

Printre proiectele în curs, se remarcă un al treilea pod peste Bosfor şi un al treilea aeroport la Istanbul.

Proiectul de legătură feroviară Istanbul-Ankara a costat 4,25 de miliarde de dolari. Început în 2003, chiar după preluarea puterii de către AKP, el a fost terminat abia 11 ani mai târziu.

Turcia a început să se doteze cu o reţea feroviară la mijlocul secolului XIX, sub Imperiul Otoman, iar construcţia de căi ferate a fost acordată în concesiune marilor puteri din perioada respectivă, Marea Britanie, Franţa şi Germania.

Dezvoltarea reţelei a fost continuată de fondatorul Turciei moderne, Mustafa Kemal Ataturk, dar întreţinerea sa a fost neglijată ulterior, când situaţia economică a ţării s-a deteriorat. Au fost create foarte puţine linii noi din 1960.

În prezent, călătoriile în Turcia se fac în principal cu autocarul sau avionul, dar Guvernul speră că linia Ankara-Istanbul va schimba obiceiurile turcilor.

Călătoria între cele două oraşe va fi astfel de trei ore şi jumătate. Proiectul final prevede un punct terminus pe malul european al Istanbulului, cu trenuri care traversează Bosforul prin tunelul Marmaray. Trenurile sunt prevăzute să reuleze cu o viteză de 250 de kilometri pe oră, pe o linie lungă de 511 kilometri.

Erdogan a fixat pentru 2023 - când se împlinesc 100 de ani de la înfiinţarea Republicii de către Ataturk - obiectivul de a face legătura între estul şi vestul Turciei printr-un tren de mare viteză.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici