Venezuelenii votează: sunt alegeri extrem de tensionate, pe fondul temerilor legate de fraudă

Venezuelenii merg duminică la urne în cele mai importante alegeri dintr-un sfert de secol de guvernare a partidului socialist, cu preşedintele Nicolas Maduro încrezător în victorie, chiar dacă opoziţia a atras un sprijin pasionat şi a avertizat cu privire la posibile nereguli.

Urmărește
176 afișări
Imaginea articolului Venezuelenii votează: sunt alegeri extrem de tensionate, pe fondul temerilor legate de fraudă

Venezuelenii votează: sunt alegeri extrem de tensionate, pe fondul temerilor legate de fraudă

Liderul opoziţiei, Maria Corina Machado, a fost vedeta campaniei coaliţiei, chiar şi după ce interdicţia de a deţine funcţii publice a obligat-o să predea ştafeta candidatului Edmundo Gonzalez, un fost diplomat în vârstă de 74 de ani, cunoscut pentru comportamentul său calm.

Gonzalez a câştigat sprijinul chiar şi al unor foşti susţinători ai partidului de guvernământ, însă opoziţia şi observatorii au pus sub semnul întrebării dacă votul va fi corect, afirmând că deciziile autorităţilor electorale şi arestările personalului opoziţiei sunt menite să creeze obstacole.

Maduro - a cărui realegere în 2018 este considerată frauduloasă, printre altele, de către Statele Unite - a declarat că ţara are cel mai transparent sistem electoral din lume şi a avertizat cu privire la o „baie de sânge” dacă ar pierde.

Persoanele care au participat joi la mitingul de închidere al lui Maduro în Caracas au vorbit cu entuziasm despre mentorul său decedat - preşedintele socialist de lungă durată Hugo Chavez - şi au declarat că Maduro, aflat la putere de la moartea lui Chavez în 2013, continuă moştenirea predecesorului său de a ajuta săracii.

„Nicolas Maduro construieşte ţara şi continuă moştenirea comandantului Chavez”, a declarat Conde Miranda, în vârstă de 54 de ani, care a călătorit din sudul Ciudad Guayana pentru a participa.

Alţii au făcut aluzie la un mediu mai dificil.

„Maduro a făcut atât lucruri bune, cât şi lucruri rele, problema sunt oamenii de sub el”, a declarat Alejandro Goldteims, un angajat public în vârstă de 30 de ani.

Guvernul lui Maduro a prezidat un colaps economic, migraţia a aproximativ o treime din populaţie şi o deteriorare accentuată a relaţiilor diplomatice, încununată de sancţiunile impuse de Statele Unite, Uniunea Europeană şi alţii, care au paralizat o industrie petrolieră deja în dificultate.

Maduro a declarat că va garanta pacea şi creşterea economică, făcând Venezuela mai puţin dependentă de veniturile din petrol. Însă mulţi venezueleni s-au săturat de inflaţia ridicată şi de reducerea serviciilor publice.

„Există o oboseală cu privire la această cale de 25 de ani, oamenii nu ne văd mergând înainte, situaţia este tot mai rea”, a declarat Angel Luna, consilier municipal în statul Carabobo din centrul ţării, după ce a participat la un eveniment de campanie al opoziţiei în această lună.

„Pensia mea nu ajunge la nimic”, a declarat Carmen Puente, în vârstă de 69 de ani, care este pensionară, dar vinde bomboane pentru a se descurca. „Îmbătrânirea în această ţară este o dramă, este foarte trist, nu există securitate socială”.

Salariul minim este echivalentul a 3,50 dolari pe lună, în timp ce alimentele de bază pentru o familie de cinci persoane sunt estimate la aproximativ 500 de dolari.

Gonzalez şi Machado, care au promis schimbări majore şi au declarat că un nou început ar putea motiva migranţii să se întoarcă, au îndemnat oamenii să organizeze „supravegheri” la secţiile de votare. Ei au declarat că se aşteaptă ca armata să susţină rezultatele votului.

Armata Venezuelei l-a sprijinit întotdeauna pe Maduro, un fost şofer de autobuz şi ministru de externe în vârstă de 61 de ani, şi nu au existat semne publice că liderii forţelor armate se despart de guvern.

Ministrul apărării, generalul Vladimir Padrino, a declarat că forţele armate vor respecta rezultatul alegerilor.

Douăzeci şi două de persoane au fost arestate începând de vineri „în contextul procesului electoral”, a declarat Gonzalo Himiob, vicepreşedintele organizaţiei pentru drepturile omului Foro Penal, pe X, adăugând că cel puţin 15 persoane sunt în continuare reţinute.

Unii oameni stăteau deja la coadă în faţa secţiilor de votare până târziu în noaptea de sâmbătă spre duminică, potrivit postărilor de pe reţelele sociale. Reuters nu a putut verifica în mod independent rapoartele.

Procurorul general al Venezuelei a negat în această săptămână participarea la persecuţii politice şi a declarat că alegerile ar trebui să fie paşnice.

Cheltuielile publice au crescut doar uşor în timpul campaniei, spun analiştii, o schimbare faţă de campaniile trecute, când cheltuielile au fost generoase.

Maduro afirmă că a deschis 70 de proiecte de lucrări publice, dar multe dintre acestea au fost renovări ale unor şcoli, spitale şi drumuri deja existente, conform evenimentelor difuzate de televiziunea de stat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici