- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (25.03.2022, 15:03)
- Andrei Şerbănescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
UE a impus sancţiuni oamenilor lui Putin. Cât de afectaţi sunt oligarhii ruşi de măsurile Occidentului
Uniunea Europeană a impus sancţiuni ample asupra Rusiei şi oligarhilor lui Putin din cauza invaziei Ucrainei – acum, marea provocare a blocului este aplicarea acestor sancţiuni, a raportat Reuters.
Urmărește
1610 afișări
Cele 27 de state membre ale UE au probleme cu aplicarea sancţiunilor din cauza obstacolelor legale. Chiar şi atunci când sunt aplicate sancţiuni, majoritatea ţărilor UE pot merge doar până la îngheţarea activelor, ceea ce înseamnă că acestea pot fi încă folosite de proprietarii lor, a raportat Reuters. Cu toate acestea, aceleaşi bunuri nu pot fi vândute sau transferate de către proprietar sau sechestrate de către stat.
„În majoritatea statelor membre, este necesară o condamnare penală pentru confiscarea bunurilor”, a declarat Comisia Europeană (CE) pentru Reuters. În traducere simplă, un oligarh poate continua să trăiască într-un conac care a fost îngheţat de autorităţi.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iranul se pregătește de atac. Ar putea avea loc chiar în această noapte, înainte de alegerile din SUA: „Nu vom lăsa alegerile americane să ne influențeze”
-
Alegeri SUA. Generaţia TikTok merge la vot. Cum influenţează reţeaua socială alegerile
-
Ion Cristoiu, despre alegerile din SUA: Trebuie să ne aşteptăm că nici Trump, nici Kamala nu vor accepta înfrângerea
-
Un influencer pro-Trump a primit 100 de dolari de la un agent rus pentru a posta un videoclip fals cu fraude electorale
Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Muller, a declarat pentru Reuters că ţara va trebui să-şi schimbe constituţia pentru a putea confisca bunurile oligarhilor ruşi. Franţa a îngheţat în jur de 850 de milioane de euro (937 de milioane de dolari) în active aparţinând persoanelor sancţionate, dar proprietarii pot folosi în continuare proprietăţi fizice, a declarat ministerul de finanţe al ţării pentru agenţia de presă. Şi avocaţii italieni au declarat pentru Reuters că ţara va trebui să demareze proceduri legale separate pentru a sechestra bunurile îngheţate.
Aşadar, deşi conturile bancare şi activele persoanelor sancţionate sunt îngheţate din punct de vedere tehnic, doar o mică parte din averea oligarhilor a fost afectată până acum, a raportat Reuters, citând oficiali UE şi informaţii guvernamentale.
Urmărirea activelor este o altă provocare, deoarece mulţi oligarhi şi-au remanierat participaţiile, inclusiv transferând active în jurul reţelelor complicate de companii onshore şi offshore.
De exemplu, magnatul oţelului, Alexei Mordashov, a mutat acţiuni în valoare de 1,3 miliarde de dolari dintr-un operator de turism într-un paradis fiscal offshore în ziua în care a fost lovit de sancţiuni, sugerează documentele de reglementare. Controlul unei companii de investiţii legată de un alt oligarh sancţionat, Roman Abramovici, a fost transferat unuia dintre apropiaţii lui Abramovici în ziua în care Rusia a invadat Ucraina, a informat The Wall Street Journal.
Între timp, cu mult înainte de valul actual de sancţiuni, miliardarul Alisher Usmanov şi-a mutat o mare parte din activele sale în trusturi în scopul planificării imobiliare, a declarat marţi pentru Reuters un purtător de cuvânt al magnatului.
Săptămâna trecută, Comisia Europeană a înfiinţat un grup operativ „îngheţă şi confiscă” pentru a impune sancţiunile împotriva oligarhilor ruşi. Grupul operativ nu a identificat încă niciun activ care trebuie îngheţat de urgenţă din cauza riscului ca acesta să poată fi vândut sau mutat din UE, a informat Reuters, citând un înalt oficial din blocul comercial.
Un purtător de cuvânt al CE a declarat că statele membre trebuie să raporteze eforturile întreprinse pentru implementarea sancţiunilor, dar a refuzat să spună dacă toate s-au conformat şi nu a dezvăluit până acum o valoare pentru activele îngheţate.
CE nu a răspuns imediat la cererea de comentarii a Insider trimisă în afara programului normal de lucru.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: WSJ: Rusia plănuia să incendieze avioanele cu destinația SUA și Canada, prin dispozitive inflamabile pe bază de magneziu
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Citește și: Kremlinul apreciază că "nu se va întâmpla nimic teribil" dacă Rusia va fi exclusă din G20
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce a pățit Marian Godina în timpul unei percheziții. Ce obiect a găsit pe noptiera suspectului peste care a intrat în casă
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe