Ungaria o convoacă pe ambasadoarea Germaniei la MAE după un discurs considerat „inacceptabil”

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a convocat-o joi pe ambasadoarea Germaniei pentru a se plânge de un discurs în care aceasta a îndemnat personalităţile publice maghiare să se pronunţe împotriva acţiunilor care, în opinia sa, erodează încrederea aliaţilor NATO şi UE ai Budapestei.

Urmărește
450 afișări
Imaginea articolului Ungaria o convoacă pe ambasadoarea Germaniei la MAE după un discurs considerat „inacceptabil”

Ungaria o convoacă pe ambasadoarea Germaniei la MAE după un discurs considerat „inacceptabil”

„Ungaria se află pe un drum care o îndepărtează de prietenii săi”, a declarat ambasadoarea Julia Gross în faţa unui public format din diplomaţi, ONG-uri şi oficiali maghiari, într-un discurs neobişnuit de critic, ţinut miercuri cu ocazia Zilei Unităţii Germane. Szijjarto a declarat că aceste comentarii au fost „inacceptabile”, relatează Reuters.

„Ambasadoarea Germaniei la Budapesta s-a amestecat grav în problemele interne ale Ungariei prin discursul său de ieri, într-un mod care încalcă suveranitatea Ungariei”, a declarat ministrul de externe pe pagina sa de Facebook.

Guvernul naţionalist al prim-ministrului Viktor Orban se află de mult timp în conflict cu aliaţii occidentali ai Ungariei în legătură cu o serie de probleme, inclusiv situaţia drepturilor omului şi a libertăţii presei, precum şi relaţiile economice relativ bune cu Rusia.

Gross a declarat că o serie de acţiuni au subminat încrederea Ungariei, inclusiv ceea ce Orban a descris ca fiind o misiune de a aduce pacea în Ucraina, care a inclus discuţii cu preşedintele rus Vladimir Putin în iulie, care nu au beneficiat de sprijinul altor state membre ale UE.

„Mă refer (...) la o serie întreagă de incidente, teorii, măsuri şi provocări care nu par să aibă alt scop decât să pună la îndoială fiabilitatea Ungariei”, a spus ea. De asemenea, ea a criticat guvernul ungar pentru întârzierea cu luni de zile a ratificării candidaturii Finlandei şi Suediei la NATO, numind atitudinea o „farsă”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici