- Home
- Externe
- (06.05.2024, 09:59)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Uniunea Europeană a găsit bani pentru înarmare. Un fond 400 de miliarde de euro ar putea fi folosit pentru investiţii în apărare
- Un fond de urgenţă al Uniunii Europene, creat în 2012 în contextul crizei financiare, ar putea fi răspunsul pentru decidenţii politici: un fond care ar putea fi investit în apărare.
- Franţa şi statele baltice vor fi probabil în prima linie a susţinerii acestei idei.
- Cei 20 de miniştri de Finanţe din zona euro ar trebui să fie de acord.
Urmărește
13022 afișări
Personaje puternice din cadrul blocului comunitar exercită presiuni pentru ca Mecanismul European de Stabilitate (MES), în valoare de 422 de miliarde de euro, să depăşească rolul său iniţial de salvare a economiilor aflate în dificultate, afirmă cinci persoane care au cunoştinţă de aceste discuţii, potrivit Politico.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
COMENTARIU Lelia Munteanu: Uzurpatorul
-
Trupele germane trebuie să fie „apte” pentru război dacă Putin atacă, afirmă Boris Pistorius. Ministrul spune că Berlinul trebuie să aloce mai mulţi bani pentru apărare
Fondul ar putea prelua sarcina de a distribui împrumuturi ieftine pentru a cumpăra arme, potrivit surselor.
Pe măsură ce guvernele văd din ce în ce mai mult necesitatea de a pune continentul pe picior de război, planul ar oferi o cale de ieşire pentru decidenţii politici din Europa.
Fondul MES ar putea răspunde la agresiunea Rusiei pe o scară mai largă, au spus patru oficiali pentru Politico, cum ar fi să ajute la plata reconstrucţiei Ucrainei sau să ofere împrumuturi ieftine unor ţări precum statele baltice.
Războiul Rusiei în Ucraina, ţară care nutreşte ambiţii de aderare la UE, este în al treilea an, iar potenţiala revenire a lui Donald Trump la Casa Albă riscă să lase Europa fără apărare, în condiţiile în care acesta cere tuturor ţărilor NATO să atingă ţinta de 2% din produsul intern brut pentru apărare.
Dar datoriile în creştere în cele mai puternice capitale ale blocului comunitar, politica internă dezordonată şi regulile stricte de cheltuieli aplicate de Comisia Europeană limitează capacitatea blocului de a găsi bani suplimentari.
Ideea fondului de salvare se află încă într-un stadiu incipient. Dar ar putea fi mai o variantă mai acceptabilă pentru guverne decât alte sugestii de finanţare a apărării, printre care se numără găsirea de bani în bugetul actual al UE, utilizarea activelor ruseşti îngheţate de la începutul războiului sau emiterea de eurobonduri.
Franţa şi statele baltice sunt susceptibile de a fi în prima linie în susţinerea acestei idei, spun oficialii. Dar alte capitale insistă în prezent ca acesta să rămână un fond de asigurare pentru ţările care se confruntă cu o criză. În opinia lor, fondul nu ar trebui să se adapteze la priorităţile în schimbare ale UE.
Cei 20 de miniştri de Finanţe din zona euro ar trebui să fie de acord cu orice schimbare.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 11:00
-
astăzi, 10:48
Loviturile israeliene ucid 17 palestinieni în Gaza. Ordin de evacuare pentru un spital din nord