Undă verde pentru Mark Rutte în cursa pentru şefia NATO. Ungaria şi Slovacia nu se mai opun / Olandezul mai are nevoie de sprijinul României

  • Premierul olandez Mark Rutte a promis că îi va oferi omologului său ungar, Viktor Orbán, o derogare de la activităţile NATO de sprijinire a Ucrainei dacă va fi numit secretar general al alianţei militare.
  • Această promisiune este menită să asigure sprijinul Budapestei, după luni în care Viktor Orban s-a opus susţinerii lui Rutte la şefia NATO.
  • Preşedintele Slovaciei a anunţat marţi că va susţine candidatura lui Rutte la şefia NATO, potrivit unui anunţ oficial transmis de agenţia de presă de stat slovacă TASR.
  • România rămâne singura ţară care nu îl sprijină pe Mark Rutte la conducerea NATO, întrucât îl care ca propriu candidat pe preşedintele Klaus Iohannis.
2462 afișări
Imaginea articolului Undă verde pentru Mark Rutte în cursa pentru şefia NATO. Ungaria şi Slovacia nu se mai opun / Olandezul mai are nevoie de sprijinul României

Undă verde pentru Mark Rutte în cursa pentru şefia NATO. Ungaria şi Slovacia nu se mai opun / Olandezul mai are nevoie de sprijinul României

UPDATE: Slovacia anunţă că îl va susţine pe Rutte la şefia NATO

Noul preşedinte al Slovaciei, Peter Pellegrini, a declarat că ţara sa este pregătită să îl susţină pe Rutte pentru funcţia de lider al NATO, scrie agenţia de presă de stat slovacă TASR.

„După o discuţie finală cu Mark Rutte şi după consultarea guvernului slovac, Slovacia îl poate imagina pe Mark Rutte ca şef al NATO", a declarat Pellegrini, citat de Reuters, în cadrul unei conferinţe de presă televizate, scrie RFE/RL.

 „Astăzi, Slovacia nu are niciun sistem de apărare aeriană şi de aceea am discutat cu Rutte despre faptul că, dacă va fi ales şef al Alianţei, ar trebui să pledeze pentru protecţia şi apărarea spaţiului aerian al Republicii Slovace - cel puţin până când Slovacia va fi capabilă să protejeze acest spaţiu aerian cu propriile capacităţi. Rutte şi-a exprimat disponibilitatea de a se ocupa de acest lucru în viitor", a explicat preşedintele.

Pellegrini a adăugat că i-a cerut, de asemenea, lui Rutte să ţină cont de principiul geografic atunci când va ocupa posturi în cadrul NATO la nivelurile inferioare de conducere, după alegerea sa în noua funcţie, se arată în anunţ.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

Mark Rutte, care este susţinut de 29 din cele 32 de ţări membre ale NATO pentru a deveni următorul secretar general - inclusiv SUA, Marea Britanie, Franţa şi Germania - a fost blocat de premierul Ungariei, notează Financial Times.

Rutte şi Orbán, care s-au confruntat de mai multe ori în trecut, s-au întâlnit în marja unui dineu al liderilor UE la Bruxelles, luni seara, sporind aşteptările că blocajul Budapestei în ceea ce priveşte numirea în cadrul NATO - care necesită unanimitate între membrii alianţei - ar putea fi ridicat în curând.

„Sunt prudent optimist în ceea ce priveşte Ungaria”, a declarat Rutte, după întâlnirea dintre cei doi. 

Premierul olandez a promis că, dacă acesta va deveni următorul secretar general al Alianţei, Ungaria va avea dreptul de a se retrage din activităţile NATO de sprijinire a Ucrainei şi care se desfăşoară în afara teritoriului membrilor săi, potrivit a două persoane informate despre discuţii.

Anterior, la începutul lunii iunie, Viktor Orban declarase, în cadrul unui interviu pentru portalul de ştiri Mandiner, că ia în calcul sprijinul pentru Mark Rutte doar dacă vor fi îndeplinite câteva condiţii. Săptămâna trecută, în cadrul unei întâlniri oficiale la Budapesta între şeful NATO, Jens Stoltenberg, şi premierul ungar, Viktor Orban, Jens Stoltenberg a anunţat că s-a ajuns la un acord care prevede ca Ungaria să nu ia parte la sprijinul Alianţei pentru Ucraina, dar nici să nu îl blocheze prin veto.

Orban nu a mai dorit scuze pentru comentariile lui Rutte

Rutte a intrat în conflict cu Orbán din cauza opiniilor dure ale acestuia din urmă cu privire la homosexualitate şi la reformele judiciare din Ungaria. Cu toate acestea, în timpul întâlnirii dintre cei doi, premierul ungar nu a dorit scuze cu privire la comentariile lui Rutte din trecut, însă premierul olandez a afirmat că a luat în considerare reacţia societăţii maghiare, potrivit presei olandeze.

Orbán s-a opus de în repetate rânduri sprijinului occidental pentru Ucraina, în timp ce Kievul încearcă să se apere împotriva unei invazii la scară largă a Rusiei.

Un purtător de cuvânt al lui Rutte a declarat că acesta şi Orbán au avut o „conversaţie bună" luni seară şi au discutat în principal despre rezultatul unei întâlniri de săptămâna trecută dintre secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi premierul ungar, scrie Finacial Times.

Până în acest moment, în cursa pentru şefia NATO se află şi preşedintele României, Klaus Iohannis, fiind singurul contracandidat al lui Mark Rutte anunţat oficial.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici