- Home
- Externe
- MADRID, (06.03.2015, 12:11)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Un nou documentar despre emigranţii români -"Următoarea oprire: Bucureşti", la o televiziune spaniolă - VIDEO
Postul public de televiziună spaniol TVE a difuzat, joi seară, un reportaj realizat în România şi intitulat "Următoarea oprire: Bucureşti" despre emigranţii români întorşi în ţară, deveniţi mai interesaţi de politică şi care au avut un rol decisiv în alegerea noului preşedinte Klaus Iohannis.
Urmărește
2180 afișări
Un nou documentar despre emigranţii români -"Următoarea oprire: Bucureşti", la o televiziune spaniolă
O echipă a televiziunii spaniole TVE a venit în România pentru a face un reportaj despre emigranţii români întorşi acasă după ce criza economică a afectat Spania. Reportajul a fost difuzat joi seară pe canalul 2 al televiziunii publice spaniole.
"La 25 de ani de la îndepărtarea de la putere a lui Nicolae Ceauşescu, românii, care au trăit o lungă perioadă de tranziţie politică şi economică, şi-au manifestat respingerea faţă de corupţie, nemulţumirea faţă de instabilitatea politică şi aşteptările mai mari pentru ţară la alegerile prezidenţiale din noiembrie, încheiate cu un rezultat surpriză. Votul imigranţilor a fost decisiv pentru alegerea noului preşedinte, Klaus Iohannis, care reprezintă dorinţa de schimbare a majorităţii populaţiei", comentează postul de televiziune, în materialul de prezentare a reportajului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
„Gladiator II” sub lupa istoricilor: Ficţiune spectaculoasă sau adevăr denaturat?
-
Ion Cristoiu: Stalingrad: Românii dădeau cu ciocanul în tancurile ruseşti ca să le oprească!
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
Situaţia economică nefavorabilă din ţară a făcut ca mulţi români să îşi caute de lucru în alte ţări. După integrarea ţării în Uniunea Europeană, în 2007, numărul emigranţilor din România s-a triplat comparativ cu 2002, când eliminarea vizelor a facilitat emigraţia. Raportat la numărul de locuitori, România este ţara cu cel mai mare număr de emigranţi din lume, adaugă televiziunea.
Numeroşi români au mers în Spania în perioada de dezvoltare maximă a sectorului de construcţii, dar, din cauza problemelor economice cu care s-a confruntat această ţară în ultimii ani, mulţi dintre ei au rămas fără loc de muncă, iar unii s-au întors în România mai devreme decât intenţionau.
Decizia de a se întoarce în ţară a fost mai uşoară pentru cei care au reuşit să strângă bani în perioada petrecută în Spania. Unii dintre ei au început mici afaceri, precum restaurante cu mâncare italiană sau spaniolă. Gabi, proprietarul unui astfel de restaurant şi unul dintre personajele reportajului, susţine că nu îi lipsesc clienţii, inclusiv cei români, în pofida dificultăţilor economice (salariul minim este echivalentul a 215 euro pe lună în România).
Întoarcerea în ţara de origine este însă dificilă pentru mulţi adolescenţi. Echipa postului spaniol de televiziune a mers la un liceu din Bucureşti pentru a discuta cu elevii care au plecat din ţară la vârste mici. Ei mărturisesc că au pierdut contactul cu viaţa din România, cu prietenii lor şi se gândesc să se întoarcă în Spania la terminarea studiilor.
Jurnaliştii s-au întâlnit şi cu elevi care au crescut departe de părinţii lor, plecaţi la muncă în străinătate. UNICEF estimează că în România sunt 350.000 de astfel de copii.
Reportajul de la TVE vine pe fondul unui alt material despre români care au emigrat în Marea Britanie şi despre problemele cu care se confruntă aceştia, difuzat în mai multe episoade la Channel 4.
Documentarul, intitulat "The Romanians Are Coming" ("Vin românii"), este difuzat din 17 februarie, până în prezent putând fi vizionate trei episoade.
Personajul narator este Petru Alexandru Fechete, un tânăr rom care povesteşte despre cei 20.000 de români care au ajuns în Marea Britanie anul trecut, dintre care majoritatea contribuie la prosperitatea economiei britanice. "Dar nu vreau să vă mint, sunt unii români care vin fără locuri de muncă sau care nu au unde să locuiască. Şi astfel de romi vă sperie pe voi", afirmă el. Documentarul prezintă tocmai poveştile a trei astfel de persoane.
Documentarul a fost criticat de către oficiali români şi membri ai comunităţilor româneşti din Anglia şi Scoţia, care spun că ar fi tendenţios la adresa românilor. De altfel, numeroşi români au participat, la Londra, la un protest "în tăcere" faţă de acest documentar.
Materialul difuzat de Channel 4 a primit însă şi reacţii pozitive, mai multe ONG-uri româneşti felicitând postul britanic pentru seria de reportaje şi arătând că protestele oficialilor români au fost generate de ignoranţă sau de ipocrizie, faţă de problema sărăciei.
Citeşte şi:
Primul episod din documentarul "The Romanians Are Coming", difuzat de Channel 4, prezintă poveştile a trei români în Marea Britanie - VIDEO
Citeşte şi:
Ministerul Afacerilor Externe: Primul episod din documentarul Channel 4, nereprezentativ pentru comunitatea românească
Citeşte şi:
Aurescu, către omologul britanic: Românii din Marea Britanie, prezentaţi distorsionat la Channel 4
Citeşte şi:
Mai multe ONG-uri din România felicită Channel 4: Protestele oficialilor români, generate de ignoranţă sau de ipocrizie
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Bahmu și-a scos asul din mânecă! Vești crunte pentru Honorius. Ce le-a cerut judecătorilor, în cazul în care fiii ei nu vor să părăsească vila lui Prigoană
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe