Twitter nu mai salvează vieţi gratuit, după cutremurele din Turcia şi Siria

„Nature” a preluat alarma emisă de oamenii de ştiinţă: închiderea metadatelor către centrele de cercetare şi universităţile, operaţiune impusă de Elon Musk, va bloca multe servicii de utilităţi sociale.

Urmărește
4714 afișări
Imaginea articolului Twitter nu mai salvează vieţi gratuit, după cutremurele din Turcia şi Siria

Twitter nu mai salvează vieţi gratuit, după cutremurele din Turcia şi Siria

Primul succes real al Twitter a fost cutremurul care a lovit zona San Francisco pe 30 octombrie 2007, la mai puţin de un an de la lansarea serviciului în oraşul californian, cu primul tweet al lui Jack Dorsay. A fost un test general al utilităţii sociale a Twitter, deoarece oamenii au început să-l folosească în mod natural pentru a-şi comunica condiţiile şi pentru a fi salvaţi.

De atunci, eficacitatea colectării datelor în situaţii de criză a explodat. Dar cutremure devastatoare din Turcia şi Siria ar putea fi ultimele în care Twitter joacă, gratis, un rol în salvarea de vieţi. Din 2007, tehnologia s-a ramificat, iar numai în ultimele zile, mai multe centre de cercetare şi universităţi din întreaga lume au folosit datele foarte bogate extrase de pe Twitter pentru a dezvolta servicii de salvare în timp real.

Astăzi există nenumărate alte servicii de comunicare. Dar Twitter este una dintre puţinele companii din lume care oferă oamenilor de ştiinţă şi universităţilor acces gratuit la însăşi sursa de metadate, adevăratul aur digital.

Big data care, evaluate corespunzător, fac posibil să fie rapid şi eficient în starea de urgenţă. Este munca tăcută, dar fructuoasă, a oamenilor de ştiinţă şi a cercetătorilor. Toate acestea au loc prin deschiderea API-ului, un fel de acces care vă permite să introduceţi şi să utilizaţi date şi metadate pentru a dezvolta servicii.

Dar epoca lui Elon Musk la Twitter a început cu oprirea acestei utilizări: compania a comunicat că accesul la API-uri nu va mai fi permis nimănui gratuit, nici măcar centrelor de cercetare şi universităţilor, scrie „Nature”.

În 2021, Twitter publicase, pentru prima dată în istorie, Global Impact Report, unde arăta utilitatea socială şi globală a serviciului. Raportul spunea: „Fii liber, rapid şi liber” şi „Prioritizează sănătatea şi societatea”. Era semnat de Jack Dorsay, co-fondatorul şi ultimul CEO înainte de venirea lui Musk.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici