- Home
- Externe
- (06.05.2024, 09:59)
- Iulian Moşneagu
Uniunea Europeană a găsit bani pentru înarmare. Un fond 400 de miliarde de euro ar putea fi folosit pentru investiţii în apărare
- Un fond de urgenţă al Uniunii Europene, creat în 2012 în contextul crizei financiare, ar putea fi răspunsul pentru decidenţii politici: un fond care ar putea fi investit în apărare.
- Franţa şi statele baltice vor fi probabil în prima linie a susţinerii acestei idei.
- Cei 20 de miniştri de Finanţe din zona euro ar trebui să fie de acord.
Urmărește
13026 afișări
Personaje puternice din cadrul blocului comunitar exercită presiuni pentru ca Mecanismul European de Stabilitate (MES), în valoare de 422 de miliarde de euro, să depăşească rolul său iniţial de salvare a economiilor aflate în dificultate, afirmă cinci persoane care au cunoştinţă de aceste discuţii, potrivit Politico.
Fondul ar putea prelua sarcina de a distribui împrumuturi ieftine pentru a cumpăra arme, potrivit surselor.
Pe măsură ce guvernele văd din ce în ce mai mult necesitatea de a pune continentul pe picior de război, planul ar oferi o cale de ieşire pentru decidenţii politici din Europa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Cseke Attila: Sporul de antenă trebuie eliminat
-
Suspect arestat după ce ar fi înjunghiat mortal două persoane într-un parc din Germania
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
Fondul MES ar putea răspunde la agresiunea Rusiei pe o scară mai largă, au spus patru oficiali pentru Politico, cum ar fi să ajute la plata reconstrucţiei Ucrainei sau să ofere împrumuturi ieftine unor ţări precum statele baltice.
Războiul Rusiei în Ucraina, ţară care nutreşte ambiţii de aderare la UE, este în al treilea an, iar potenţiala revenire a lui Donald Trump la Casa Albă riscă să lase Europa fără apărare, în condiţiile în care acesta cere tuturor ţărilor NATO să atingă ţinta de 2% din produsul intern brut pentru apărare.
Dar datoriile în creştere în cele mai puternice capitale ale blocului comunitar, politica internă dezordonată şi regulile stricte de cheltuieli aplicate de Comisia Europeană limitează capacitatea blocului de a găsi bani suplimentari.
Ideea fondului de salvare se află încă într-un stadiu incipient. Dar ar putea fi mai o variantă mai acceptabilă pentru guverne decât alte sugestii de finanţare a apărării, printre care se numără găsirea de bani în bugetul actual al UE, utilizarea activelor ruseşti îngheţate de la începutul războiului sau emiterea de eurobonduri.
Franţa şi statele baltice sunt susceptibile de a fi în prima linie în susţinerea acestei idei, spun oficialii. Dar alte capitale insistă în prezent ca acesta să rămână un fond de asigurare pentru ţările care se confruntă cu o criză. În opinia lor, fondul nu ar trebui să se adapteze la priorităţile în schimbare ale UE.
Cei 20 de miniştri de Finanţe din zona euro ar trebui să fie de acord cu orice schimbare.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Dezbateri cruciale la Davos: Liderii europeni discută viitorul economic al Europei în era Trump
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Prințul Harry soluționează procesul împotriva tabloidelor lui Rupert Murdoch. News Group Newspapers și-a cerut scuze public
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe