- Home
- Externe
- KIEV, (27.04.2015, 20:16)
- Valentin Vidu - Mediafax
UE nu va trimite o forţă de menţinere a păcii în Ucraina, în pofida violenţelor, anunţă Tusk
Liderii UE şi-au exprimat luni, la Kiev, îngrijorarea faţă de încălcarea armistiţiului dintre forţele guvernamentale şi cele ale separatiştilor proruşi în estul Ucrainei, dar au anunţat că Bruxellesul nu va trimite trupe de menţinere a păcii în zona de conflict, relatează BBC News online.
Urmărește
1160 afișări
UE nu va trimite o forţă de menţinere a păcii în Ucraina, în pofida violenţelor, anunţă Tusk
"Putem vorbi doar despre o misiune civilă, nu militară", a declarat preşedintele Consiliului European Donald Tusk într-o conferinţă de presă.
Anterior, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a îndemnat Uniunea Europeană şi ONU să trimită trupe de menţinerea păcii în regiunea Donbas, devastată de un conflict armat care a izbucnit anul trecut între separatiştii proruşi şi forţele naţionale, după anexarea Peninsulei ucrainene de către Rusia.
Rebelii proruşi bombardau un sat din apropiere de oraşul Mariupol. Tancuri şi mortiere au bombardat satul Şirokie, situat în apropierea oraşului port considerat strategic Mariupol, aflat sub controlul trupelor naţionale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertizări meteo de ceaţă în sud-estul României şi de vânt puternic în nord-vest
-
Rusia a început războiul cu o blocadă a porturilor ucrainene la Marea Neagră, dar acum situaţia s-a inversat
-
Spaţiul Schengen s-ar putea extinde din nou. Ce ţară europeană ar putea adera până la sfârşitul anului 2025
În schimb, Tusk a anunţat că UE va trimite la Kiev o misiune civilă "de evaluare", care să analizeze modalităţi în vederea consolidării asistenţei în domeniul securităţii acordate Ucrainei.
Această misiune va analiza nevoile ţării şi ce poate să facă Bruxellesul pentru a ajuta şi va întocmi un raport în acest sens, care va fi discutat de statele membre ale Uniunii, a precizat el, citat de Interfax Ucraina.
Forţe rebele puternic înarmate luptă împotriva forţelor guvernamentale de un an în regiunile Doneţk şi Lugansk.
Occidentul şi Kievul acuză Rusia că-i înarmează şi-i susţine cu trupe pe insurgenţii proruşi, însă Moscova neagă acest lucru, insistând că ruşii care luptă alături de rebeli sunt voluntari.
- Încălcări ale armistiţiului
"Suntem îngrijoraţi de informaţiile potrivit cărora în estul Ucrainei continuă să intre arme", a declarat Tusk, citat de BBC.
Observatori internaţionali din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) "nu au putut verifica o retragere a armamentului greu", a subliniat preşedintele Consiliului European.
Potrivit armistiţiului încheiat la Minsk, în februarie, ambele părţi ar fi trebuit să îşi retragă armamentul greu din zona de conflict.
Tusk a reiterat poziţia europeană potrivit căreia sancţiunile UE impuse Rusiei vor rămâne în vigoare până când condiţiile stabilite la Minsk vor fi îndeplinite integral.
Observatori OSCE au anunţat duminică faptul că au constatat cel mai intens bombardament asupra satului Şirokie de la reluarea ostilităţilor, la jumătatea lui februarie. Armament greu - inclusiv tancuri - a fost observat în zone controlate de către rebelii proruşi în regiune, au subliniat ei.
- Poroşenko a pledat pentru liberalizarea regimului vizelor
Acţiunile Rusiei în estul Ucrainei nu ar trebui considerate un obstacol în calea unui regim de liberalizare a vizelor din partea UE, a declarat preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, citat de Interfax Ucraina. "Acţiunile Moscovei de pe frontiera de est complică în mod considerabil acest proces (de liberalizare a vizelor). Dar sunt de acord cu preşedintele Tusk că această problemă nu trebuie să reprezinte un obstacol" în calea procesului, a declarat Poroşenko în deschiderea summitului UE-Ucraina.
Preşedintele ucrainean a subliniat că decizia de a acorda cetăţenilor ţării sale dreptul de a vizita ţările UE fără vize reprezintă un pas important în susţinerea opţiunii prooccidentale a Ucrainei în viitorul apropiat. "Sunt convins că ucrainenii, ca popor european, au dreptul la una dintre libertăţile fundamentale pe care este bazată integrarea europeană, şi anume libertatea de a călători şi a relaţiilor umane", a spus el.
Ucraina va continua să susţină soluţionarea situaţiei din est prin negocieri, a mai subliniat şeful statului. "Ucraina este convinsă că nu există alternaivă la soluţionarea diplomatică a situaţiei din Donbas şi va depune un efort maxim în această direcţie, inclusiv prin respectarea deplină şi necondiţionată a acordurilor de la Minsk", a spus el în cadrul reuniunii.
Poroşenko a subliniat totodată că criza din ţara sa poate fi soluţionată cu condiţia unei "reveniri complete şi ireversibile a Rusiei în cadrul legislaţiei internaţionale".
- Îndemnuri la reformă
Preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a participat, de asemenea, la reuniunea la nivel înalt de la Kiev.
Este vorba despre primul summit de la semnarea, în iunie, a Acordului de Asociere UE-Ucraina. Reuniunea continuă marţi.
Uniunea Europeană îndeamnă Ucraina să adopte reforme economice vaste, în lupta cu o datorie nesustenabilă, inflaţia şi o corupţie endemică.
Însă Bruxellesul a fost de acord să amâne implementarea Acordului de Asociere cu Ucraina până în ianuarie 2016, în urma protestelor Rusiei.
Moscova priveşte cu suspiciune Acordul, apreciind că liberul-schimb cu UE poate să transforme Ucraina într-o poartă de intrare a unor bunuri ieftine pe piaţa rusă.
Juncker a apreciat, citat de BBC, că în Ucraina condiţiile de trai sunt "foarte dificile" şi a promis o suplimentare a asistenţei financiare din partea UE, vizând să ajute în procesul "dureros" de reformă.
"Cetăţenii ucraineni vor să trăiască într-o ţară fără corupţie", a subliniat preşedintele CE.
Reformarea sectorului energetic ucrainean, puternic subvenţionat, este o prioritate, apreciază expertul BBC în probleme economice Andrew Walker, care consideră că ineficienţa energetică secătuieşte bugetul naţional.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Zuckerberg și Musk sunt nemulțumiți de legislațiile UE privind social media. De ce speră Meta și X că Trump le va aduce mai mulți bani
Citește pe www.zf.ro: Restructurarea este cuvântul de ordine în 2025, iar IT-iştii sunt primii pe listă. De la prosecco la birou şi salarii de mii de euro acum corporatiştii vor trebui să înfrunte realitatea tăierilor de salarii şi concedierilor VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Biden critică decizia lui Zuckerberg de a renunța la fact-checking: „Mișcarea Meta este foarte rușinoasă”. Ce spune compania
Cum ar arăta viaţa fără asigurări: câţi bani ar trebui să scoată din buzunar un român fără asigurare de călătorie şi sănătate
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vine iarna în România! Orașele în care ninge săptămâna viitoare, potrivit meteorologilor Accuweather
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe