UE urmează să aleagă o firmă pentru platforma comună de achiziţionare a mineralelor critice

Uniunea Europeană, care se grăbeşte să dezvolte un mecanism comun de achiziţie în valoare de 9 milioane de euro pentru minerale critice şi energie, are de ales între opt ofertanţi care concurează pentru a dezvolta o platformă, au declarat pentru Reuters surse direct informate.

Urmărește
203 afișări
Imaginea articolului UE urmează să aleagă o firmă pentru platforma comună de achiziţionare a mineralelor critice

UE urmează să aleagă o firmă pentru platforma comună de achiziţionare a mineralelor critice

Raţionamentul blocului comunitar pentru punerea în comun a ordinelor de cumpărare este că ar oferi participanţilor mai multe pârghii pentru a obţine oferte şi preţuri mai favorabile pentru mineralele critice esenţiale pentru tranziţia ecologică, care se comercializează pe pieţe subţiri şi opace, adesea dominate de China.

UE intenţionează să semneze un contract până la sfârşitul anului şi să înceapă să dezvolte secţiuni ale platformei pentru produse individuale la începutul anului viitor, a declarat pentru Reuters o sursă din UE care a refuzat să fie numită.

Câştigătorul licitaţiei ar urma să primească aproximativ 9 milioane de euro pentru crearea şi predarea unei platforme către UE, arată documentele consultate de Reuters.

Printre cei opt ofertanţi se numără marile grupuri de consultanţă Deloitte şi PricewaterhouseCoopers (PwC), ambele refuzând să comenteze.

Companiile germane Metalshub şi Enmacc au depus o ofertă comună, declarând pentru Reuters că îşi propun să utilizeze platformele de tranzacţionare existente pentru metale şi energie pentru proiectul UE.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Johanna Bernsel, a declarat că o consultare online cu 66 de răspunsuri a arătat că industria sprijină iniţiativa.

„În general, sondajul a evidenţiat un sprijin larg pentru înfiinţarea unei platforme de agregare a cererii şi de matchmaking pentru materiile prime strategice”.

Oficialii UE se grăbesc să dezvolte iniţiativa, un element-cheie al Actului UE privind materiile prime critice (CRMA), pe baza unui mandat al preşedintelui Comisiei, Ursula von der Leyen, a declarat o altă sursă.

„Imperativul vine de la cel mai înalt nivel. Von der Leyen ... doreşte ca oamenii să se mişte rapid”, a declarat sursa, care, de asemenea, a refuzat să fie numită deoarece nu a fost autorizată să vorbească public.

CRMA, care a intrat în vigoare în mai, urmăreşte să stimuleze producţia internă şi prelucrarea mineralelor esenţiale, reducând în acelaşi timp dependenţa de China.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici