UE şi SUA au găsit soluţia pentru a dezamorsa conflictul comercial: "lanţuri de aprovizionare puternice" pe ambele maluri ale Atlanticului

Oficialii Statelor Unite şi ai Uniunii Europene se vor angaja să diversifice lanţurile de aprovizionare pentru a atenua o dispută transatlantică legată de un program de subvenţii al SUA care acordă prioritate pieselor fabricate în America pentru vehiculele electrice, potrivit unor documente obţinute de POLITICO.

Urmărește
6413 afișări
Imaginea articolului UE şi SUA au găsit soluţia pentru a dezamorsa conflictul comercial: "lanţuri de aprovizionare puternice" pe ambele maluri ale Atlanticului

În cel mai recent proiect care urmează să fie aprobat în cadrul reuniunii de luni a Consiliului UE-SUA pentru comerţ şi tehnologie (TTC), oficialii spun că preocupările UE cu privire la Legea americană de reducere a inflaţiei ar putea fi potolite printr-o "tranziţie ecologică de sprijin reciproc, cu lanţuri de aprovizionare puternice, sigure şi diversificate, care să aducă beneficii întreprinderilor, lucrătorilor şi consumatorilor de pe ambele părţi ale Atlanticului".

Legea privind reducerea inflaţiei de 369 de miliarde de dolari a preşedintelui Joe Biden stabileşte un program uriaş de subvenţii pentru vehiculele electrice fabricate în America. Oficialii europeni consideră că este o măsură anticoncurenţială şi protecţionistă care încalcă normele Organizaţiei Mondiale a Comerţului, în special într-un moment în care industria europeană plăteşte costuri energetice mult mai mari, informează POLITICO.

Ca o potenţială contramăsură, marile naţiuni producătoare de automobile, precum Franţa şi Germania, au lansat ideea unei legi de cumpărare a produselor europene pentru a atrage fonduri către producătorii europeni care încearcă să concureze cu firmele americane.

Comisia Europeană a minimalizat opţiunea de a declanşa subvenţii uriaşe pentru industria europeană, vicepreşedintele executiv Margrethe Vestager declarând săptămâna aceasta că ar fi ipocrit ca UE să reflecte programul de subvenţii al SUA, după ce a strigat că planurile sunt greşite.

Între timp, Biden i-a spus joi preşedintelui francez Emmanuel Macron, aflat în vizită în Franţa, că SUA "nu au intenţionat niciodată să excludă" aliaţii globali din uriaşul său program de subvenţii şi că este încrezător că oficialii de pe ambele maluri ale Atlanticului pot "rezolva unele dintre diferenţe".

Disputa legată de subvenţiile americane va plana asupra reuniunii TTC de luni de la Universitatea din Maryland, care reuneşte oficiali de rang înalt de la Bruxelles, inclusiv vicepreşedinţii executivi ai UE Valdis Dombrovskis şi Vestager, precum şi secretarul de stat american Antony Blinken, secretarul pentru comerţ Gina Raimondo şi reprezentantul pentru comerţ Katherine Tai.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici